tiistai 27. huhtikuuta 2021

Sitruunamutakakku

 Tämä raikkaan sitruunainen ja täyteläisen makuinen mutakakku on vilahdellut viime viikkoina seuraamillani ig-tileillä ahkeraan, joten tätä ihanuutta oli testattava. Ohjeen nappasin yhdeltä lempi sivustolta Anninuunissa blogista. 




Perinteisen tumman mutakakun "pikkusiskon" eli vaalean mutakakun leivoin jo huhtikuun puolessavälissä esikoisen nimipäiville. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein mutakakun 18 cm irtopohjavuokaan. Kakusta tuli korkeampi ja se vaati hieman pidemmän paistoajan. Kakun kanssa herkuttelimme kermavaahtoa ja vadelmia.






SITRUUNAMUTAKAKKU

 8-10 palaa


KAKKU
150 g voita
2 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
1 tl vanilja-aromia
1 sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl lemon curdia
2 1/2 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
LISÄKSI
tomusokeria
vispikermaa
vadelmia



Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa 18 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla.
Sulata voi ja jätä jäähtymään.
Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja, sitruunan mehu sekä kuori ja lemon curd. Kaada viimeisenä sekaan sula jäähtynyt voi ja sekoita nopeasti.
Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä. 
Jäähdytä mutakakkua paistovuoassa pari tuntia.

Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria. Tarjoa kakku kerman ja vadelmien kera.
VINKKI! Kakun maku syvenee ajan kanssa. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile vasta seuraavana päivänä.





sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Vappumunkit

Vappuun kuuluvat ehdottomasti munkit ja tietysti itsetehdyt munkit ovat parhaimpia. Tänä vuonna otin jo varaslähdön ja leivoin munkit tänään. Ja nyt tuli tehtyä ehkä suussasulavimmat ja pehmeimmät munkit ikinä. Päiväkahvilla näitä tuli herkuteltua yksi jos toinenkin ja voipi olla että joudun leipomaan näitä toisen satsin ennen vappua.





 Sotkun munkki-ohjeeseen törmäsin vappuideoita etsiessäni ja pakkohan niitä oli testata. Ohje on helppo ja lisäksi maidoton sekä munaton. Puolen litran taikinasta saat noin 30 munkkia. Kohota taikinaa tunti ja leivo taikinasta pyöreät pullat. Kohota vielä 20-30 minuuttia ja tee pulliin reiät etusormia pyörittämällä. Paista 170-180 asteisessa rypsiöljyssä 2 minuuttia per puoli. Sokeroi ja herkuttele. VINKKI! Voit myös pakastaa munkit ennen sokerointia. 









VAPPUMUNKIT
noin 30 kpl


TAIKINA
5 dl kädenlämpöistä vettä
100 g hienoa sokeria
15 g suolaa
50 g tuorehiivaa
1 tl kardemummaa
noin 1 kg vehnäjauhoja
100 g maidotonta leivontamargariinia
PAISTAMISEEN
2 l rypsiöljyä
PINNALLE
sokeria


Valmista taikina yleiskoneella. Sekoita lämpimään veteen sokeri, suola ja hiiva. Mausta halutessasi ripauksella kaardemummaa.
Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaan pehmennetty tai sulatettu margariini. 
Alusta taikina kimmoisaksi, kunnes se irtoaa käsistä ja astian reunoista.
Nostata taikina leivinliinan alle kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

Pyörittele taikina pyöreiksi munkeiksi jauhotetulla leivinalustalla. Anna munkkien kohota vähintään puoli tuntia. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa, mutta varo kuumentamasta savuavaksi. Tee munkkeihin keskelle reikä etusormillasi ja kiepauta rinkilää sormiesi ympäri. Upota kolme–neljä munkkia öljyyn. Kun ne ovat alapuolelta kauniin ruskeita, käännä reikäkauhalla. Nostele kypsyneet munkit talouspaperille valumaan. Sokeroi molemmin puolin.





lauantai 10. huhtikuuta 2021

Pääsiäiskuppikakut

Pääsiäisenä meillä herkuteltiin ihan super mehevillä ja herkullisilla Banaanikuppikakuilla. Banaani tekee muffinseista ihanan pehmeitä ja sopivan kosteita. Sitruunainen kuorrute on ihanan raikas. Voit käyttää sitruunatuorejuuston sijaan myös maustamatonta tuorejuustoa. Tämän helpon ohjeen löysin Arlan sivustolta.

 





" Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät. 
Valo taas pitkän talven voittaa" 







PÄÄSIÄISKUPPIKAKUT

12 kpl

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
3 isoa banaania soseena
75 g voita sulatettuna
1 kananmuna
1 3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
KUORRUTE
125 g voita
200 g sitruunatuorejuustoa
1 1/2 rkl vaniljasokeria
1 pkt (a' 500 g) tomusokeria
keltaista elintarvikeväriä
KORISTELU
pieniä suklaamunia




Sekoita kuivat aineet keskenään, paitsi sokeri. Sekoita sokeri, bamaamisose, kananmuna ja sulatettu voi kulhossa ja kaada kuivat ainekset joukkoon hyvin sekoittaen. Täytä paperiset muffivuoat muffinipellillä ja paista 25-35 minuuttia 175 asteisessa uunissa.

Anna muffinien jäähtyä hyvin ennen koristelua.  Valmista sitten kuorrute. Sekoita huoneenlämpöiset voi ja tuorejuusto pehmeäksi. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri pienissä erissä hyvin sekoittaen. Värjää seos sopivan keltaiseksi. Itse jätin vaalenkeltaiseksi. Pursota kreemi muffinien päälle ja koristele pienillä suklaamunilla.