sunnuntai 23. elokuuta 2020

Kesäkurpitsa galette

Kesäkurpitsa on tosi monipuolinen raaka-aine ja yksi lemppari kasviksistani. Sitä kannattaa hyödyntää niin salaateissa, pastoissa kuin kasvishöystö Ratatouillessa mutta siitä voi tehdä myös makeaa hilloa tai suolaista piirakkaa. Kurkkaa lisää ideoita klikkaamalla tunniste-palkista Kurpitsa. Viikonloppuna tuli leivottua suolaista piirakkaa kesäkurpitsasta, testiin pääsi Annin Uunissa ohje Kesäkurpitsa galette. Galette on piirakka johon ei tarvita piirakkavuokaa, vaan sen leivotaan suoraa leivinpaperin päälle.



Valmista pohja ja anna sen levätä jääkaapissa. Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi viipaloiksi ja "itketä" niitä puolisen tuntia eli ripottele suolaa kesäkurpitsaviipaloille.  Kaulitse sitten pohja leivinpaperin päälle ja levitä ranskankerma pohjan päälle jättäen reunoille kääntövaraa. Ripottele juustot ja laita kesäkurpitsaviipaleet limittäin pohjan päälle. Kaada viipaleiden päälle vielä valkosipuli-yrttiöljy ja voitele reunat keltuaisella. Paista lopuksi puolisen tuntia.






KESÄKURPITSA GALETTE

POHJA
3 1/2 dl sämpyläjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
125 g voita
1 dl kermaviiliä 
2 rkl kylmää vettä
TÄYTE
1-2 kesäkurpitsaa 
100 g emmental-mozzarellaraastetta
kourallinen fetakuutioita
150 g ranskankermaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
pippuria
timjamia
1 munankeltuainen

 


Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi. Sekoita kermaviili ja kylmä vesi keskenään. Lisää neste kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa! Tee taikinasta litteä pallo ja laita se kelmuun käärittynä jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi esim.juustohöylällä, aseta siivut talouspaperin päälle ja ripottele siivujen päälle suolaa. Itketä siivuja noin 30 minuuttia ja kuivaa sitten siivut.

Kaulitse piirakkapohja noin 30 cm kokoiseksi ympyräksi leivinpaperin päällä jauhoja apuna käyttäen.
Levitä ranskankerma piirakkapohjan päälle, mutta jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Ripottele päälle juustoraaste ja feta. Asettele kesäkurpitsat limittäin juustokerroksen päälle. Sekoita öljy, valkosipuli ja mausteet. Kaada öljy kurpitsa viipaleiden päälle. Nosta galeten reunat piirakan päälle ja voitele keltusisella. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile hiukan lämpimänä.




2 kommenttia:

  1. Linkki alkuperäiseen ohjeeseen olisi suotavaa, jos ohje on kopioitu muualta..

    VastaaPoista