sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Feta-pesto-paprika leipä

Feta-pesto-paprika leipä on ihanan mehevä täytettyleipä, joka maistuu sellaisenaan väli- tai iltapalalla mutta sopii loistavasti myös sosekeittojen kaveriksi. Olempa tarjonnut tätä suolaisena palana kahvipöydässäkin. Ohje on jo ollut blogissa kolmisen vuotta sitten, mutta ajattelin kirjata sen vielä uudestaan tänne jotta uudetkin seuraajat pääsevät testaamaan sitä - sillä sen verran maistuvaa leipää tämä on. 







FETA-PESTO-PAPRIKA LEIPÄ


POHJA
3 dl maitoa
1 ps (11 g) kuivahiivaa
2 rkl siirappia
3/4 tl suolaa
1/2 dl öljyä
4 dl sämpyläjauhoja
noin 3-4 dl vehnäjauhoja
TÄYTE
2 kpl paprikaa
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa ja mustapippurirouhetta
1 prk (a'175 g) Fetajuustoa
1/2 dl pestoa

Kuumenna maito 42 asteiseksi, lisää suola ja siirappi, kuivahiiva sekoitetaan pieneen määrään jauhoja. Lisää jauhot vähitellen nesteeseen ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikinan tulee olla kimmoisaa. Kohota noin 20 minuttia.

Valmista täyte kun taikina kohoaa. Kuullota paprikat paistinpannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Kauli taikina leivinpaperin kokoiseksi levyksi. Levitä pesto noin 10 cm leveydeltä taikinan keskelle. Levitä kuullotetut paprikat ja fetajuusto peston päälle. Leikkaa taikinan reunat molemmin puolin tasaisesti. Taita reunat vuorotellen täytteen päälle.




Kohota vielä noin 1/2 tuntia. Voitetele halutessasi vedellä. Paista 200 asteessa noin 15-20 min. Nauti hieman jäähtyneenä.



maanantai 20. marraskuuta 2017

Lila syntymäpäiväkortti

Tällä kortilla perheemme muisti tärkeää läheistä syntymäpäiväsankaria marraskuussa. Väritys on hempeä mutta juhlava, joka saa sopivasti särmää mustista yksityiskohdista.  Omasta mielestä oikein onnistunut 70 v. -kortti naiselle 💜








LILA SYNTYMÄPÄIVÄKORTTI

Korttiin tarvitset valkoista, lilaa ja mustaa kartonkia, vaaleanpunaista kopiopaperia, tummanlilan ja vaaleanlilan väristä kuviopaperia, calligraphy-tussin, 2x huopakukka, paperiliimaa, kuumaliimaa ja paperileikkurin.

Leikkaa valkoinen korttipohja. Leikkaa sen jälkeen hieman pienempi musta pohja ja siihen sopiva muutaman millin pienempi tummanlilan värinen pohja. Liima osat toisiinsa. Leikkaa sitten toinen musta pohja, johon leikkaat hieman pienemmän vaaleanliilan pohjan. Liimaa osat toisiinsa.

Leikkaa seuraavaksi pyöreät palat esim.juomalasia apuna käyttäen. Ensin musta ja sitten hieman pienempi valkoinen pohja. Liimaa osat mallin mukaan. Leikkaa lopuksi lilasta kartongista suikale ja liimaa se keskelle korttipohjaa. Tee sitten paperineilikat seuraavan ohjeen mukaan. Viimeistele kortti kuumaliimaamalla neilikat ja huopakukat. Kirjoita onnitteluteksti valkoiselle kartongille. Leikkaa mustasta kartongista kehykset tekstille ja liimaa ne kortin oikeaan reunaan kuvan mukaan.




Tarvitset korttiin

lauantai 18. marraskuuta 2017

Uuniperunat & Suppilovahverotäyte

Tämä on yksi lemppari lisukkeeni sienistä uuniperunoille, joka on helppo ja nopea valmistaa. Paistat vain sienet pannulla voissa ja maustat suolalla sekä pippurilla. Valmista sienien kaveriksi kylmäkastike. Kastike sekoitetaan ranskankermasta, punasipulisilpusta, Dijon-sinapista, suolasta, pippurista ja ruohosipulisilpusta. Tarjoile paistetut suppikset ja kylmäkastike höyryävän kuuman uuniperunan kaverina.




Syyslomalla lokakuussa piipahdettiin tyttöjen kanssa lapsuudenkodissani maalla ja tuliaisina metsästä kannoimme kotiin vähän pienemmän ja vähän isomman ämpärin suppilovahveroita...ja voih...kyllä sitä voi olla pienestä asiasta tosi onnellinen.







Saalista tulin sen verran paljon että näistä ihanuuksita tehtiin monenmoista mm. sienikastiketta, sienipiirasta isänpäiväksi, osa syötiin sellaisenaan ja osa pakastettiin. Ehkäpä myöhemmin postaan vielä muitakin ohjeita. Mutta nyt siis reseptiin...





UUNIPERUNAT & SUPPILOVAHVEROTÄYTE
4 annosta

1 kg uuniperunoita
2 l suppilovahveroita
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria
KYLMÄKASTIKE
1 prk (a' 200 g) ranskankermaa
1 punasipuli
1/2 punttia ruohosipulia
1 rkl Dijon-sinappia
1/2  tl suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria



Pese uuniperunat ja pistele niitä haarukalla muutaman. Laita perunat uunivuokaan. Paista uuniperunoita 200 asteessa 60-90 minuuttia koosta riippuen.

Silppua punasipuli pieneksi silpuksi ja jätä siitä osa koristelua varten. Silppua myös ruohosipuli. Valmista ranskankermakastike sekoittamalla kaikki aineksi hyvin keskenään kulhossa. Peitä kulho kelmulla ja nosta kastike maustumaan jääkaappiin perunoiden valmistumisen ajaksi.

Puhdista suppilovahverot ja revi sienet hiukan pienemmiksi paloiksi. Kuumenna paistinpannulla voi ja paista suppilovahveroita niin, että suppilovahveroista irronnut neste on haihtunut. Paista sitten vielä muutaman minuutti jotta ne saavat hiukan väriä ja rapeutuvat. Mausta sienet suolalla ja pippurilla.

Leikkaa kypsiin uuniperunoihin risti ja laita nokare voita viiltoon. Lisää ranskankermakastiketta ja sieniä sekä sipulisilppua.



lauantai 11. marraskuuta 2017

Lime-valkosuklaa juustokakku

Lime-valkosuklaa on loistava makuyhdistelmä...se on sopivasti täyteläinen mutta samalla raikas. Ehkä yksi lempi makupareistani hyydykekakuissa. Kakku saa ihanan raikkautensa tuoreesta limemehusta. Täyte on maustamattomasta tuorejuustosta, vispikermasta ja valkosuklaasta. Päällinen on vihreäksi värjätty limemehukiille. Kakun voit koristella mielesi mukaan esim. valkosuklaarouheella tai kuvan tapaan limeviipaleilla, tuoreella mintulla ja sitruunanmakuisilla toffeepalloilla sekä koristenonpareilla. Ohje on isoon noin 28 cm vuokaan.








LIME-VALKOSUKLAA JUUSTOKAKKU
28 cm vuoka/ noin 18 annosta

POHJA
200 g Digestive-keksejä
50 g voita
TÄYTE
5 liivatelehteä
5 dl Vispikermaa
260 g valkosuklaata
4 limeä
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
KIILLE
3 liivatelehteä
3 limen mehu
noin 4 1/2 dl vettä
vihreää elintarvikeväriä


Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa, painele keksiseos irtopohjavuokaan suoraan kakkualustalle.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sulata valkosuklaa mikrossa kokoajan vahtien. Vatkaa vispi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja purista lime-hedelmistä mehut. Sekoita mehu tuorejuustoon, lisää suklaa, ja lopuksi vispi. Makeuta tomusokerilla. Liuota liivatteet pieneen kiehuvaan vesitilkkaan ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään seuraavaan päivään.

Valmista kiille. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Purista limemehut ja sekoita veteen niin että kokonaismääräksi tulee 5 dl. Värjää elintarvikevärillä vihreäksi. VINKKI! Tarkista vihreä sävy kaatamalla kiillelientä valkoiseen astiaan. Lisää liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä, sekoita hyvin. Jäähdytä kiille-liemi huoneenlmpöiseksi.Valuta se lusikan avulla, vähän kerrallaan jähmettyneen täytteen päälle. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia. Koristele hetki ennen tarjoilua.