keskiviikko 21. heinäkuuta 2021

Paistettu Amerikkalainen juustokakku

Täyteläinen paistettu Amerikkalainen juustokakku on niin herkullista, että se vie kielen mennessään. Se on yksinkertaisen täydellinen ja maistuu aina yhtä ihanalta. Tämä ohje on vuosien takaa, muistaakseni amerikan vuoden tuliaisina ylös kirjoitettu resepti jostain sikäläisestä ruokalehdestä. Paistettu juustokakku ei ole mikään pikakakku, vaan valmistuksen ja tunnin paiston jälkeen se vielä jäähdytetään yön yli jääkaapissa ennen herkuttelua.






Tämä kakku sisältää sitruunatuorejuustoa tavallisen maustamattoman tuorejuuston sijasta, kun sitruunatuorejuustopurkkeja sattui pari ylimääräistä jääkaapista löytymään. Sitruunatuorejuusto maistuu sopivan raikkaalta eikä ole niin raskaan oloinen kuin, jos tekisit kakun kokonaan maustamattomasta tuorejuustosta. Mutta makuja on monia, tämä sopii minun suuhun. Kokeile kumpi sopii sinun suuhun!








PAISTETTU AMERIKKALAINEN JUUSTOKAKKU
12 palaa

POHJA
300 g Diggestive-keksejä
75 g voita
TÄYTE
2 prk (a' 200 g) sitruunatuorejuustoa
1 prk (a' 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (a' 200 g) ranskankermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
KORISTEEKSI
tuoreita marjoja
 esim.vadelmia, mansikoita, kirsikoita



Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja lisää joukkoon sulatettu voi. Sekoita ainekset keskenään. Kaada muruseos leivinpaperilla päällystetyn 24 cm irtopohjavuoan pohjalle ja painele se tasaiseksi esim.juomalasin avulla vuoan pohjalle ja reunoille. Siirrä vuoka jääkaappiin jähmettymään.

Ota tuorejuustot hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlömpöisiksi. Valmista sitten täyte. Vatkaa juustot ensin keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Kaada lopuksi sokeri ja ranskankerma joukkoon ja vatkaa hyvin. Kaada seos keksipohjan päälle ja kopauta vuokaa pari kertaa jotta täyte tasoittuu vuokaan hyvin. Paista kakkua uunissa noin 40-60 minuuttia. VINKKI! Kakun keskustan pitää jäädä hiukan hyllyväksi.

Anna kakun jäähtyä hieman ja laita kakun päälle sitten kelmu. Siirrä kakku jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi mutta pidä kakkua jääkaapissa mieluiten yön yli. Koristele kakku tuoreilla marjoilla ennen tarjoilua.  




lauantai 17. heinäkuuta 2021

Täyteläinen Tomaattikeitto

 Tomaatit ovat olleet jo jonkin aikaa sesongissa ja niitä saakin todella edullisesti tällä hetkellä kaupasta.  Tomaatti on yksi lempi raaka-ainestani, koska sitä voi käyttää niin monipuolisesti. Ihan ykkös lemppari on Italialainen tomaattikeitto, jota tein ensimmäisen kerran jo esikoisen rippijuhliin kuusi vuotta sitten. Toinen lemppari on Vappu Pimiän ohjeella tehty Ranskalainen Tomaattipiiras, sitä tulee tehtyä muutaman kerran vuodessa. Lisäksi kaikki tomaattilisukkeet ovat aivan ihania, ne sopivat  herkutteluun esim. juustojen kanssa tai kivaksi kesä-tuliaiseksi, suosikkiohjeitani ovat  Kuutamokuivatut tomaatit tai Pikapikkeloidyt tomaatit. Tomaatit sopivat tietysti myös salaatteihin ja nämä kaksi ovat lempisaalaattiejani. Grillattu tomaattisalaatti sopii loistavasti grilliruokien kaveriksi ja Tomaatti-mozzarella pastasalaatti sopii niin noutopöytään kuin lounaaksikin. 

 Koska tuo Italialainen tomaattikeitto on edelleen niin suurta herkkua meidän perheessä ja sen ohje on hieman muokkaantunut tässä vuosien saatossa niin kirjoittelen siitä nyt päivitetyn version, jolla sitä nykyään valmistan. 







TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO

noin 2 litraa / 8 annosta



noin 2 kg tomaatteja
1 kokonainen valkosipuli
1 sipuli
1 punainen tuore chili
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
2 tl suolaa
1-2 tl mustapippuria myllystä
2 tl savupaprikaa
hiukan sokeria tai hunajaa tomaattien hapokkuudesta riippuen
400-500 g tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
(2 dl vettä)
2 dl ruokakermaa



Halkaise tomaatit ja chili. Halkaise myös sipulit mutta älä kuori niitä. Voit hieman erotella valkosipulin kynsiä toisistaan, jos haluat. Laita tomaatit, chili ja sipulit pellille tai isoon uunivuokaan. Kaada reippaasti oliiviöljyä niiden joukkoon. Lisää suola, mustapippuri, savupaprika, sokeri sekä timjamit. Sekoita.

Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa noin 30 minuttia. Sekoita kasviksia puolessa välissä. Anna jäähtyä hetki ja kuori tomaatit sekä sipulit. Poista chilistä siemenet ja kuori se. Riivi timjami. Paloittele kasviksia hieman ja kaada liemineen päivineen kaikki kattilaan. Lisää kattilaan tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja anna kiehua hiljalleen vähintään 20 minuttia. Mitä pidempi haudutus sitä täyteläisempi maku.

Soseuta keitto ja lisää ruokakerma, kuumenna. Miaista ja mausta vielä tarvittaessa. Lisää keitoon krutongeja, yrttejä, parmesanraastetta tai mascarbonea. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

VINKKI! Tuli testattu tomaattien paahtamista grillissä tällä viikolla ja hyvin se niinkin onnistui. Pidin suurinpiirtein saman ajan grillissä mutta hieman matalampi lämpötila.






perjantai 16. heinäkuuta 2021

Pikaviinerit mansikoilla

Heinäkuun puoltaväliä mennään jo kovaa vauhtia ja hellettä on riittänyt niin kovasti etten kauheesti ole uusia ruokia tai leipomuksia testaillut. Keittiössä en ole siis aikaa paljoa viettänyt vaan ollaann menty helpoimman kautta, grillattu ja keitetty uusia perunoita tai leivottu helppoja ja kesäisiä Pikaviinereitä. Jos et bongannut ohjetta instastorystani, niin löydät sen nyt täältä blogistakin. Herkullisia hetkiä!








PIKAVIINERIT

10 kpl



1 pkt (a' 500 g) voitaikinalevyjä
1 prk Valion vaniljakreemia
VOITELUUN
1 kananmuna
KORISTELUUN
mansikoita
tomusokeria



Sulata voitaikinalevyt paketin mukaan. Puolita levyt ja viillä veitsellä kehykset noin 5 mm reunasta. Levitä vaniljakreemi kehyksen keskelle tasaisesti ja voitele kehyksen reunat kananmunalla. Paista viinereitä  225 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele hieman jäähtyneet viinerit mansikkaviipaleilla ja sihtaa päälle vielä tomusokeria. 







lauantai 3. heinäkuuta 2021

Ylioppilaslakki-pikkuleivät & juhlatarjoilut


Kesäkuun alussa 5.6. juhlimme kuopuksen Ylioppilasjuhlia kauniissa säässä läheisten kanssa. Juhlajärjestelyt olivat edelleen poikkeukselliset vallitsevan pandemian vuoksi. Tämä postaus sisältää Ylioppilaslakki-pikkuleipä ohjeen sekä kuvia juhlapäivän tarjottavista. Lisäksi ohjeisiin löytyy linkit ja muutamia vinkkejä. Mutta ensin lupaamani pikkuleipä ohje.




YLIOPPILASLAKKI PIKKULEIVÄT

noin 60 kpl 

200 g laktoositonta margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
KUORRUTUS
noin 100 g tummaa suklaata
kultaisia pallo-nomparellejä



Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Pane se jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi. Kaaviloi taikina kolmeksi ohueksi levyksi (noin 3 mm) ja ota muotilla pyöreitä kakkuja, joiden halkasija on noin 4 cm. Paista 200 asteessa 5-10 minuuttia uunista riippuen. Pikkuleivät saavat jäädä melko vaaleiksi.

Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Kasta pikkuleivät sulaan suklaaseen ja koristele heti kullan värisillä pallo-nompareilleilla. Jäähdytä. VINKKI! Pikkuleivät voi pakastaa.



Muutama päivä ennen juhlapäivää valmistin ja leivoin kaikki tarjottavat. Ainoastaan ylioppilaslakki-pikkuleivät olin tehnyt viikkoa ennen pakastimeen. Kutsut lähtivät tekstiviestillä vieraille viikkoa ennen juhlia, koska jännitimme loppuun asti kuinka monessa osassa ylioppilaslakitusjuhla järjestettäisiin koululla. Lopulta tuli tieto, että kaikki uudet ylioppilaat lakitettaisiin samaan aikaan. Vieraat kutsuttiin kotiimme kahvittelemaan kahdessa osassa klo 14 ja klo 16. Osa tarjottavista oli gluteenittomia ja tarjoilut oli mitoitettu reilulle 40 hengelle. 



Juhlamenu

*

Onnittelumalja

*

Broilerivoileipäkakku

Kylmäsavulohikakku

Kasvistuulihatturulla

Mansikka-sitruunamousse naked-kakku

Baileys-juustokakku

Yo-pikkuleivät

Kultarannan pumpulikakku

Pannacotat uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla

*



Broilerivoileipäkakkua on tarjottu kaikissa isommissa (tyttöjen) juhlissa, sillä se on perheemme lempivoileipäkakku. Ylioppilasjuhliin sankari teki ihan itse kaksi voileipäkakkua, jotka ovat noin 20 hengen kakkuja. Pyöreät voileipäkakut koristelin tällä kertaa valkoisilla orvokeilla, broilerileikkeleillä ja herneenversoilla. Broilerikakusta tehtiin myös gluteeniton versio, vaihtamalla leipä gluteenittomaksi.



Toisena kakkuna oli hyydytetty Kylmäsavulohikakku, jota tein jo kaksi vuotta sitten esikoisen valmistujaisjuhliin. Kakkuja tein tarjolle kaksi, 24 cm irtopohjavuokiin jotka koristelin kylmäsavuruusukkeilla, herneenversoilla, mustikoilla, karkunvatukoilla ja sitruunapaloilla. Kalakakku oli suosituin suolaisista tarjottavista. Myös kalakakusta oli gluteeniton versio, jossa pohja oli gluteenittomista näkkäreistä.



Tarjolla oli myös Kasvistuulihatturulla. Se on ihana tarjottava niin juhlissa kuin ihan arkiruokanakin. Se on helppo tehdä etukäteen ja siinä on todella maistuva täyte. Juhliin tein kolme rullaa ja ne tarjottiin kylmänä. Rullat olivat gluteenittomia, kun vaihdoin vehnäjauhot perunajauhoihin. Kasvistuulihatturullat koristelin silmusalaatilla ja leikkasin viipaleiksi. Yksi rulla jäi vallan syömättä.




Ylioppilaskakkua mietin pitkään ja kevään mittaan tuli testailtua monia erilaisia kakkuohjeita. Toiveena oli raikas kakku, mutei perinteinen kermakakku. Lopulta löysimme kuopuksen kanssa molempia mielyttävän ohjeen. Kakkupohjaksi tein vaalean voikakkupohjan, koska haaveena oli tehdä korkea kakku. Pohja olikin nappivalinta, sitä oli helppo leikata ja se oli ihanan mehevä. Väliin tuli mansikoita ja ihanan raikasta sitruunamoussea. Kakku kuorrutettiin tuorejuusto-kermavaahdolla semi-naked kakuksi eli kakkupohja pilkahteli kuorrutteesta. Koristeeksi kakku sai kukkia ja puisen ylioppilaskyltin.



Baileysjuustokakku on kuopuksen lempikakku, joten sen suhteen ei tarvinnut miettiä pitkään, Kakkuja tein kaksi, joista toisen pohjan tein gluteenittomista kekseistä. 




Isommissa juhlissa tapanani on ollut tehdä juhlapöytään vielä pienet yksittäiset herkut ja tällä kertaa tein esikoisen avustuksella pieniä pannacottia kertakäyttölaseihin, jotka koristeltiin uuniraparperihillolla ja paahdetulla valkosuklaalla. Pannacotta ovat todella herkullinen tarjottava ja yllättävän helppo valmistaa, kun käyttää maitopohjaisiin jälkiruokiin tarkoitettua Multia-hyytelösokeria hyydyttämiseen.  



Jälleen kerran ylimitoitin tarjottavat. Se on kyllä tosi vaikeaa miettiä, että riittääkö kaikki. Mutta kyllä se taitaa olla kuitenkin niin, että kun tarjottavia on montaa laatua, niin ei tarvitse olla niin isoja määriä tarjolla. Onneksi kuitenkin pakaste on keksitty jonne säilöin osan ja osan tarjottavista vein töihin kahvipöytään.




 Päivä oli kaikenkaikkiaan todella onnistunut, se oli iloa ja aurinkoa täynnä. Sää suosi juhlia ja juhlimmekin pääasiassa ulkona terassilla missä oli helppo pitää turvaväleistä kiinni. Viimeiset vieraat lähtivät puoli yksitoista illalla ja olimme miehen kanssa todella otettuja, että vieraat viihtyivät niin pitkään.





Onnea vielä rakas valmistuessasi ylioppilaaksi

💙 

sekä Kiitos kaikille onnitteluista ja 

juhlissa mukana olleille, 

teitte kuopuksen päivästä täydellisen