maanantai 21. tammikuuta 2019

Baileys kakku

Baileyskakku on yksi lemppari hyydykekakuistani ja olenkin sen ohjeen julkaisut jo kolmisen vuotta sitten. Tämä versio on puolitettu vanhasta ohjeesta. Kakun pohja on dominokekseistä ja täytteessä on kermaa ja maustamatontatuorejuustoa sekä tietysti Baileys-likööriä. Päällinen sai kaakaokiilteen ja koristeeksi lisäsin mustikoita, karhunvatukoita ja Toffifee-makeisia sekä muutaman kuusenoksan. Baileys kakulla herkuteltiin viikonloppuna synttäreideni kunniaksi.










BAILEYS KAKKU
6-8 annosta

POHJA
100 g Domino keksejä
25 g voita
TÄYTE
2 liivatelehteä
1 dl kuohukermaa
3/4 dl tomusokeria
1 prk (a' 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 valkuainen
1/2 dl Baileys kermaliköötiä
KIILLE
2 liivatelehteä
2 dl kevytmaitoa
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1/4 dl sokeria
KORISTEEKSI
tuoreita mustikoita, karhunvatukoita ja
Toffifee-makeisia



Vuoraa 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Käytä reunakalvoa niin kakku saa kauniin reunan. Murskaa keksit hienoksi tehosekoittimella. Sulata voi mikrossa ja lisää keksimurska joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Lisää vaahdotuksen aikana joukkoon tomusokeri. Sekoita kermavaahtoon tuorejuustojuusto. Vatkaa valkuainen vaahdoksi ja lisää kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kiehauta likööri ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita likööri-liivateseos pienissä erissä ohuena nauhana hitaasti vatkaten täytevaahtoon. Kaada vuokaan ja tasoita pinta. Heiluta vuokaa, jotta levitysjäljet tasoittuvat. Hyydytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi kokoajan sekoittaen. Ota liedeltä, kun seos on tasainen. Sulata liivatelehdet suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja reunakalvot, siirrä kakku tarjoilualustalle. Koristele Kakku. VINKKI! Lisää Toffifee hetkeä ennen tarjoilua koska ne "sulavat" ja jättävät ikävän näköisen valuman kakun pinnalle.


lauantai 12. tammikuuta 2019

Mangoshotti

Mangoshotti sisältää pakastettua mangokuutioita, appelsiinimehua, raastettua tuoretta inkivääriä ja kurkumaa. Ihanan raikas ja keltainen juoma sopii aamupalalle herättelemään ruokahalua. Ohje on uusimmasta @kruoka lehdestä.







MANGOSHOTTI
2 annosta

noin 2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
noin 2 cm:n pala tuoretta kurkumaa
2 appelsiinin mehu tai 2 dll appelsiinimehua
100 g pakastettuaja mangokuutioita


Kuori ja hienonna inkivääri sekä kurkuma. Purista appelsiinien mehu. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi. Annoksesta tulee noin 2,5 dl. Tarjoa pieninä shotteina esimerkiksi snapsilaseista tai nauti smoothien tapaan.





sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Lohimousse

Lohimousse on herkullinen lisuke niin kalapöytään kuin alkupalaksi. Se sopii erityisesti saaristolaisleivän, ruislastujen, palttoonappien tai uuniperunan täytteeksi. Meillä sillä herkuteltiin viimeksi joulupöydässä.










LOHIMOUSSE
12 annosta

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 prk (a' 200 g) ranskankermaa
1 prk (a'120 g) smetanaa
1 pieni punasipuli
150 g kylmäsavulohta viipaleina
150 g graavilohta viipaleina
1 tl sitruunan kuorta
1-2 rkl sitruunanmehua
1 dl tilliä hienonnettuna
1/4 tl mustapippuria
ripaus suolaa


Vaahdota tuorejuustoa, ranskankermaa ja smetanaa hetki kulhossa sähkövatkaimella. Hienonna kuorittu punasipuli. Kuutioi kylmäsavu- ja graavilohi. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Sekoita lohimoussen ainekset keskenään ja anna makujen tasaantua hetki jääkaapissa. Tarjoa esimerkiksi saaristolaisleivän tai ruislastujen päällä.