sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Vihis eli kasviksilla täytetty piiras



Keväällä luin sanomalehdestä jutun kasvistäytteisistä piiraista,Vihiksistä, jotka ovat muutoin kuin lihapiirakoita mutta ilman lihaa. Minulla oli myös mahdollisuus maistaa Ravintolapäivänä yhtä sellaista ja innostuinkin kovasti asiasta. Vihisten teko jäi takaraivoon kummittelemaan. Vihdoin muutama viikko sitten löytyi aikaa Vihisten tekoon. Vinkkejä Vihisten valmistamiseen löysin netistä ja muokkailin niistä itselle sopivan  ohjeen...toki siihen vaikutti myös se mitä kasviksia ja juureksia sillä kertaa jääkaapista löytyi. Ainakin näillä aineksillä onnistuin omasta mielestä...ehkäpä toisella kertaa laittaisin täytettä hieman enemmän, sillä sitä jäi hieman yli.

VINKKI!Vihisten teko ei ole mitään pikahommaa vaan siihen kannattaa varata aikaa kunnolla. Mutta kyllä ne maullaan palkitsevat koko tekoprosessin ja siksipä niitä kannattaakin tehdä isompi satsi kerralla. Valmiit Vihikset voi myös pakastaa.



VIHIS
15-20 kpl

TAIKINA
5 dl vettä (tai kauramaitoa, riisimaitoa)
50 g hiivaa
1 rkl siirappia tai sokeria
3 tl suolaa
3 rkl öljyä
n.12 dl jauhoja
TÄYTE
1 dl puuroriisiä
suolaa
vettä
1 dl soijarouhetta
1/2 kasvisliemikuutio
2 dl kiehuvaa vettä
300 g kasviksia (paprikaa, kesäkurpitsaa, porkkanoita)
100 g sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
öljyä
savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
PAISTAMISEEN
1 litra rypsiöljyä


Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, sokeri, suola ja öljy. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna kohota n. 1 tunti liinalla peitettynä. Valmista täyte sillä aikaa..

Keitä puuroriisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä Kaada soijarouheen ja kasvisliemikuution päälle kiehuva vesi ja anna turvota

Pilko vihannekset pieneksi kuutioksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, Kuullota vihannekset pannulla öljyssä ja mausta. Lisää keitetty riisi ja turvonnut soijarouhe. Jäähdytä.

Kauli kohotettu taikina ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla esim. jälkiruokakulholla piiraita taikinasta. Kostuta vedellä toinen reuna ympyrästä ja laita täytettä sille puolelle noin 2 rkl. Käännä toinen puoli ympyrästä päälle ja painele esim.haarukalla reuna kiinni. Pistele reikiä piirakoiden päälle ja nosta kohoamaan liinan alle vielä vartiksi.

Kuumenna öljy kattilassa n.180 asteiseksi Pidä kansi lähettyvillä jos öljy syttyy palamaan. Paista kohonneet vihikset kauniin ruskeaksi kummaltakin puolelta. Nostele vihikset öljystä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy irtoaa siihen.

Tarjoa vihikset erilaisten lisukkeiden kanssa esim.kurkkusalaatin, sipulisilpun, ketsupin tai sinapin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti