maanantai 31. heinäkuuta 2017

Vegaaninen Marianne-kakku


Tämä suklainen ja täyteläinen Marianne-kakku nautittiin viikonlopun rippijuhlissa, toiveena oli saada vegaaninen kakku. Kakussa maistuvat Marianne-karkit niin täytteessä kuin kuorrutteessakin. Kakku on munaton, maidoton ja liivatteeton. 









MARIANNEKAKKU
15 annosta

POHJA
1 pkt (a' 175g) Muumikeksejä
75 g maidotonta rasvaa
TÄYTE
350 g Pandan tummaa suklaata
6 dl soijavispikermaa
20 kpl Mariannekarkkeja
KUORRUTUS
1  1/2 dl soijavispikermaa
50 g Pandan tummaa suklaata
20 kpl Mariannekarkkeja



Murskaa muumikeksit ja sulata margariini. Yhdistä ja sekoita. Laita 24cm irtopohjavuoan reunus kakkupahvin päälle.  Painele keksiseos kakkuvuoan pohjalle kakkupahvin päälle tasaiseksi pohjaksi. Laita kylmään kovettumaan.


Paloittele suklaa ja sulata vesihauteessa. Murskaa Marianne-karkit. Vaahdota soijavispikerma ja lisää sulatettu suklaa sekä Marianne-murska. Sekoita tasaiseksi. Vuoraa kakkuvuoka reunakalvolla ja kaada täyte kakkuvuokaan keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Anna hyytyä kylmässä vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli.

Poista reunakalvot ja irrota kakku vuoasta. Valmista kuorrutus. Kiehauta soijavispikerma ja lisää joukkoon murskatut Marianne-karkit sekä suklaa. Sekoita tasaiseksi. Kaada kuorrutus kakun päälle niin että kuorrutetta valuu hieman reunoille. Koristele halutessasi.










lauantai 29. heinäkuuta 2017

Herkullinen Foccacia

Vanhoja kuvia selatessani huomasin etten ole pitkään aikaan leiponut lempileipääni pehmeää ja muhkeaa Foccaciaa..siispä tuumasta toimeen ja leivän leivontaan.






Minulla on kaksi suosikki Foccacia ohjetta. Ensimmäisen ohje löytyy blogistani nimellä Sipulinen Focaccia ja toinen ohje löytyy nyt tästä postauksesta (joka on muuten sama ohje, jolla leivoin jo pari vuotta sitten esikoisen rippijuhlien Foccacian).









HERKULLINEN FOCCIA
1 iso leipä/ 20-24 palaa


TAIKINA
3 1/2 dl vettä
7-8 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
PÄÄLLE
1/2 dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
hieman mustapippuria
LISÄKSI
sormisuolaa + oliiviöljyä





Lämmitä vesi 45 asteiseksi. Sekoita vehnäjauhot suolan ja kuivahiivan kanssa kulhossa. Kaada kuuma vesi jauhojen joukkoon ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Jatka taikinan vaivaamista kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta tahmeaa (siten että se tarttuu sormiin mutta niin että sitä ei ole mahdotonta saada irti sormista). Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia.

Laita leivinpaperi isoon vuokaan (23 x 33cm). Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia. 


Sekoita 1/2 dl oliiviöljyä murskatut valkosipulin kynnet ja mausta mustapippurilla. Laita uuni lämpenemään 250 C. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljy-valkosipulisekoituksella. Ripottele päälle runsaasti sormisuolaa.

Paista leipää uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele vielä oliiviöljyllä niin leipä saa hienon pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti.








Ihanaa lauantai-iltaa Foccacian, hyvän punaviinin,
 Keisarinnajuuston ja viinirypäleiden parissa.




keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Grillattu tomaattisalaatti

Nyt tuli tehtyä ihan törkeen hyvää lisuketta grilliruuan kaveriksi...nimittäin Grillattua tomaattisalaattia, jossa tomaatit marinoidaan grillauksen jälkeen valkosipuli-sitruunakastikkeella 👌
Tästä taisi tulla uusi lemppari meidän perheelle...niin ja jos marinointikastiketta jää...voi siihen vaikka dipata leipää. Ohje oli alkukesän K-ruoka lehdessä.







GRILLATTU TOMAATTISALAATTI
6 annosta


4-6 (800 g) isoa tomaattia esim.pihvitomaattia
MARINADI
2-3 valkosipulin kynttä
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
2 rkl tuoretta basilikaa
3/4 dl oliiviöljyä
1/4 tl hienoa merisuolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria


Leikkaa tomaatit paksuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Grillaa tomaatteja molemmilta puolilta 3-4 minuuttia. Laita tarjoiluvadille ja pirskottele päälle kastike.






Grilatun tomaattisalaatin kanssa nautittiin ihanaa italialaista perunasalaattia ja grillattuja broilerin fileitä sekä Pihamaan Viinitilan Valkoista.









* Bon appetit *







maanantai 24. heinäkuuta 2017

Mansikkakakku Marenki-Voikreemillä






Kuopuksen rippijuhlissa oli tarjolla myös Mansikkakakkua, joka maistui aavistuksen sitruunalle (kostutus Limoncello-likööri) ja sai kuorrutteen kevennetystä marenki-voikreemistä ja piste iin päälle oli oman puutarhan upea vaalenapunainen Pioni.

Ohjeen kakkuun löysin Koko Suomi leipoo 2014 -kirjasta. Finaalikakku oli kuorrutettu perinteisellä voikreemillä...kuorrute kuulosti kovin voipitoiselta joten teinkin kevyemmän kuorrutteen sveitsiläisestä marenki-voikuorrutteesta. Ensikertalaiseksi onnistuin aika hyvin kuorrutteen teossa. Kevennetyn marenki-voikreemin ohjeesta riittää 2-3 kakun kuorruttamiseen.








MANSIKKAKAKKU  MARENKI-VOIKREEMIKREEMILLÄ
30 hengelle/2 kakkua


VAALEAKAKKUPOHJA
8 kananmunaa
4 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoa
1 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
SUKLAAKAKKUPOHJA
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

KOSTUTUS
2 dl limoncello-likööriä
3 dl vettä
1 dl sokeria
RAHKATÄYTE
500 g maitorahkaa
1 dl sokeria
4 dl kermaa
sitruunan mehu ja kuori
4 liivatelehteä
800 g tuoreita mansikoita
1 dl tomusokeria

MARENKI-VOIKREEMI
noin 5 (=160 g) valkuaista
3 dl sokeria
300 g huoneenlämpöistä voita
2 vaniljatangon siemenet
vihreää pastaväriä



Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä leivinpaperit pellille. Vatkaa vaaleankakkupohjan kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kuivat aineet muna-sokerivaahtoon kolmessa erässä. Kääntele sekaisin. Levitä taikina kahdelle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia.

Valmista suklaakakkupohja samoin, levitä yhdelle pellille ja paista kypsäksi.

Valmista kostutusliemi kiehauttamalla kaikki ainekset kattilassa. Keitä muutama minuutti ja jätä jäähtymään.

Tee rahkatäyte laittamalla liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Raasta sitruunankuori rahkan joukkoon. Lisää sokeri. Vaahdota kerma. Kuumenna sitruunan mehu ja lisää siihen liivate. Sekoita rahkan joukkoon. Kääntele kerma rahkaseokseen. Viipaloi/pilko mansikat.

Kasaa kakut rengasvuokiin. Alkuperäisen ohjeen mukaan saat kolme erikoista kakkua jolloin saat siis yhden kolmikerroksisen kakun (esim. 24cm, 18cm, 12 cm kokoiset ympyrät). Itse tein kaksi erillistä kakkua ja käytin noin 24-26 cm kokoisia irtopohjavuokia. Laita jokaiseen kakkuun alimmaksi vaaleakakkupohja. Kostuta limoncello-liemellä. Levitä päälle rahkatäytettä ja pilkottuja mansikoita, siivilöi pälle tomusokeria. Nosta seuraavaksi suklaapohja ja toista sama. Nosta toinen sokerikakkupohja kanneksi ja laita jääkaappiin odottamaan.

Valmista marenki-voikuorrute. Tee ensin Sveitsiläinen marenki. Laita valkuaiset ja sokeri metallikulhoon ja kuolho vettä sisältävän kattilan päälle.Vesi ei saa ylettyä kulhon pohjaan, vaan kuuma vesihöyry kuumentaa kulhon. Laita levy päälle ja anna veden kiehua. Vatkaa valkuaisia ja sokeria käsin esim.pallovatkaimella kunnes sokeri sulaa ja seos on kädelle kuumaa. Seosta ei tarvitse kuitenkaan kokeilla kädellä vaan seos on kuumaa kun sokeri ei enään krahise vatkaimen ja kulhon välissä ja seos näyttää vaalealta.

Ota valkuais-sokeri-kulho pois kattilan päältä ja vatkaa sitä sähkövatkaimella tai yleiskoneella kunnes seos jäähtyy huoneenlämpöiseksi ja on paksua ja kiiltävää (vatkaimen tehosta riippuen 5-10 minuuttia). VINKKI! Varmista jäähtyminen kokeilemalla kulhoa ulkopuolelta.

Jatka vatkaamista nyt pienemmällä teholla. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina joukkoon yksitellen. Lisää myös vaniljatangon siemenet tässä vaiheessa. Kreemi saattaa näyttää kokkareiselta kesken vatkailun mutta älä säikähdä, vaan jatka vaan vatkaamista, niin se siloittuu. Jos kreemi näyttää taas liian löysältä, laita se jäähtymään hetkeksi jääkaappiin ja vatkaa se sitten kuohkeaksi vaahdoksi. Kreemin pitäsi olla valmiina kuohkeaa, paksuhkoa ja sileää. Värjää kreemi lopuksi vihreällä pastavärillä hyvin sekoittaen.

VINKKI! Ylijääneen kreemin voi pakastaa ja kreemiä kannattaakin tehdä kerralla isompi satsi. Vatkaa pakasteessa ollut sulanut kreemi uudestaan kuohkeaksi vaahdoksi ennen kuorruttamista.

Ota kakut jääkaapista ja aseta kakkupahveille. Kuorruta maarenki-voikreemillä ja lisää koristeeksi kukkaputkiloon laitettu upea Pioni. 






VINKKI!Jos teet monikerroksisen kakun laita suurin kakku vadille ja työnnä siihen pillit/kakkukepit tueksi. Nosta seuraava kakku sen päälle ja tue samoin. Nosta huipulle pienin kakku, koristele. 






Harmikseni ei tullut otettua kakkuviipaleista tai kakun leikkaamisesta kuvia, tätä yhtä kuvaa lukuunottamatta. Mutta hiukan tästä saa ideaa miltä kakku näytti myös kuorrutteen alla ;-)





.


sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Kuopuksen rippijuhlat



Kuopuksen rippijuhlat vietettiin kauniissa aurinkoisessa säässä 16.7. Koko viikko oli jännitetty säätä, koska nämäkin juhlat oli tarkoitus pitää suurimmaksi osaksi kotimme terassilla. No, onneksemme päivä olikin sen viikon lämpimin ja aurinkoisin. Kuopuksen toivomuksesta tarjoilut olivat maltillisemmat kuin isosiskon rippijuhlat kaksi vuotta sitten. Teemavärityksenä oli mekon värin mukaan vaaleansininen eli aqua, hiukan pinkillä ja vaaleanpunaisella terästettynä.





Konfirmaatiokirkko alkoi klo 10 ja vieraat oli kutsuttu kotiimme klo 12 keittolounaalle. Kuopuksen lempikeittoa on Broilerikeitto, joten se valikoitui tarjottavaksi. Nuudelit vain vaihtuivat gluteenittomaan pastaan ja porkkanoiden ja maissien lisäksi keittoon lisättiin parsakaalia. Keitto valmistettiin edellisenä iltana pastoja vaille valmiiksi jotka sitten lisättiin kypsennettyinä keittoon hetki ennen tarjoilua. Keiton kanssa tarjolla oli patonkia ja juustotarjotin.


 




MENU

*
Broilerikasviskeitto

Mustaleima Emmental, Keisarinna, Aura-juusto, Brie,
Vesimeloni, Viinirypäleet

patonki

vesi, raparperimehu, Lime-omenamehu

*







Tarjottavat oli katettu keittiön saarekkeelle siten, että ensin saattoi hakea keittoa toiselta puolen  ja toisella puolen oli tarjolla juustoja ja patonkia. Juomat oli katettu ikkunan eteen työpöydälle. Istuinpaikat oli katettu suurelle terassillemme siten että kaikki noin kolmisenkymmentä vierasta mahtuivat pöytien ääreen. Pöydissä oli valkoiset liinat ja lahjaksi saadut rippikukat sekä turkoosin eri sävyiset kynttilät (joita ei sitten tuulesta johtuen voitu polttaa).





Isosten vierailun, yhteiskuvien ja muiden kuvien jälkeen oli aika laittaa tarjolle kakkubuffet kahvin ja teen kera. Tälläkin kertaa tein kaikki tarjottavat itse vain paria päivää ennen juhlia. Suurena apuna kaikessa valmisteluissa ja tekemisessä oli koko perhe ja juhlapäivänä sain vielä tarjoiluapua naapuriltani. Suurin osa tarjottavista oli hyväksi havaittuja herkkuja joita olin tehnyt jo aikaisemminkin ja jotka olivat kuopuksen mieleen.








Olimme myös kutsuneet naapureita kakkukahville myöhemmin iltapäivällä, joten tarjolla kakkupydässä oli myös suolaista: Broilerivoileipäkakkua ja Pullahiiri-blogin ohjeella tehtyä gluteenitonta Kreikkalaista voileipäkakkua sekä lempipiirakkaani Välimerenpiirakkaa.








KAKKUBUFFET

*
Mansikkakakku vanilja-voimarenkikreemikuorrutteella


*
Broileri-voileipäkakku

Kreikkalainen-voileipäkakku

Välimerenpiiras

kahvi, tee

*





Kuopus toivoi rippikakukseen hyydytettyä valkosuklaakakkua. Raikkautta kakkuun toi punaherukkapyreestä tehty toinen kerros. Koristeeksi valikoitui makeat mansikat ja muutama tuore mintun oksa sekä pakastekuivattuja mansikanmuruja, rippiristin muotoilin koristehelmistä. Muita makeita tarjottavia olivat Pekaanipiiraat lasissa jotka tytöt tekivät ja pieni makea herkkupala, Minttusuklaafudge. Toisena kakkuna oli Mansikkakakku vanilja- voimarenkikreemikuorrutteella  (ohje tulossa blogiin myöhemmin).










Päivä jatkui iloisesti vieraiden kanssa seurustellen ja nauttien onnistuneesta juhlatunnelmasta. Kuopus oli iloinen ja onnellinen kun sai viettää juhlapäivän kaikkien tärkeimpien läheisten kanssa. Itsekin olin kiitollinen ja onnellinen tästä ihanasta päivästä.



*






Kuopukselle

" Käy rohkeasti kohti tulevaa, avarin silmin katso maailmaa.
Matkalla aikuisuuteen,on portti johonkin uuteen.
Se portti on avoin ja suuri niin, se johtaa iloon ja ihmetyksiin."




💗



lauantai 22. heinäkuuta 2017

Minttusuklaafudge

Nämä makeat ja ihanat pikkuherkut sulostuttavat kahvipöydässä. Minttusuklaafudget ovat helppoja tehdä, mutta toimi nopeasti sen jälkeen kun olet sulattanut suklaat. Sillä seokset jähmettyvät nopeasti ja pinnasta tulee helposti röpelöinen...tosin se ei vaikuta makuun 💙









MINTTUSUKLAAFUDGE
noin 45 palaa

1 prk kondensoitua maitoa
250 g  50% tummaa suklaata
2 tl vaniljasokeria
2 tl piparminttuaromia
200 g valkosuklaata
mintunväristä pastaväriä

Ota kaksi kattilaa esille. Vuoraa noin 20x20 cm vuoka leivinpaparilla. Rouhi molemmat suklaa pieneksi. Laita toiseen kattilaaan 1 dl kondensoitua maitoa ja rouhittu valkosuklaa. Laita toiseen kattilaan loput kondensoidusta maidosta, vaniljasokeria ja tummasuklaa. Laita molemmat kattilat levylle ja sekoittele seoksia kunnes suklaa sulaa. Lisää valkosuklaaseokseen vihreä pastaväri ja sekoita hyvin. Lisää tummaan suklaan joukkoon piparminttuaromi.

Toimi nopeasti. Ota tummasta suklaaseoksesta muutama nokare sivuun ja kaada loppu vuokaan. Levitä nopeasti pohjalle. Levitä päälle valkosuklaaseos ja tiputtele sen päälle sivuun ottamasi suklaanokareet. Vetele pintaan veitsellä kuvioita. VINKKI! Jos pinta jää röpelöiseksi, napauta vuokaa voimakkaasti pöytää vastaan, niin pinta tasoittuu. Laita fudge jääkaappiin jähmettymään vähintään 2 tunniksi. Leikkaa fudge pieniksi paloiksi. Säilytä fudge jääkaapissa. VINKKI! Fudget kestävät myös pakastamisen.



keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Tomaattipasta

Lomalla ollaan oltu jo muutama päivä ja aika onkin kulunut esikoisen kanssa kaksistaan kun kuopus on rippileirillä ja mies työreissussa. Ensimmäiset päivät meni loman ihmetelemiseen mutta tässä pikapuoliin alkaa loppurutistus viikonlopun rippijuhliin olemaan käsillä. Yleensä meillä syödään lomalla aika simppeliä ja melko nopeaa ruoka... niin nytkin ja erityisesti tällä viikolla yritän lisäksi "tyhjentää" jääkaappia rippijuhlia varten. Tomaattipasta syntyikin jääkaapin aarteista. Ja siitä tuli todella hyvää...joskus yksinkertainen on vaan parasta. Bon appetit!!









TOMAATTIPASTA
4 annosta

10 kirsikkatomaattia
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
pieni kesäsipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta oreganoa
3 rkl balsamiviinietikkaa
LISÄKSI
8 dl pastaa
kirsikkatomaatteja
tuoretta oreganoa
parmesanjuustoa raastettuna

Laita pastavesi kiehumaan. Itse testasin ensimmäistä kertaa gluteenitonta pastaa ja yllätyin positiivisesti kuinka hyvää se oli.

Paloitettele kirsikkatomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit. Jos aurinkokuivatut tomaatit ovat öljyisiä, valuta niitä. Pienistele sipuli ja valkosipuli. Laita kaikki kasvikset paistinpannulle ja kuumenna seosta välillä käännellen. Lisää valkosipuli, suola, pippuri ja oregano. Anna seoksen kiehua hetki ja sekoita joukkoon balsamiviinietikka. Kiehauta ja siirrä sitten paistinpannu syrjään.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Kaada kastike valutetun pastan joukkoon ja tarjoa parmesanjuusto raasteen ja tuoreiden tomaattien sekä oreganon kanssa.





sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Kukkakranssi syntymäpäiväkortti

Kesäiseen syntymäpäiväkorttiin tein kukkakranssin. Kranssi syntyi kuvioleikkurilla tehdyistä kukista ja lehdistä sekä suosikki kukistani eli paperineilikoista. Lisäväriä kranssi sai muutamista kukkatarroista ja kristallitarroista.










KUKKAKRANSSI SYNTYMÄPÄIVÄKORTTI


Tarvitset kukka-kuvioleikkurin, paperileikkurin, liimaa, kuumaliimaa, turkoosin ja sinisen sävyisiä koristepapereita, vihreää kopiopaperia, pienen kakkupaperin, wasapi-teippiä, kukkatarroja, kristallitarroja ja valkoista karkonkia korttipohjaksi.

Leikkaa ensin valkoinen korttipohja ja vaalenasininen koristepohja. Liimaa kakkupaperi koristepohjalle. Leikkaa vihreästä paperista kukka kuvioleikkurilla kukkia ja leikkaa ne saksilla keskeltä puoliksi. Liimaa lehdet sitten kransin pohjaksi kakkupaperille.

Tee sitten neilikat tämän ohjeen mukaan. Leikkaa kukka-kuvioleikkurilla vaaleansinisestä paperista kaksi kukkaa. Laita ne päällekkäin ja taita kahtia. Taita vielä kertaalleen kahtia jotta saat siitä kellokukkamaisen kukan. Liimaa kukkatarrat ensi kranssiin, liimaa sitten kuumaliimalla sopivin välein neilikat ja lopuksi kellokukat. Viimeistel kransii kristallitarroilla.

Liimaa paperiliimalla koristepohja kukkakransseineen korttipohjalle ja viimeistele ylä -ja alareunat wasapiteipillä.