torstai 18. joulukuuta 2014

Luukku 18: Marenkijäädyke kakku

Kahdeksannestatoista luukusta paljastuu suussasulava Marenkijäädyke kakku. Kakku on ihanteellinen jouluaaton jälkiruoaksi tai kahvipöydän tarjottavaksi, sillä sen voi tehdä etukäteen pakastimeen jo viikkoja tai päiviä aikaisemmin. Huomaa, että kakku on otettava huoneenlämpöön jo tuntia ennen tarjoilua. Tänä vuonna joulumaistiaiset kakusta saavat työkaverin. Alkuperäisen ohjeen bongasin Kinuskikissan sivuilta.





Marenkijäädyke kakku


Marenkipohjat:
4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl etikkaa

Kanelikinuski:
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
tai käytä 2  1/2 dl valmista kinuskikastiketta

Täyte:
3 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
4 keltuaista
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
¼ dl vettä
150 g piparkakkuja
200 g jäisiä puolukoita
kanelikinuskia

Valmista ensin marenkipohjat. Erottele valkuaiset keltuaisista (säästä keltuaiset täytteeseen). Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää joukkoon sokeri pienissä erissä rauhallisesti vatkaten. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Lisää vaniljasokeri ja etikka.

Piirrä pohjia varten leivinpapereihin vuoan (halkaisija 24 cm) sisäreunaa apuna käyttäen ympyrät. Käännä leivinpaperit ympäri ja levitä marenkivaahtoa ympyröiden sisään niin, että jätät leviämisvaraa noin 1 cm. 
Ilman kiertoilmaa marengin paistolämpötila on 125 astetta ja paistoaika 1 h 15 min – 2 h. Kiertoilma uunilla paistolämpötila 100 astetta ja n.2 h 15 min - 2 h 30 min. Anna jäähtyä ja irrota leivinpaperista.

Tee kanelikinuski etukäteen jääkaappiin tai jäähdytä ainakin huoneenlämpöiseksi ennen kakun kokoamista. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia (ei sen kauemmin!). Anna jäähtyä.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa sisäreunan suojaksi leivinpaperisuikaleita tai käytä reunakalvoa. Leivinpaperin/kalvon on hyvä muodostaa hieman lisäkorkeutta vuoalle, sillä vuoka täyttyy ääriään myöten.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.Vaahdota kuohukerma. Vatkaa myös keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Lisää vaniljasokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Sekoita täytteeseen.

Laita vuoan pohjalle ensimmäinen marenkipohja. Säästä kymmenisen piparkakkua ja pieni määrä puolukoita kakun päälle. Murenna vuokaan puolet jäljelle jäävistä piparkakuista. Ripottele päälle puolet puolukoista. Valuta lusikan avulla vuokaan kanelikinuskia.Levitä puolet täytevaahdosta.

Toista sama toisen kerroksen kanssa: marenki, piparkakut, puolukat, kanelikinuski (säästä hieman kakun päälle!) ja täytevaahto. Valuta kakun pinnalle loput kanelikinuskista ja upota siihen kokonaisia piparkakkuja.

Nosta kakku pakastimeen jäätymään vähintään 6-8 tunniksi. Ota kakku huoneenlämpöön tunti ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle loput puolukat.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti