keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Täytetyt perunankuoret & Southern Fried Chicken


Hyvää Uutta Vuotta 2015!


Joululahjaksi meidän perheeseen tuli kolme uutta keittokirjaa, minä sain kaksi ja esikoinen yhden...kylläpä taas riittää testattavaa ;-) Näin uuden vuoden aattona päätin kokeilla pikkuveljeltäni lahjaksi saamasta Amerikan keittokirjasta seuraavaa ohjetta, koska halusin jotain muuta kuin "perinteisesti  nakkeja ja perunasalaattia tai meksikolaista"...siispä aattoillan ruoka oli jotain aivan muuta...Täytettyjä perunankuoria ja Southern Fried Chickeniä sekä grillattua maissia (jotka olin pakastanut kesäiseltä maissipelto reissultamme).
 
Täytettyjen perunankuorien valmistus vie jonkin verran aikaa, mutta on sen arvoinen, se on maukas ja täyttävä lisäke tai alkupala, joka hurmaa kaikki herkullisuudellaan. Ja on myös vaihtelua perinteisten uuniperunoiden tilalle :-)




Täytetyt perunankuoret
annoksia 12

6 uuniperunaa
1 rkl auringonkukkaöljyä voiteluun
3 viipaletta pekonia
3 rkl ranskan kermaa
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä
60 g täyteläistä kovaa juustoa (esim.cheddaria)
2 kevätsipulia

Lämmitä uuni 200 asteiseksi. Pese perunat hyvin, hiero öljyä perunoiden pinnalle ja pistele niitä haarukalla. Laita uunipellille ja paista niitä noin 45 minuuttia kunnes ne ovat kokonaan kullankeltaisia ja kypsiä. Ota perunat uunista ja jäähdytä.

Valmista sillä aikaa pekonit uunissa noin 10 minuutiia, käännä kerran. Jäähdytä ja hienonna.

Kuumenna uuni 230 asteiseksi. Kun perunat ovat jäähtyneet, halkaise ne pitkittäin kahtia. Lusikoi perunoiden sisukset pois mutta jätä sisään pieni kerros perunaa kuorta tukemaan. Voitele perunat kauttaaltaan öljyllä ja laita ne takaisin pellille, kuori ylöspäin. Paista uunissa 10 minuuttia.


 Käännä perunat ja paista vielä 5 minuutia.


Kun perunan kuoret ovat uunissa, valmista täyte. Laita perunan sisukset kulhoon, lisää ranskankerma, savustettu paprikajauhe ja muut mausteet. Survo sileäksi. Lisää joukkoon vielä pekoni, kevätsipuli sekä hieno juustoraaste (itse käytin tällä kertaa Kreivi-juustoa, koska sitä jäi joulusta).

 
Säästä juustoraastetta kuorrutusta varten. Sekoita hyvin ja lusikoi täyte rapeiden kuorien sisään. Muotoile täyte pieneksi kummuksi.


 Sirottele loppu juustoraaste kuorien päälle ja paista kuoret uunissa kullankeltaisiksi ja kuumiksi noin 10 minuuttia tai valmlista perunat etukäteen ja lämmitä ne lopuksi noin 20-25 minuuttia. Lisää halutessasi teelusikallinen ranskankermaa ja ripaus kevätsipulisilppua ja tarjoa.



           ****************


Tämä amerikkalainen klasikkoruoan rapeuden ja mehukkuuden salaisuus on kuulemma paistoöljyn oikea lämpötila.



Southern Fried Chicken
4 annosta

5 dl piimää
1 rkl tulista chilikastiketta (itse käytin Sweet chilikastiketta)
8 maustamatonta broilerin koipireittä (itse käytin 6 maustamatonta broilerin rintafilettä (n.480 g))

Vatkaa keskenään piimä ja chilikastike. Lado broilerit kulhoon ja kaada piimä niiden päälle. Peitä astia ja anna maustua ainakin 4 tuntia tai mieluiten yön yli.

MAUSTESEOS
150 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
25 g maissijauhoja
1 runsas tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl cayennepippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 l auringonkukkaöljyä

Itse puolitin mausteseoksen määrät, koska rintafileet ovat pienempiä kuin koipireidet ja hyvin riitti..ehkäpä mausteita olisi voinut olla enemmän..niin ja öljyä käytin kuintenkin 1 l paistamiseen.

Laita kaikki mausteseoksen aineet isoon muovipussiin ja ravista niin että ainekset sekoittuvat hyvin. Nosta broilerinpalat piimäseoksesta ja ravista liika neste pois. Laita broilerinpalat yksi kerrallaan pussiin ja ravistele, kunnes ne peittyvät tasaisesti jauhoihin. Laita jauhoitetut palat metalliritälälle ja anna niiden seistä 30 minuuttia huoneenlämmössä jotta leivitys pysyy paremmin pinnassa.


Kuumenna öljy 190 asteiseksi isossa paksupohjaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Laske broilerinpalat varovasti öljyyn ja paista 5-7 minuuttia (riippuen niiden paksuudesta ja koosta). Älä laita liian montaa palaa kerralla. Broileri on kypsää kun sen paksuimmasta osasta valuu tikulla pistettäessä kirkasta nestettä.

Poista broilerinpalat reikäkauhalla ja valuta hyvin talouspaperilla.


Vinkki! Korvaa jauhot 75 g maissilastuja. Laita lastut muovipussiin mausteiden kanssa ja murskaa ne kaulimella. Itselläni ei ollut maissijauhoja joten laitoin maissilastuja ja vehnäjauhoja.




Tavataan ensi vuonnakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti