maanantai 27. helmikuuta 2017

Suola-karamelli juustokakku

Suola-karamelli juustokakkua eli Salted caramel cheesecakea olen jo pitkään haaveillut tekeväni...no, nyt haaveilusta on tullut totta.  Kakku oli todella hyvää sillä se aivan suli suuhun. Tuorejuuston pehmeys ja ripaus sormisuolaa kinuskin päällä sai kakun maistumaan taivaalliselta...tämä kakku hurmasi minut kuten myös perheemme esikoisen.







SUOLA-KARAMELLI JUUSTOKAKKU
10-12 palaa

POHJA
170 g digestive-keksejä
80 g voita
TÄYTE
400 g maustamatonta tuorejuustoa (huoneenlämpöistä)
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl appelsiinimehua
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 rkl maissitärkkelystä
KINUSKI
1 dl fariinisokeria
1 2/3 dl kuohukermaa
PÄÄLLE
sormisuolaa

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Voitele 20-senttinen irtopohjainen piirakkavuoka tai kakkuvuoka. Murskaa keksit ja sulata voi, sekoita keskenään ja painele vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa noin 12 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä.

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi, noin 30 sekuntia, sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi ja tasaiseksi, noin 2 min sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri, appelsiinimehu ja suola. Sekoita tasaiseksi.

Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita jokaisen jälkeen. Lisää lopuksi maissitärkkelys ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Paista 30-35 minuuttia uunin keskitasolla, kunnes pinta ei enää kiillä ja täyte on "pysähtynyt". Anna jäähtyä.

Tee sitten kinuskikerros. Keitä kermaa ja fariinisokeria kattilassa hiljalleen välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia. Kokeile ensin laittaa pisara kinuskia jäähtyneen kakun päälle, jos pisara pitää muotonsa kinuski on valmista. Anna kinuskin jäähtyä noin minuutti ja kaada sitten juustokakun päälle. Tasoita pinta.

Anna kakun olla jääkaapissa yön ylitse. Ripottele sormisuolaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua.







sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Punajuuri-vuohenjuusto hampurilainen

Punajuuri-vuohenjuusto hampurilaisella herkuteltiin eilen illalla koko perheen voimin...tosin oli meillä myös tarjolla ihan perus- jauheliha purilaisiakin...mies kun kuulemma tarvitsee lihaa 😁 Sämpylät leivoin itse hampurilaisiin, koska ne nyt vaan on parempia kuin kaupasta ostetut. Näiden sämpylöiden salaisuus oli durum-vehnäjauhot, joilla sämpylöistä tuli ihanan pehmeitä.





PUNAJUURI - VUOHENJUUSTO HAMPURILAINEN
4 kpl

4 kpl sämpylöitä kts.ohje alta
4 kpl punajuuria
1 rkl öljyä
2 tl hunajaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
200 g vuohenjuustoa
KASTIKE
100 g ranskankermaa
2 tl tuoretta piparjuurta
1/4 tl suolaa
LISÄKSI
salaattia

Kuori punajuuret ja leikkaa ne noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Paista viipaleita pannulla tilkassa öljyä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausta lopuksi hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.

Paista vuohenjuustokiekkoja 30 sekuntia per puoli. Kokoa hampurilaiset laittamalla ensin kastiketta   (ihan perus majoneesikin käy) pohjan päälle, sitten salaatit ja punajuuriviipaleet, ja lopuksi vuohenjuusto. Nauti!






SÄMPYLÄT
12 kpl

1 dl vettä
2 dl maitoa
1/2 pss kuivahiivaa
4 rkl öljyä
1/2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 muna
1 1/2 dl durumvehnäjauhoja
n.7 1/2 dl vehnäjauhoja
LISÄKSI
sesaminsiemeniä

Lämmitä vesi vedenkeittimellä. Lisää kylmä maito joukkoon, sekoita. Sekoita kuivahiiva durumvehnäjauhojen joukkoon ja kaada kulhoon nesteen joukkoon. Sekoita. Lisää öljy, sokeri, suola, muna ja suurinosa vehnäjauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja lisää jauhoja sen verran että taikina ei tartu käsiin ja pysyy hyvin koossa. Anna kohota leivinliinan alla 45 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se 12 osaan. Leivo taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja litistä niitä vähän. Nosta sämpylät pellille ja ripottele niiden päälle vähän durumvehnäjauhoja ja sesaminsiemeniä. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.

Paista sämpylöitä 225-250 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.


tiistai 14. helmikuuta 2017

Lakritsi-brownie

Ystävänpäivän kunniaksi jaan tämän herkullisen ja mehevän Lakritsi-brownie ohjeen, johon on upotettu Oreo-keksejä ja päälle levitetty paljon lakritsista kermarahkaa. Tämän herkun ohje löytyi Valion uutukaisesta Sitruuna-lakritsi rahkapurkin kyljestä.


Oikein Ihanaa 
Ystävänpäivää 
kaikille 
💗









LAKRITSI-BROWNIE
9-12 kpl

150 g tummaa suklaata
150 g voita
2 munaa
1 1/2 dl fariinisokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1 rkl raakalakritsijauhetta
1/2 tl suolaa
12 kpl Oreo-keksejä
10 kpl HopeaToffee karkkeja
PÄÄLLE1
1 prk (a'200g) Sitruunainen lakritsi rahkaa
1 dl vispikermaa
KORISTEEKSI
keksimuruja, hopeatoffee paloja,
lakritsipaloja, nompparelleja


Sulata suklaa ja voi liedellä mikrossa, sekoita. Lisää munat, sokeri ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (15 x 20 cm). Upota taikinaan tasaisesti keksit ja paloitellut HopeaToffee-karkit. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa
18 - 20 min. Anna jäähtyä.

Vaahdota kerma ja rahka kulhossa. Levitä jäähtyneen brownien päälle. Koristele halutessasi lakritsimakeisilla tai nonparelleilla. Leikkaa paloiksi ja nauti.


sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Linssi-vuohenjuustolasagne

Linssi-vuohenjuustolasagne maistui todella ihanalta 👌 Olen aimminkin tehnyt linsseistä maistuvaa kastiketta joka sai silloin makua mm.juustokuminasta, tähän en sitä tohtinut lisätä, koska se olisi peittänyt vuohenjuuston pehmeän maun, mutta fariinisokeria lisäsin hieman makeuttamaan kastiketta (alkuperäisestä ohjeesta poiketen). Idean tähän lasagneen sain K-ruoka lehdestä.









LINSSI-VUOHENJUUSTOLASAGNE
6 hengelle

9-12 kpl lasagnelevyjä
KASVISKASTIKE
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
3 porkkanaa
2 rkl öljyä
1 tlk (a' 500 g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
3/4 - 1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 1/2 tl timjamia
1 rkl fariinisokeria
2 dl kuivattuja linssejä
JUUSTOKASTIKE
50 g voita
1 dl vehnjäjauhoja
1 l maitoa
1 tl timjamia
2 tl basilikaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
100 g juustoraastetta + n. 50 g juustoraastetta pinnalle
LISÄKSI
1 tlk (a' 150 g) Pirkan vuohenjuustokuutioita



Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipulit paistokasarissa tilkassa öljyä. Lisää joukkoon porkkanaraaste. Kaada kasariin tomaattimurska ja huuhtaise purkki vedellä (noin 1 dl) ja kaada kastikkeen joukkoon. Mausta fariinisokerilla, suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi linssit ja hauduta vielä 10 minuuttia.

Juustokastiketta varten sulata kattilassa rasva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada kattilaan puolet maidosta. Sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää timjami, basilika, suola, mustapippuri ja juustoraaste.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada vuoan pohjalle kasviskastiketta ja levitä päälle lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle kasvis- ja juustokastiketta. Ripottele juustokastikkeen päälle hieman murusteltuja vuohenjuustokuutioita. Täytä näin kaksi seuraavaa kerrosta. Viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tulee vain juustokastiketta ja pinnalle juustoraastetta. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 30-40 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä peitettynä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.



maanantai 6. helmikuuta 2017

Kardemumma Pannari

Viikonloppuna tuli herkuteltua Kardemumma pannarilla...ja voih, kun siitä tuli hyvää. Kardemumma sai pannarin maistumaan ihan pullalta ja iltapäivällä herkuttelimmekin pannarilla pullan asemasta päiväkahvilla.








KARDEMUMMA PANNARI
1 pellillinen

50 g voita
1 l maitoa
8 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa

Sulata voi. Sekoita keskenään kaikki muut ainekset ja lisää joukkoon sulatettu rasva. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle uunipannulle.

Paista pannaria 200 asteessa 40 minuuttia. Herkuttele pannaria hieman jäähtyneenä mansikkahillon ja kermavaahdon kera.


sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Syntymäpäiväkortti 1952

Tammikuussa tuli juhlittua syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä oikein urakalla...ja siksipä siis tehtyä myös kortteja 💗 Tämä kortti sai ideansa sankareiden 50-luvun teemajuhlista.





SYNTYMÄPÄIVÄKORTTI 1952


Korttiin tarvitset paperileikkurin, tulostetun kuvan, punaista ruutupaperia, viininpunaista ja mustaa kartonkia, mustaruutuista wasapi-teippiä, liimaa ja kuumaliimaa.

Liimaa tulostettu kuva punaruutuiselle paperille. Leikkaa mustasta kartongista sopivan kokoinen pala, jotta saat ruutupaperille kehykset. Leikkaa myös korttipohja. Liimaa pohjat toisiinsa.




Leikkaa paperileikkurilla ohuita paperisuikaleita mustasta kartongista ja tee niistä ruusuke. Liimaa ruusuke kuumaliimalla ja viimeistele ruusukkeen keskikohta wasapi-teipin palalla. Kiinnitä ruusuke kortin yläkulmaan kuumaliimalla. Viimeistele kortin alakulma wasapiteipillä.


lauantai 4. helmikuuta 2017

Paahdetut bataatit aurajuustolla

Tässä ihana bataatista tehty lisuke-resepti, joka on helppo valmistaa ja joka maistuu taivaalliselta. Bataatin makeus ja aurajuuston suolaisuus tekevät tästä samettisen nautinnon johon saksanpähkinä tuo vähän purutuntumaa.










PAAHDETUT BATAATIT AURAJUUSTOLLA
4 hengelle

2 isohkoa bataattia
oliiviöljyä
mustapippuria
aurajuustoa
saksanpähkinöitä
tuoretta rosmariinia
hunajaa
sormisuolaa


Pese bataatit ja leikkaa niistä vajaan sentin paksuisia kiekkoja. Kuivaa kiekot talouspaperiin ja valele ne öljyllä ja mausta mustapippurilla. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes bataatit ovat kypsiä.

Laita bataattikiekon päälle pala aurajuustoa ja mausta paahdetuilla saksanpähkinöillä, hunajalla, rosmariinilla ja sormisuolalla. Nauti lempisalaattisi kanssa.