Alkukesän aikana on tullut testailtua muutamaa (lue: kymmentä) erilaista tomaattikeitto reseptiä, tuoreista tomaateista ja tomaattimurskasta sekä yhdessä että erikseen, on kokeiltu eri mausteseoksia ja kasvislisukkeita mm. porkkanaa, paprikaa ja myös chiliä on lisätty joukkoon, paljon sipulia, myös valkosipulia on lisätty maustamaan keittoa sekä tietysti hyvää oliiviöljyä lorauteltu joukkoon. Idea testailuun lähti esikoisen toiveesta saada rippijuhliinsa italialaistyylistä keittoa joka maistuisi vauvasta vaariin. Ja lopulta löytyi " The Best" Tomaattikeitto, jota sitten tarjoiltiin kolmellekymmenelle hengelle heinäkuun alussa rippijuhlissa.
Loistava pohja keitolle syntyi paahdetuista tomaateista, valkosipulista, sipulista ja miedosta tuoreesta chilistä, joka antoi keitolle sopivasti potkua. Keittoa tuli valmistettua lähes 20 litraa, joten en tehnyt koko keittoa paahdetuista tomaateista vaan käytin lisäksi tomaattimurskaa. Alkuperäisen ohjeen tein nelinkertaisena, jolloin sain kaksi pellillistä paahdettujatomaatteja eli pohjan tomaattikeitolle. Keittelin keittoa ohjeen mukaan jonka löysin muuten täältä. Seuraavana päivänä lisäsin keittopohjan joukkoon tomaattimurskaa 17 prk (à 500 g), vettä noin 1 l ja lihaliemikuutioita 4 kpl, maustoin vielä mustapippurirouheella, suolalla ja sokerilla sekä hauduttelin keittoa parisen tuntia. Juhlapäivänä kuumensin keiton ja lisäsin ruokakermaa noin 1 litran.
Italiassa sanotaan että hyvän ruoan laittaminen vie aikansa. Kokkia ei saa hoputtaa, sillä makujen pitää antaa imeytyä ja ruokien tekeytyä rauhassa. " La calma é la virtu dei forti" - maltti on vahvojen hyve. Tämä keitto maistui juuri kuin aito Italialainen tomaattikeitto, jota mamma (lue:minä) on keitellyt hartaasti ;-) se oli ihanan täyteläistä ja makeahkoa, jossa paahdettu chili toi mukavasti poltetta ainakin minun makuuni. Alla alkuperäinen ohje neljälle henkilölle.
Italialainen Tomaattikeitto
1 l valmista keittoa
10 kpl tomaatteja1 kokonainen valkosipuli
1 sipuli
muutama oksa tuoretta timjamia
1 punainen tuore chili
oliiviöljyä
suolaa
½ - 1 tl rouhittua mustapippuria
½ - 1 tl savustettua paprikajauhetta
hiukan sokeria tomaattien hapokkuudesta riippuen
nokare voita
n. 1 dl lihalientä
n. 1 dl ruokakermaa
oliiviöljyä
suolaa
½ - 1 tl rouhittua mustapippuria
½ - 1 tl savustettua paprikajauhetta
hiukan sokeria tomaattien hapokkuudesta riippuen
nokare voita
n. 1 dl lihalientä
n. 1 dl ruokakermaa
Kuumenna
uuni 225 asteeseen. Pese ja halkaise tomaatit. Halkaise sipuli, mutta älä
kuori. Erottele valkosipulin kynsiä hiukan toisistaan, mutta jätä kuoret. Laita
tomaatit, chili, sipulit ja valkosipulit uunipellille tai vuokaan. Kaada
reippaasti oliiviöljyä kasvisten päälle. Lisää suolaa, mustapippuria ja sokeria sekä timjaminoksat ja sekoita.
Paahda
kasviksia uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita paahdon puolivälissä. Anna jäähtyä
hetki ja kuori tomaatit. Poista chilistä kuori ja siemenet. Kuori sipuli ja
valkosipulit. Nouki timjaminvarret pois. Pilko kasvikset paloiksi ja kuullota
keskilämmöllä kattilassa voin ja öljyn seoksessa noin minuutin verran. Lisää kanaliemi
sekä uunipannulle paahdosta jääneet nesteet ja anna kiehua hiljalleen noin 20
minuuttia.
Ota
kattila pois levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai
tehosekoittimessa. Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää kerma. Sekoita hyvin
ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sokeria.
Keiton kanssa parhaiten maistuu krutongit ja parmesanjuustoraaste mutta voit tarjota sen kanssa vaikka pieneksi silputtuja aurinkokuivattuja
tomaatteja, oliiveja sekä yrttejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti