sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Italialainen Tomaattikeitto




Alkukesän aikana on tullut testailtua muutamaa (lue: kymmentä) erilaista tomaattikeitto reseptiä, tuoreista tomaateista ja tomaattimurskasta sekä yhdessä että erikseen, on kokeiltu eri mausteseoksia ja kasvislisukkeita mm. porkkanaa, paprikaa ja myös chiliä on lisätty joukkoon, paljon sipulia, myös valkosipulia on lisätty maustamaan keittoa sekä tietysti hyvää oliiviöljyä lorauteltu joukkoon. Idea testailuun lähti esikoisen toiveesta saada  rippijuhliinsa italialaistyylistä keittoa joka maistuisi vauvasta vaariin. Ja lopulta löytyi " The Best" Tomaattikeitto, jota sitten tarjoiltiin kolmellekymmenelle hengelle heinäkuun alussa rippijuhlissa.

Loistava pohja keitolle syntyi paahdetuista tomaateista, valkosipulista, sipulista ja miedosta tuoreesta chilistä, joka antoi keitolle sopivasti potkua. Keittoa tuli valmistettua lähes 20 litraa, joten en tehnyt koko keittoa paahdetuista tomaateista vaan käytin lisäksi tomaattimurskaa. Alkuperäisen ohjeen tein nelinkertaisena, jolloin sain kaksi pellillistä paahdettujatomaatteja eli pohjan tomaattikeitolle. Keittelin keittoa ohjeen mukaan jonka löysin muuten täältä. Seuraavana päivänä lisäsin keittopohjan joukkoon tomaattimurskaa 17 prk (à 500 g), vettä noin 1 l ja lihaliemikuutioita 4 kpl, maustoin vielä mustapippurirouheella, suolalla ja sokerilla sekä hauduttelin keittoa parisen tuntia. Juhlapäivänä kuumensin keiton ja lisäsin ruokakermaa noin 1 litran.

Italiassa sanotaan että hyvän ruoan laittaminen vie aikansa. Kokkia ei saa hoputtaa, sillä makujen pitää antaa imeytyä ja ruokien tekeytyä rauhassa. " La calma é  la virtu dei forti" - maltti on vahvojen hyve. Tämä keitto maistui juuri kuin aito Italialainen tomaattikeitto, jota mamma (lue:minä) on keitellyt hartaasti ;-) se oli ihanan täyteläistä ja makeahkoa, jossa paahdettu chili toi mukavasti poltetta ainakin minun makuuni. Alla alkuperäinen ohje neljälle henkilölle.





Italialainen Tomaattikeitto
1 l valmista keittoa

10 kpl tomaatteja
1 kokonainen valkosipuli
1 sipuli
muutama oksa tuoretta timjamia
1 punainen tuore chili
oliiviöljyä
suolaa
½ - 1 tl rouhittua mustapippuria
½ - 1 tl savustettua paprikajauhetta
hiukan sokeria tomaattien hapokkuudesta riippuen

nokare voita
n. 1 dl lihalientä
n. 1 dl ruokakermaa


Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pese ja halkaise tomaatit. Halkaise sipuli, mutta älä kuori. Erottele valkosipulin kynsiä hiukan toisistaan, mutta jätä kuoret. Laita tomaatit, chili, sipulit ja valkosipulit uunipellille tai vuokaan. Kaada reippaasti oliiviöljyä kasvisten päälle. Lisää suolaa, mustapippuria ja  sokeria sekä timjaminoksat ja sekoita.







Paahda kasviksia uunissa noin 30 minuuttia. Sekoita paahdon puolivälissä. Anna jäähtyä hetki ja kuori tomaatit. Poista chilistä kuori ja siemenet. Kuori sipuli ja valkosipulit. Nouki timjaminvarret pois. Pilko kasvikset paloiksi ja kuullota keskilämmöllä kattilassa voin ja öljyn seoksessa noin minuutin verran. Lisää kanaliemi sekä uunipannulle paahdosta jääneet nesteet ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.



Ota kattila pois levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Kaada seos takaisin kattilaan ja lisää kerma. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja sokeria. 

Keiton kanssa parhaiten maistuu krutongit ja parmesanjuustoraaste mutta voit tarjota sen kanssa vaikka pieneksi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja sekä yrttejä.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti