tiistai 31. joulukuuta 2019

2019 vuoden kuvakooste


On taas perinteisen kuvakoosteen aika. Olipa taas hauska huomata kuinka paljon tähänkin vuoteen mahtui. Aluksi tuntui, että ei tänä vuonna tapahtunut mitään, mutta kuvia selatessa tulvahti mieleen monia herkullisia muistoja. Vuoteen mahtui mm. erilaisia synttärikakkuja, vappu- ja isänpäiväbrunssit, esikoisen valmistujaiset, kesä- ja grilliherkut, halloweenleivonnaiset ja -juomat sekä joulun ruokalahjavinkit.

Voit kurkata myös edellisten vuosien kuvakoosteet 

Blogin päivitystahti on hidastunut tänä vuonna ja ohjeita olen kirjoitellut keskimäärin kolme per kuukausi. Omasta mielestä juuri sopiva tahti. Loma-aikoina olen ehtinyt testailemaan enemmän reseptejä ja myös kuvaamaan aikaansaannoksiani. Osa leipomuksista tai ruuista on näkynyt vain instagramissa, osasta en ole ottanut edes kuvia. Sillä tänä vuonna olen opetellut olemaan välillä ilman kännykkää ja kameraa ruokapöydässä - ja perhe on kiittänyt.

Seuraavaksi kuvakoosteet ja linkit ohjeisiin. Ensin "mybestnine" eli tykätyimmät yhdeksän kuvaa instagramissa, sitten suosituimmat eli TOP-5 reseptit blogissani ja lopuksi tämän vuoden lempireseptini. Mukavaa makumatkaa reseptien ja kuvieni parissa!



Tänä vuonna #bestnine kuvani instagramissa 






Tämän vuoden TOP-5 katsotuimmat reseptit ovat tässä:



Ykkös sijaa pitää Baileys-juustokakku. Kakun leivoin tammikuussa syntymäpäivilleni ja koristeeksi se sai mustikat ja karhunvatukat sekä Toffifee-makeiset.



Vappu Pimiän ohjeella tehty Kukkakaali-kurkkusalaatti oli toiseksi suosituin resepti blogissa. Salaatti sai itämaista makua riisiviinietikasta ja seesamiöljystä, ja se sopii loistavasti lihan kuin kalankin kaveriksi.




Kolmantena oli iki-ihana Lohimousse joka sopii niin jouluun kuin juhannukseen. Tarjoile sitä saaristolaisleivän, ruisleivän tai palttoonappien kanssa.



Neljänneksi katsotuin resepti oli Mustikkainen-sitruunajuustokakku. Helpossa ja suussasulavassa juustokakussa maistuvat loppukesän sitruuna ja mustikka.



TOP-5 viides resepti oli kalakakku-hapankorppupohjalla, joka hurmasi esikoisen valmistujaisbrunssilla juhlavieraat. Voileipäkakun voi valmistaa myös suolaiseksi hyydykekakuksi.



Tämän vuoden blogipostauksien reseptit ovat olleet kaikki suosikkejani ja montaa reseptiä onkin jo tullut tehtyä useamman kerran. Ja kun hyvän ja maukkaan ohjeen löydän, saataan tehdä sitä tosiaan useamman kerran peräkkäin. Suurena herkkusuuna ja makean ystävänä nämä reseptit jäivät parhaiten mieleen tältä vuodelta:


Mustikkapiirakkajäätelö



Kirsikka-juustokakkubrownie



Banaani-kinuskijuustokakku



Kurpitsa-kuppikakut



Kiitos kaikkille seuraajilleni
 niin täällä blogissa kuin instagramissa 💗
Kiitos myös oma perheeni,
 kun tuette minua
tässä harrastuksessani.


Ja lopuksi haluan toivottaa
 kaikille
oikein suurenmoista ja herkullista
Uutta Vuotta 2020

💗

Paperivuoka / Katariina













perjantai 27. joulukuuta 2019

Meidän jouluaatto 2019

Jouluaatto valkeni maa vihreänä ja taivas pilvisenä, lumesta tai pakkasesta ei ollut tietoakaan. Keittelin riisipuuroa perheelle aamupalaksi ja leivoin vielä piparijuustokakkua tuliaiseksi joulupäivälle. Aamupäivä kului joulupäivällistä valmistaen ja joululauluja Spotifyilta kuunnellen. Hetkeksi joulutouhut hiljenivät puolilta päivin kun kuuntelin Joulurauhan julistuksen Suomen Turusta. Sitten vielä viime hetken rutistus ennen vieraiden tuloa.




Jouluaaton päivällisellä tarjolla oli perinteisiä ja ei niin perinteisiä jouluruokia. Kovasti tuo meidän joulupöytä on muuttunut vuosien saatossa. Jotenkin sitä itse kaipaa niitä lapsuuden perinneruokia mutta oma perhe halajaa kaikkea muuta. Siispä tänäkin jouluna tein kompromisseja jotta jokaiselle olisi jotakin.





Jouluaaton menu 2019
*
Saaristolaisleipä
Kylmäsavulohi
Lohimousse
Mangorapuherkku
Katkarapuherkku
Herukkasilli
Akvaviittisilli
keitetyt perunat
antipastileikkeleitä
*
Rosolli
Granaattiomena-päärynäsalaatti
Vaahterasiirappiset ruusukaalit
Imelletty perunalaatikko
mausteinen juureslaatikko
Hasselbacan joulujuurekset
joulukinkku
olutsinappi
punasipulihilloke
Joulukana
*
juustotarjotin
*







Harmikseni unohdin kuvata jouluaaton tunnelmia, joten tässä kuvia vain "kylmästä pöydästä". Ruuat valmistin tälläkin kertaa alusta alkaen itse, ainoastaan kalaherkut (lukuunottamatta lohimoussea) olivat Tampereen kauppahallista Kalaherkut Nygrenin - tiskiltä. Jouluaterian makeaksi päätökseksi herkuttelimme esikoisen tekemillä Piparipannacotilla, jotka hän oli koristanut muscavadosokerista keitetyllä kinuskilla, piparinmuruilla ja jäisillä puolukoilla.




 Ilta kului leppoisasti vieraiden seurasta nauttien ja joululahjoja jakaen. Lopuksi keittelimme vielä kahvit ja maistelimme joulusuklaita, pipareita, joulupukin cookeita, joulutorttuja ja piparipullia. Vatsat piukeina oli hyvä mennä illan myöhäisinä tunteina rauhassa joulusaunaan ja nauttia lempeistä löylyistä. Saunan jälkeen ulkona oli alkanut satamaan hiljalleen lunta ja jouluaaton kääntyessä joulupäiväksi olimme saaneet valkoisen joulun 💗




Tästä joulusta rakkaita kiittäen ja kiitollisin mielin, 




Paperivuoka/Katariina



torstai 26. joulukuuta 2019

Tapaninpäivän Valkosuklaajuustokakku piparipohjalla

Tapaninpäivä on jo iltapäivässä ja meillä kahvitellaan kohta perheen kesken. Tarjolla on ihanaa jouluisaa Valkosuklaajuustokakkua, jonka pohja maistuu piparille. Kakku on kuorrutettu kinuskilla ja koristeltu minivaahtokarkeilla, valkosuklaamuruilla, toffee-paloilla ja lumihiutale koristerakeilla.
Alkuperäinen resepti on @vanilllacakes.






Leppoisaa Tapaninpäivän jatkoa
🌲










VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU PIPARIPOHJALLA
10-12 heng.

POHJA
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
TÄYTE
1 dl flora vanilla
1 dl vispikermaa
150 g valkosuklaata
250 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 liivatetta
KIILLE
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl fariinisokeria
2 liivatetta
KORISTELU
minivaahtokarkkeja, toffeepaloja, 
valkosuklaarouhetta, lumihiutalekoristerakeita



Leivo kakkupohja. Sekoita kuivataineet keskenään ja toisessa kulhossa keskenään maustamaton jugurtti, rypsiöljy ja kananmuna.Yhdistä kuivat aineet varovasti joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Suihkuta vuokaspray 20-22 cm kakkuvuokaan sekä laita pohjalle pyöreä leivinpaperi, hiukan pienempi kuin vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kakun kumoamista vuoasta. Jäähdytä kakkupohja hyvin ennen täytteen tekemistä, mieluiten yön yli.

Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään vähintään 10 minuutiksi. Sulata suklaa ja anna jäähtyä sen aikaa kun vatkaat vispikerman ja flora vanilla kevyeksi vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto tasaiseksi ja lisää hieman jäähtynyt valkosuklaa joukkoon hiljalleen sekoittaen. Mausta täyte tomusokerilla, sokerilla ja vaniljasokerilla.

Lämmitä tilkka vettä, lisää liivatteet joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada liivateseos tuorejuusto-valkosuklaa seoksen joukkoon hyvin sekoittaen. Yhdistä kermaseos ja tuorejuusto-suklaaseos keskenään.

Laita kakkupohja takaisin vuokaan jossa paistoit sen, suihkuta vuokasprayta kauttaaltaan vuoan reunoille. Lisää valkosuklaatäyte kakkupohjan päälle ja laita muutamaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.

Tee kinuskikiille vasta kun valkosuklaatäyte on jähmettynyt. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri, kuumenna kiehuvaksi. Lisää liivatteet kuumaan kinuskiin hyvin sekoittaen. Jäähdytä kinuskia välillä sekoittaen ja kaada se lusikan kautta kylmän valkosuklaatäytteen päälle. Laita kakku jäähtymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Koristele kakku ennen tarjoamista.


perjantai 20. joulukuuta 2019

Viime hetken ideoita jouluun

Jouluun on enää neljä yötä ja monella on varmasti jo joulutohinat kuumimmillaan. Mutta jos kaipaat ideoita vielä joululeipomuksiin tai ruokalahjoihin niin tässä muutama oma lempireseptini.




Ensin ruokalahjavinkit pukinkonttiin. Tänä vuonna ystävät ja sukulaiset saavat piparilevitettä, porokeksejä, karamellisoituja maapähkinöitä, rocky-road suklaapaloja, saaristolaisleipää, sinappia, syksyllä tehtyjä hilloja ja mehuja.  




Piparilevite on helppo ja herkullinen lahja joka maistuu pipareiden, juustojen tai keksien kanssa.



Poro tuplasuklaa-keksit ovat söpöjä ja todella suklaisia. Keksit koristellaan prezeleillä, punaisilla karkkirakeilla ja sokerisilmillä. Ihana lahja lapsenmielisille!



Karamellisoidut maapähkinät maistuvat kaikille ja ohjeesta saat koko pellillisen josta riittää moneen lahjapussukkaan tai vaan itselle herkuteltavaksi.



Joulupukin-cookie ovat ihanan meheviä suklaahippukeksejä jotka maistuvat kaikille.



Rocky-road palat sisältävät tummaa- ja maitosuklaata, vaahtokarkkeja, lakritsia, suolapähkinöitä ja kondensoituamaitoa. Ehdottomasti testauksen arvoisia herkkupaloja.





Itsetehdyt leivät, pullat ja kakut maistuvat niin jouluaterialla kuin kahvipöydässäkin. Suklaa ja glögi maistuvat useimmissa lempileivonnaisissani ja ilman niitä joulu ei olisi joulu. 





Saaristolaisleipä kuuluu perheemme jouluun ja juhannukseen, tämä resepti on anopilta saatu ja se on maailman paras ohje. Leipä tehdään appelsiinimehuun.



Jouluumme kuuluu myös pulla ja usein se on saksalainen Stollenkranssi joka täytetään hasselpähkinäsuklaalla ja marsipaanilla. 



Kahvipöydässä meillä on aina myös hyydykekakku ja yksi lempikakuistani on Glögijuustokakku



Myös suklainen kakku maistuu jouluna ja tämä mintunmakuinen After eight-juustokakku hurmaa jouluherkuttelijat.



Luumuinen-rahkakerroskakku on ihanan raikas ja kevyt, jota makea luumuhillo loistavasti maustaa.



Sitten vielä pari lempijälkiruokaani joulupöytään. Ensin ihanan samettinen ja kermainen Glögi-valkosuklaa-pannacotta



Ja toisena ihanan raikas jogurttipohjainen Puolukka-kinuskimalja jossa kinuskin makeus ja puolukan kirpeys pehmeän jogurtin kanssa päättävät jouluaterian loistavasti.


Näiden vinkkien kautta toivottelen
Makoisaa viikonloppua!

💗
Paperivuoka/ Katariina




keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Glögijuustokakku -täydellinen kakku jouluksi

Joulun vinkkipostausta tehdessäni huomasin etten ollut julkaissut viime jouluksi tekemääni Glögijuustokakun ohjetta tänne blogiin. Onneksi ohje ja kuvat olivat luonnoksissa josta ne oli helppo etsiä. Ja tässäpä tämä herkullinen ohje nyt sitten on...kakku, joka maistuu joululta, tuoksuu joululta ja näyttää jouluisalta.








Herkullisia hetkiä Glögijuustokakun seurassa

💗






GLÖGIJUUSTOKAKKU
10 hengelle

POHJA
200 g piparkakkuja
100 g voita
TÄYTE
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g valkosuklaata
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kiehuvaa vettä
KIILLE
3 liivatelehteä
1 dl vettä
2 dl glögi tiivistettä
KORISTEEKSI
Rafaello-makeisia, rosmariininoksia,
marenkeja, puolukoita ja lumihiutale-koristerakeita


Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Laita leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunakalvo vuoan reunoille. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.

Valmista valkosuklaamousse. Upota liivatteet runsaaseen, kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Notkista tuorejuusto. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Yhdistä kermavaahto, tuorejuusto ja valkosuklaasula. Mausta sokereilla. Kuumenna vesi ja liuota hyvin puristetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos hieman jäähtyneenä täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Liota kiillettä varten liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa jääkaapissa välillä sekoittaen. VINKKI! Seoksen on oltava mahdollisimman kylmää, muttei vielä hyytynyttä, ennen kakun päälle lisäämistä. Jos kiille alkaa hyytyä, voit kuumentaa sitä hieman, jotta se muuttuu uudelleen juoksevaksi. Lusikoi mehuseosta puoliksi hyytyneen kakun päälle erittäin varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Koristele kakku ennen tarjoilua, Rafaello-makeisilla, marengeilla, lumihiutale-koristerakeilla, puolukoilla ja rosmariinin oksilla.





tiistai 17. joulukuuta 2019

Piparilevite eli Gingerbread butter

Gingerbread butter eli suomeksi Piparilevite on jouluinen versio herkullisesta speculaas-levitteestä, joka taitaa alunperin olla kotoisin Hollannnista. Moni on hullaantunut tästä joulunmakuisesta levitteestä jota voit maistella piparien, keksien ja juustojen kanssa, ja ompa joku testannut tätä joulutorttuihinkin.





Tämä resepti löytyi pullahiiren blogista jota muokkasin kaapista löytyvien aineiden perusteella. Valmista piparilevite lahjaksi tai itsellesi omiin herkkuhetkiin.








PIPARILEVITE
2 annosta/ noin 2 1/2 dl

200 g pipareita
2 hyppysellistä suolaa
4 rkl tummaa muscovadosokeria
60 g voita
noin 1 1/2 dl kiehuvaa vettä

Mittaa piparit, suola ja muscovadosokeria leikkuuterälliseen monitoimikoneen kulhoon tai blenderiin. Pyöräytä konetta niin että piparit hienontuvat todella hienoksi muruksi. Lisää joukkoon pehmeä voi ja pyöräytä seos tasaiseksi.

Lisää lopuksi kiehuva vesi ohuena nauhana. Lisää sitä sen verran että saat seoksesta tahnamaista. Levite jähmettyy jääkaapissa veitsellä levitettäväksi joten se saa olla löysää tässä vaiheessa. Kaada levite kulhoon tai kahteen pieneen lasipurkkiin. Säilytä piparilevite jääkaapissa.


maanantai 9. joulukuuta 2019

Poro tuplasuklaa-cookie

Nämä söpöt Poro tuplasuklaa-cookiet ovat todella suklaisia ja herkullisia. Ne ovat keskeltä ihanan sitkeitä ja reunoista rapeita, kunhan muistat ettet paista niitä liian kauaa. Koristele keksit heti kuumina jolloin koristeet tarttuvat niihin hyvin. Jäähdytä ennen tarjoilua. Toki voit jättää koristelematta keksit ja nauttia niistä sellaisenaankin.






Herkullista alkanutta viikkoa
🌲






TUPLASUKLAA-COOKIE
(15 kpl)

KEKSITAIKINA
115 g voita
1 3/4 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
2 1/2 dl suklaaahippuja (valkosuklaata ja maitosuklaata)
KORISTEET
prezelit, sokerisilmät, punaiset karkit

Ota rasva ja kananmuna lämpenemään. Vatkaa pehmeä voi sokereiden kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Mausta vaniljasokerilla. Yhdistä kulhossa kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vaahdon joukkoon varovasti sekoittaen. Lisää suklaahiput ja kääntele taikina hyvin.

Ota taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia pallukoita, asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille jättäen hyvin tilaa ympärille. Laita pelti jääkaappiin viilenemään hetkeksi. Paista keksejä 175 asteessa noin 10-12 minuuttia uunin keskitasolla tai kunnes ne ovat kohonneita ja saaneet väriä reunoille.

Koristele keksit heti kuumina prezeleillä, sokerisilmillä ja punaisilla pienillä karkeilla poron näköisiksi. Jäähdytä ennen tarjoilua.



sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Karamellisoidut maapähkinät

Jouluaattoon on tasan kuukausi aikaa ja monella on varmaan jo joulumuistamiset mielessä. Itse tykkään tehdä ja antaa joululahjaksi ruokalahjoja. Tässä herkullinen vinkki joulumuistamiseksi tai ihan vaan omaan pöytään glögin kaveriksi.




Uunissa paahdetut  Karamellisoidut maapähkinät ovat helppo valmistaa. Pähkinöitä paahtuu kerralla iso satsi, josta riittää mummille, kummille ja vähän itsellekin. Jujuna näissä on valkuainen joka yhdessä sokerien ja mausteiden kanssa muodostavat ihanan rapean ja makean "huurteen" pähkinöihin.




VINKKI! Ruokalahjaa antaessa kannattaa pitää mielessä yksi perussääntö: syötävä lahjan tulee olla pieni. Niin pieni, että lahjan saaja saa syötyä sen ennen pääsiäistä. Ja mielellään myös niin pieni, että saajalle jää hieman sellainen olo, että tätä olisi voinut syödä enemmänkin. Poikkeuksena ovat tietenkin ruokalahjat, jotka kootaan purkkiin( josta lahjan saaja valmistaa herkun itse).








KARAMELLISOIDUT MAAPÄHKINÄT

500 g maapähkinöitä
1 kananmunanvalkuainen
1 rkl vettä
1 1/2 dl fariinisokeria tai muscovadosokeria
1/2 dl sokeria
3/4 tl kanelia
1/2 tl savupaprikaa
1/2 tl suolaa

Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sekoita valkuaisen joukkoon vesi ja vatkaa kevyeksi (ei kovaksi) vaahdoksi. Kaada pähkinät valkuaisvaahdon joukkoon ja sekoita hyvin. Sekoita sokerit ja mausteet toisessa kulhossa. Kaada sokeri-mausteseos pähkinöiden päälle ja sekoita kevyesti käännellen. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle pellille ja paista noin 30-40 minuuttia 2-3 kertaa välillä sekoittaen kunnes pähkinät ovat rapeita. Anna jäähtyä. Pakkaa lasipurkkeihin tai pusseihin.