Rahkapulla kuuluu meillä perinteisesti kevääseen ja tänä vuonna myös pääsiäiseen. Tällä kertaa tuunasin rahkapullat pääsiäiseen sopivaksi lisäämällä pulliin persikkaviipaleet.
RAHKAPULLAT
Ohje näihin ihanuuksiin löytyy täältä. Lisäksi tarvitset 1/2 prk säilykepersikoita, jotka viipaloit ja lisäät rahkan päälle ennen pullien paistamista.
keskiviikko 30. maaliskuuta 2016
tiistai 29. maaliskuuta 2016
Pääsiäinen 2016
Tämän vuoden pääsiäinen on ollut meillä hyvin keltainen 💛 kotiamme ovat koristaneet monet keltaiset kukat...myös ruoka ja leivonnaiset saivat oman osuutensa keltaisesta. Minusta tuo keltainen on lupaus auringosta ja lisääntyvästä valosta...ehkäpä jo lämmöstä ja kevään etenemisestä. Keltainen tuo hymyn huulille ja piristää pimeän talven jälkeen.
Pitkäperjantain lounaalla keltaisen kaverina oli myös kevään vihreää lautasliinoissa ja valkoista kaitaliinoissa. Tummaa ja rouheisuutta oli tableteissa ja tulppaanikimpun ympärille laitetussa sydänkranssissa sekä koristepalloissa. Pienet keltaiset neilikat pajunkissojen kanssa laitoin kastehelmi tuikkulaseihin.
Tänä vuonna pääsiäisenä herkuteltiin mm.
Valkosipulikermaperunoilla, pihvin ja parsakaalin kera
Rahkapullilla
paistetulla Mango-suklaajuustokakulla
Broileri-kasvispiirakalla
Nyhtöhirvi-possupadalla ja kokonaisella paahdetulla kukkakaalilla
muut reseptit päivittelen pikkuhiljaa kunhan arjen kiireiltä ehdin 😆
maanantai 28. maaliskuuta 2016
Valkosipulikermaperunat
Valkosipulikermaperunat kuuluvat ehdottomasti hyvän pihvin kanssa tarjottavaksi. Niitä tulee harvoin enään tehtyä, sen verran tuhtia tavaraa ne ovat ja aikaakin niiden valmistamiseen menee parisen tuntia. Mutta onhan se lopputulos kaiken väärtti.
Tähän maukkaaseen vuokaan tarvitset perunoiden lisäksi öljyä ja voita paistamiseen, paljon valkosipulia ja kermaa, suolaa ja mustapippuria maustamiseen sekä laakean vuoan.
VALKOSIPULIKERMAPERUNAT
4 henkilöä
noin 1 kg perunoita
4 valkosipulin kynttä
noin 4 -5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
Aloita perunoiden kuorimisella ja viipaloinnilla. Tällä kertaa tein perunoista ohuehkoja veneitä. Kuumensin paistinpannulla öljyä ja voita. Freesasin perunoita pannulla kahdessa, kolmessa erässä sen verran että ne saivat hiukan väriä, VINKKI! niitä pitää kokoajan sekoitella muuten ne palavat.
Kuori velkosipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (älä purista). Lisää perunat voideltuun laakeaan vuokaa ja ripottele valkosipuliviipaleet sekä mausteet, toista tälläisiä kerroksia kahdesta kolmeen perunoiden määrästä riippuen. Kaada lopuksi kerma koko komeuden päälle (kermaa saa olla sen verran että ne lähes peittyvät kauttaaltaan).
Paista 175 asteessa 1 1/2 tuntia, itse katson yleensä tunnin kohdalla miltä perunat näyttää, ja jos ne alkavat tummumaan liikaa, peitän foliolla perunat tai vähennän lämpöä ja pidennän perunoiden paistoaikaa. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmeitä. Anna perunoiden vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Nauti hyvän pihvin ja viinin kera.
Tähän maukkaaseen vuokaan tarvitset perunoiden lisäksi öljyä ja voita paistamiseen, paljon valkosipulia ja kermaa, suolaa ja mustapippuria maustamiseen sekä laakean vuoan.
VALKOSIPULIKERMAPERUNAT
4 henkilöä
noin 1 kg perunoita
4 valkosipulin kynttä
noin 4 -5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä ja voita paistamiseen
Aloita perunoiden kuorimisella ja viipaloinnilla. Tällä kertaa tein perunoista ohuehkoja veneitä. Kuumensin paistinpannulla öljyä ja voita. Freesasin perunoita pannulla kahdessa, kolmessa erässä sen verran että ne saivat hiukan väriä, VINKKI! niitä pitää kokoajan sekoitella muuten ne palavat.
Kuori velkosipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi (älä purista). Lisää perunat voideltuun laakeaan vuokaa ja ripottele valkosipuliviipaleet sekä mausteet, toista tälläisiä kerroksia kahdesta kolmeen perunoiden määrästä riippuen. Kaada lopuksi kerma koko komeuden päälle (kermaa saa olla sen verran että ne lähes peittyvät kauttaaltaan).
Paista 175 asteessa 1 1/2 tuntia, itse katson yleensä tunnin kohdalla miltä perunat näyttää, ja jos ne alkavat tummumaan liikaa, peitän foliolla perunat tai vähennän lämpöä ja pidennän perunoiden paistoaikaa. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat kauttaaltaan pehmeitä. Anna perunoiden vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Nauti hyvän pihvin ja viinin kera.
Herkkullista toisen Pääsiäispäivän jatkoa
***
lauantai 26. maaliskuuta 2016
Kinderpiirakka
KINDERPIIRAKKA
POHJA
75 g voita tai margariinia
¾ dl sokeria
1 muna
1 ¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1 dl kermaa
60 g maitosuklaata
VANAILJA-VOIKREEMI
80 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 rkl kermaa
SUKLAAKUORRUTE
100 g maitosuklaata
15 g huoneenlämpöistä voita
KORISTEEKSI
pääsiäisrakeita
Esikoinen teki piirakan kaksinkertaisena ja paistoi piirakan lasagnevuoassa.
Paloittele maitosuklaa mikrokulhoon ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita suklaasulan joukkoon huoneenlämpöinen voi. Levitä kuorrute vaniljakreemin päälle. Koristele pääsiäisrakeilla tai pikku suklaamunilla.
Esikoinen teki piirakan kaksinkertaisena ja paistoi piirakan lasagnevuoassa.
Tässä kuitenkin alkuperäiseen ohjeen valmistusvinkki. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Leikkaa maitosuklaa rouheeksi ja sekoita taikinaan.
Voitele piirakkavuoka (9,5 x 33 cm). Levitä taikina vuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa 10-12 minuuttia.
Vatkaa vanilja-voikreemin voi kuoheaksi vaahdoksi sillä aikaa kun pohja jäähtyy. Lisää vaniljakreemijauhe ja lopuksi kerma. Levitä kreemi pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.
Voitele piirakkavuoka (9,5 x 33 cm). Levitä taikina vuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa 10-12 minuuttia.
Vatkaa vanilja-voikreemin voi kuoheaksi vaahdoksi sillä aikaa kun pohja jäähtyy. Lisää vaniljakreemijauhe ja lopuksi kerma. Levitä kreemi pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.
perjantai 25. maaliskuuta 2016
Pääsiäispavlova
Pitkäperjantain iltapäiväkahvilla nautitaan pääsiäispavlovasta. Pavlova on yksi klassikkojälkiruuista, joka on helppo tarjottava myös keliaakikoille. Venäläisen ballerinan Anna Pavlovan kerrotaan olevan sen esikuvana. Tätä marenkiunelmaa kuvaillaan runollisesti: marengin valkoinen kuohkeus ja ilmava keveys kuvaa tanssijattaren pukua ja hennon haurasta olemusta.
PÄÄSIÄISPAVLOVA
4 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 prk (a' 200 g) appelsiinirahkaa
noin 1/2 prk lemon curdia
KORISTEEKSI
hedelmiä esim.
mangoa
anannasta
persikkaa
kiwiä
vihreitä viinirypäleitä
tuoretta minttua
Vatkaa huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia vatkaimella kunnes vaahto alkaa vaalentua ja vaahtoon jää pehmeitä huippuja. Varaa tähän tarpeeksi iso kulho. Lisää sen jälkeen sokeria ruokalusikka kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kiiltäväksi ja kovaksi. Tarkista että sokeri on liuennut vaahtoon ottamalla pala vaahtoa sormiesi väliin. Jos vaahdossa on sokerirakeita, vatkaa kunnes ne liukenevat. Kun vaahto on jämäkkää, lisää viinietikka ja sekoita varovasti lastalla tasaiseksi.
Levitä marenkivaahtoa uunipellille pyöreäksi pohjaksi halkaisijaltaan noin 30 cm. Jätä reunat hieman paksummiksi kuin sisus niin saat lusikoitua täytteen pavlovan keskelle myöhemmin. Paista kiertoilmauunissa 120 asteessa vähintään tunti. Marenki on valmista kun reunat tuntuvat kovilta mutta keskeltä varovasti painettaessa sisus tuntuu pehmeältä. Sammuta uuni, avaa luukku ja anna jäähtyä kunnolla uunin sisällä.
PÄÄSIÄISPAVLOVA
4 valkuaista
2 1/2 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
TÄYTE
2 dl vispikermaa
2 prk (a' 200 g) appelsiinirahkaa
noin 1/2 prk lemon curdia
KORISTEEKSI
hedelmiä esim.
mangoa
anannasta
persikkaa
kiwiä
vihreitä viinirypäleitä
tuoretta minttua
Vatkaa huoneenlämpöisiä munanvalkuaisia vatkaimella kunnes vaahto alkaa vaalentua ja vaahtoon jää pehmeitä huippuja. Varaa tähän tarpeeksi iso kulho. Lisää sen jälkeen sokeria ruokalusikka kerrallaan ja vatkaa vaahtoa kiiltäväksi ja kovaksi. Tarkista että sokeri on liuennut vaahtoon ottamalla pala vaahtoa sormiesi väliin. Jos vaahdossa on sokerirakeita, vatkaa kunnes ne liukenevat. Kun vaahto on jämäkkää, lisää viinietikka ja sekoita varovasti lastalla tasaiseksi.
Levitä marenkivaahtoa uunipellille pyöreäksi pohjaksi halkaisijaltaan noin 30 cm. Jätä reunat hieman paksummiksi kuin sisus niin saat lusikoitua täytteen pavlovan keskelle myöhemmin. Paista kiertoilmauunissa 120 asteessa vähintään tunti. Marenki on valmista kun reunat tuntuvat kovilta mutta keskeltä varovasti painettaessa sisus tuntuu pehmeältä. Sammuta uuni, avaa luukku ja anna jäähtyä kunnolla uunin sisällä.
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka. Sekoita. Levitä marenki pohjan päälle lemon curdia ja sen päälle appelsiinirahka-kermavaahto. Koristele keltaisilla ja vihreillä hedemillä.
sunnuntai 20. maaliskuuta 2016
Sitruuna piiras
Kun pääsiäinen alkaa lähestyä minulle tulee pakkomielle leipoa kaikkea sitruunaista. Tämä ohje löytyi maku-sivustolta Fanni & Kaneli blogista. Sitruuna piiras on täydellinen tarjottava kahvipöydässä tai jälkiruokana pääsiäispöydässä. Se on helppo valmistaa, aikaa kannattaa varata piiraan tekoon, sillä taikina jäähdytetään ennen leipomista ja itse pohjakin esipaistetaan ennen täytteen levittämistä ja lopuksi piiras jäähdytetään ennen tarjoamista.
SITRUUNA PIIRAS
POHJA
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g laktoositonta kylmää margariinia
2 kpl kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä
TÄYTE
2 1/2 dl laktoositonta kuohukermaa
2 kananmunaa
2 kpl kananmunan keltuaista
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl sitruuna mehua (noin 3 sitruunan mehu)
TARJOILUUN
tomusokeria
kermavaahtoa
pieniä pääsiäismunia tai pääsiäisrakeita
Valmista ensin pohja. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Paloittele kylmä margariini pieniksi kuutioiksi, ja nypi voi jauhoseokseen kunnes taikina on pientä murua. Sekoita joukkoon kädellä keltuaiset. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina muovikelmun päälle, painele ohueksi levyksi ja kääri kelmuun. Laita taikina jääkaappiin 30 minuutiksi.
Painele taikina piirakkavuokaan n.22-24 cm. Leikkaa reunoilta pois ylimääräinen taikina ja tasoittele reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, ja paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Laske uuninlämpötila 140 asteeseen.
Vatkaa kulhossa sekaisin täytteen ainekset. Kaada seos paistetun pohjan päälle siivilän läpi. Paista 140 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ja nosta piirakka jääkaappiin. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kanssa.
VINKKI! Kananmunan valkuaisista voit leipoa vaikka pavlovan.
SITRUUNA PIIRAS
POHJA
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
ripaus suolaa
125 g laktoositonta kylmää margariinia
2 kpl kananmunan keltuaista
1 rkl kylmää vettä
TÄYTE
2 1/2 dl laktoositonta kuohukermaa
2 kananmunaa
2 kpl kananmunan keltuaista
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl sitruuna mehua (noin 3 sitruunan mehu)
TARJOILUUN
tomusokeria
kermavaahtoa
pieniä pääsiäismunia tai pääsiäisrakeita
Valmista ensin pohja. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Paloittele kylmä margariini pieniksi kuutioiksi, ja nypi voi jauhoseokseen kunnes taikina on pientä murua. Sekoita joukkoon kädellä keltuaiset. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina muovikelmun päälle, painele ohueksi levyksi ja kääri kelmuun. Laita taikina jääkaappiin 30 minuutiksi.
Painele taikina piirakkavuokaan n.22-24 cm. Leikkaa reunoilta pois ylimääräinen taikina ja tasoittele reunat. Pistele haarukalla reikiä pohjaan, ja paista pohjaa 200 asteessa 15 minuuttia. Laske uuninlämpötila 140 asteeseen.
Vatkaa kulhossa sekaisin täytteen ainekset. Kaada seos paistetun pohjan päälle siivilän läpi. Paista 140 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä ja nosta piirakka jääkaappiin. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kanssa.
VINKKI! Kananmunan valkuaisista voit leipoa vaikka pavlovan.
* Herkullista Palmusunnuntaita *
perjantai 18. maaliskuuta 2016
Suklaa-Oreo kakku
Kun näin kuvan tästä kakusta tiesin leipovani sitä...piti vain odottaa sopivaa hetkeä ja sopivia vieraita. No, nyt kakku on leivottu ja maisteltu...aikas työläs se oli valmistaa, mutta oli se kyllä sen arvoista. Kakku ei ollut liian makeaa vaikka niin luulisi, sillä maustoin vaniljakiiselin vain muutamalla valkosuklaapalalla alkuperäisen Kinder Maxi-patukan sijasta. Leivoin myös pohjan isompaan vuokaan ja halkaisin kakkupohjat, siten kakusta ei tullut kovin korkea...joten oma versioni oli tuunailuni tulos ja oman näköiseni.
SUKLAA-OREO KAKKU
20 henk.
KAKKUPOHJA
100g huoneen lämpöistä voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa
10 murskattua Oreokeksiä
SUKLAA-VANILJAKERROS
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl perunajauhoa
5 dl maitoa
2 keltuaista
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
3 Kinder maxi patukkaa rouhittuna /ai 60 g valkosuklaata
OREO-KINUSKIKERROS
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa (jota ei siis tarvitse keittää)
1 1/2 dl kuohukermaa
sormisuolaa
5 oreokeksiä murskattuna
4 liivatelehteä
KINUSKIKUORRUTUS
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
sormisuolaa
Kakkupohjien tekoon vuoraa kaksi halkaisijaltaan noin 17 cm irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoat. Tai valmista vain yksi kakkupohja 24 cm irtopohjavuokaan.
Irroita kakku varovasti vuoasta ja kaada päälle hieman jäähtynyt kinuski. Levitä tasaiseksi ja halutessasi anna valua kakun reunoille.
Tällä ihanuudella voi hurmata kaikki vieraat vaikka pääsiäispöydässä.
SUKLAA-OREO KAKKU
20 henk.
KAKKUPOHJA
100g huoneen lämpöistä voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa
10 murskattua Oreokeksiä
SUKLAA-VANILJAKERROS
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl perunajauhoa
5 dl maitoa
2 keltuaista
200 g vaniljatuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
3 Kinder maxi patukkaa rouhittuna /ai 60 g valkosuklaata
OREO-KINUSKIKERROS
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa (jota ei siis tarvitse keittää)
1 1/2 dl kuohukermaa
sormisuolaa
5 oreokeksiä murskattuna
4 liivatelehteä
KINUSKIKUORRUTUS
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
sormisuolaa
Kakkupohjien tekoon vuoraa kaksi halkaisijaltaan noin 17 cm irtopohjavuokaa leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoat. Tai valmista vain yksi kakkupohja 24 cm irtopohjavuokaan.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon muna, sekoita pari minuuttia. Siivilöi kuivat-ainaat parissa erässä maidon kanssa voi-sokerivaahtoon. Sekoita nuolijalla nostellen. Lopuksi lisää joukkoon oreo-keksimurska. Jaa taikina kakkuvuokiin. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä pohjat.
Tee seuraavaksi suklaa-vaniljakiisseli. Yhdistä kattilassa sokerit ja perunajaohot, lisää keltuaiset ja maito. Kiehauta niin, että seos paksuuntuu. Ota levyltä ja lisää joukkoon vaniljatuorejuusto. Anna jäähtyä. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kiehauta tilkka vettä ja lisää siihen liivatteet. Yhdistä kermavaahto ja vaniljakiisseli varovasti nostellen. Kaada joukkoon liivatteet ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää lopuksi rouhitut Kinder maxi patukat (tai rouhittu valkosuklaa).
Tee seuraavaksi suklaa-vaniljakiisseli. Yhdistä kattilassa sokerit ja perunajaohot, lisää keltuaiset ja maito. Kiehauta niin, että seos paksuuntuu. Ota levyltä ja lisää joukkoon vaniljatuorejuusto. Anna jäähtyä. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kiehauta tilkka vettä ja lisää siihen liivatteet. Yhdistä kermavaahto ja vaniljakiisseli varovasti nostellen. Kaada joukkoon liivatteet ohuena nauhana samalla sekoittaen. Lisää lopuksi rouhitut Kinder maxi patukat (tai rouhittu valkosuklaa).
Kokoa kakku irtopohjavuoan sisään suoraan tarjoilu astialle korkeaa reunakalvoa apuna käyttäen.
Laita alimmaiseksi toinen kakkupohja, kostuta kaakaolla. Tai tee niinkuin minä, halkaise kakkupohja ja laita niistä toinen alinmaiseksi ja kostuta kaakaolla. Kaada pohjan päälle kindervanilja-täyte. Laita jääkaappiin hyytymään puoleksitunniksi.
Valmista hyytymisen aikan Oreo-kinuskikerros. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää siihen karamellisoitukondensoitumaito purkki ja hyppysellinen sormisuolaa. Liota liivatteet. Kiehauta tilkka vettä ja lisää liivatteet siihen. Sekoita liivateneste muuhun täytteeseen. Nostele varovasti joukkoon oreokeksimurska. (Täytettä ei tarvitse sekoittaa täysin tasaiseksi, itse jätin joukkoon ihania kinuski "sattumia").
Kaada oreokinuskitäyte suklaavanilja-täytteen päälle.Laita päälimmäiseksi toinen kakkupohja tai halkaistu pohja, kostuta tämäkin kaakaolla. Parhaan lopputuloksen saat, kun annat kakun tekeytyä ja hyytyä jääkääpissa seuraavaan päivään.
Kinuskikuorrutteeseen keitä kuohukermaa ja fariinisokeria noin 15 minuuttia. Testaa kinuskin kypsyys tiputtamalla pisara kinuskia kylmään veteen, jos pisara ei hajoa kinuski on valmista. Varo kuitenkin keittämästä liikaa, ettei kuorrutteesta tule liian kovaa. Jäähdytä.
Laita alimmaiseksi toinen kakkupohja, kostuta kaakaolla. Tai tee niinkuin minä, halkaise kakkupohja ja laita niistä toinen alinmaiseksi ja kostuta kaakaolla. Kaada pohjan päälle kindervanilja-täyte. Laita jääkaappiin hyytymään puoleksitunniksi.
Valmista hyytymisen aikan Oreo-kinuskikerros. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää siihen karamellisoitukondensoitumaito purkki ja hyppysellinen sormisuolaa. Liota liivatteet. Kiehauta tilkka vettä ja lisää liivatteet siihen. Sekoita liivateneste muuhun täytteeseen. Nostele varovasti joukkoon oreokeksimurska. (Täytettä ei tarvitse sekoittaa täysin tasaiseksi, itse jätin joukkoon ihania kinuski "sattumia").
Kaada oreokinuskitäyte suklaavanilja-täytteen päälle.Laita päälimmäiseksi toinen kakkupohja tai halkaistu pohja, kostuta tämäkin kaakaolla. Parhaan lopputuloksen saat, kun annat kakun tekeytyä ja hyytyä jääkääpissa seuraavaan päivään.
Kinuskikuorrutteeseen keitä kuohukermaa ja fariinisokeria noin 15 minuuttia. Testaa kinuskin kypsyys tiputtamalla pisara kinuskia kylmään veteen, jos pisara ei hajoa kinuski on valmista. Varo kuitenkin keittämästä liikaa, ettei kuorrutteesta tule liian kovaa. Jäähdytä.
Koristele kakku Kindermunan puolikkailla, Kinder maxi ja -bueno patukoilla sekä oreokekseillä.
Aurinkoista viikonloppua ♥
tiistai 15. maaliskuuta 2016
95 v. Syntymäpäiväkortti
Helmikuun lopussa vierailin mummuni 95 v. syntymäpäivillä, jonne sain tehtäväksi valmistaa kortin. Korttiin sain isäni avustuksella kuvan mummuni kihlakuvasta vuodelta 1943. Muut materiaalit olivat pieni kakkupaperi, juuttinarua, värillistä kartonkia, kuvakartonkia, nappeja ja itse tekemä suodatinkukka, tietysti tarvitsin myös paperiliimaa ja kuumaliimaa suodatinkukan liimaamiseen. Värit ja teema syntyivät valokuvasta otetun kopiokuvan tyyliin sopivaksi...ja tässä valmis kortti sitten on.
****
sunnuntai 13. maaliskuuta 2016
Täydelliset sämpylät
Tässä ohje täydellisiin sämpylöihin, jotka ovat päältä ihanan rapsakoita ja sisältä sopivan mehukkaita...sellaisia vanhanajan "reikäsiä" sämpylöitä, joista tulee mummola mieleen. Ohje on mitä helpoin, tee taikina illalla valmiiksi ja laita jääkaappiin nousemaan, aamulla kahdella lusikalla nostelet kasoja pellille ja sitten vain uuniin. Puolentunnin päästä sinulla on tuoreet sämpylät aamiaispöydässä. Luulempa, että meillä tehdään tästä lähtien sämpylät tällä Sikke Sumarin ohjeella.
SÄMPYLÄT
7 1/2 dl (+42 C) vettä
1 1/2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
n.7-10 dl vehnäjauhoja
Kaada kuivahiiva ja suola lämpimän veden joukkoon ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen, taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla. Leivinpaperi siksi että taikina kohoaa runsaasti. Siirrä kulho jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten koko yöksi.
Nostele taikinaa kahdella lusikalla kasoiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille ja huiskaise päälle vielä vähän jauhoja. Leikkaa lopuksi saksilla viillot sämpylöihin. Paista 230 asteisessa uunissa noin 1/2 tuntia.
VINKKI! Rapsakkakuorisia sämpylöitä ei kannata peittää leivinliinalla muuten tuo ihana rapes häviää kuoresta.
VINKKI! Taikina säilyy jääkaapissa lähes viikon joten voit paistaa sämpylöitä aina kun tekee mieli.
SÄMPYLÄT
7 1/2 dl (+42 C) vettä
1 1/2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
n.7-10 dl vehnäjauhoja
Kaada kuivahiiva ja suola lämpimän veden joukkoon ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen, taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinpaperilla ja leivinliinalla. Leivinpaperi siksi että taikina kohoaa runsaasti. Siirrä kulho jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten koko yöksi.
Nostele taikinaa kahdella lusikalla kasoiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille ja huiskaise päälle vielä vähän jauhoja. Leikkaa lopuksi saksilla viillot sämpylöihin. Paista 230 asteisessa uunissa noin 1/2 tuntia.
VINKKI! Rapsakkakuorisia sämpylöitä ei kannata peittää leivinliinalla muuten tuo ihana rapes häviää kuoresta.
VINKKI! Taikina säilyy jääkaapissa lähes viikon joten voit paistaa sämpylöitä aina kun tekee mieli.
lauantai 12. maaliskuuta 2016
Supersmoothie
Tässä supersmoothiessa on potkua kevääseen ja se maistuu yllättävän hyvältä.
SUPERSMOOTHIE
1 rkl chiansiemeniä
1 rkl hamppuproteiinia
2 dl GoGreen Cashewjuomaa
yhden sitruunan tai limen mehu
1 banaani
50 g (noin 3/4) pakastettua avokadoa
5 kpl tuoretta mintunlehteä
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Kaada lasiin ja nauti.
tiistai 8. maaliskuuta 2016
Sydänpullat naistenpäivänä
Hyvää naistenpäivää kaikille ihanaisille
💜
💜
Naistenpäivän kunniaksi postaan ihanan idean kanelisten sydänpullin valmistamiseen. Pullat on helppo tehdä...vähän vain sorminäppäryyttä ja saat kauniita pullia.
SYDÄNPULLAT
10-12 kpl
Pullataikinan ja täytteen ohjeet löydät täältä. Valmista tavallinen pullataikina ja kohota hyvin. Valmista täyte valmiiksi taikinan kohoamisen aikana. Pyörittele taikinasta pyöreitä pikkupullia ja kauli ne ohueiksi pyöreiksi kiekoiksi sitä mukaa kun aloitat niiden täyttämisen. Lisää täytettä noin ruokalusikallinen. Rullaa pulla "rullaksi".
Taita pulla kaksinkertaiseksi keskeltä painaen. Leikkaa nyt pullaan viilto taitoskohtaan.
Taivuta taitoskohdat sivuille, saat kauniin sydämen. Kohota pullia hetki. Voitele kananmunanalla ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Herkuttele uunituoreilla pullilla.
sunnuntai 6. maaliskuuta 2016
Kinkku-tonnikalapiirakka
Tätä luottopiirakkaa on välillä vain pakko saada, sen verran maistuvaa se on. Ohje on ollut minulla jo 2000-luvun alusta ja sitä on leivottu ja tarjottu useampi kerta...ja nyt vihdoin ja viimein sain sen kirjattua tänne blogiinkin ylös.
KINKKU-TONNIKALAPIIRAKKA
pellillinen
POHJA
200 g voita
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE
ketsuppia
200 g kinkkukuutioita
1 prk tonnikalaa
1 pkt aurajuustoa
1 pieni sipuli varsineen
KUORRUTE
2 kananmunaa
3 dl maitoa
150 g emmental- juustoraastetta
valkosipulia myllystä rouhittuna
Valmista pohja sekoittamalla pehmeä voi ja muut ainekset keskenään sekaisin. Kaulitse taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Levitä pohjan päälle ketsuppia maun mukaan. Ripota pinnalle kinkkukuutiot, tonnikala, silputtu sipuli ja murustele päälle vielä aurajuusto.
KINKKU-TONNIKALAPIIRAKKA
pellillinen
POHJA
200 g voita
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
TÄYTE
ketsuppia
200 g kinkkukuutioita
1 prk tonnikalaa
1 pkt aurajuustoa
1 pieni sipuli varsineen
KUORRUTE
2 kananmunaa
3 dl maitoa
150 g emmental- juustoraastetta
valkosipulia myllystä rouhittuna
Valmista pohja sekoittamalla pehmeä voi ja muut ainekset keskenään sekaisin. Kaulitse taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Levitä pohjan päälle ketsuppia maun mukaan. Ripota pinnalle kinkkukuutiot, tonnikala, silputtu sipuli ja murustele päälle vielä aurajuusto.
Sekoita kananmunat, maito ja juustoraaste keskenään sekaisin ja levitä sinne tänne piirakan päälle. Rouhi pinnalle vielä valkosipulia. Paista piirakka uunin alatasolla +200 asteessa noin 30 minuuttia.
perjantai 4. maaliskuuta 2016
Ruispataleipä
Pataleipää olen tehnyt aikaisemminkin mutten ole vielä kokeillut rukiisena...siispä testaukseen. Kovin nopeasti tämä leipä ei kuitenkaan valmistu, koska kohotus kestää vähintään 6-12 tuntia, itse tein taikinan illalla ja paistoin seuraavana aamuna. Sanoisin että siitä tuli IHANAA...rapea kuori, pehmeää sisältä ja sopivan rukiista, joka maistui parhaimmalta ihan vain voin kanssa. Ohjeen kopsasin täältä.
RUISPATALEIPÄ
1 leipä
3 1/2 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1/2 dl siirappia
Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Lisää siirappi veteen ja ripottele suola joukkoon. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa.
RUISPATALEIPÄ
1 leipä
3 1/2 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja
1/2 dl siirappia
Sekoita kuivahiiva 42-asteiseksi lämmitettyyn veteen. Lisää siirappi veteen ja ripottele suola joukkoon. Lisää jauhoista ensin vehnäjauhot ja sen jälkeen ruisjauhot. Sekoita taikina valmiiksi, mutta älä vaivaa.
Laita taikinakulhon päälle kelmu ja anna kohota huoneenlämmössä 6-12 tuntia. Itse kohotin yön yli.
Kohotuksen jälkeen ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri, vieläkään ei tarvitse vaivata. Ripottele lopuksi vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä 1 tunniksi.
Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut. (Voitele pata öljyllä). Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä toiset 30 minuuttia.
Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.
Kohotuksen jälkeen ripottele päälle vähän ruisjauhoja ja käännä taikina pari kertaa ympäri, vieläkään ei tarvitse vaivata. Ripottele lopuksi vähän jauhoja ja jätä taikina kohoamaan vielä 1 tunniksi.
Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225:een asteeseen. Ota pata uunista, kun taikina on kohonnut. (Voitele pata öljyllä). Kaada taikina pataan ja pistä kansi päälle. Paista ensin 30 minuuttia. Nosta kansi pois ja paista tämän jälkeen vielä toiset 30 minuuttia.
Kumoa leipä pois padasta ja peitä kevyesti liinalla. Anna jäähtyä omassa rauhassa.
VINKKI! Jos tykkäät vieläkin rukiimmasta vaihda vehnäjauhot ruisjauhoihin (yhteensä siis 7 dl ruisjauhoja) ja valmista kuten edellä. Kohota 12-24 tuntia, paista 225 asteessa kannen alla 30 min ja ilman kantta vielä 1 tunti.