Tässä idea korttiin, jonka tein työkaverille hänen jäädessä eläkkeelle alkuvuodesta. Korttiin tarvitset lilan sävyyn sopivia kartonkeja ja kuviopapereita sekä hopean sävyistä paperia, paperiliimaa, kuumaliimaa, nitojan ja paperileikkurin.
ELÄKKEELLE KORTTI
Kortissa on monta työvaihetta ja monta yksityiskohtaa, joten tällä kertaa teen poikkeuksen enkä kirjoita työvaiheita. Idean kortista näet kuitenkin näistä kolmesta kuvasta. Neilikan kukkiin ohjeen löydät täältä, jolloin vaihdat vain suodatinpaperin tavalliseen kopiopaperiin, ja idean kellokukan tekoon löydät täältä. Kiehkurat saat tehtyä ohuista paperisuikaleista pyörittämällä niitä kynän ympärille.
torstai 30. maaliskuuta 2017
maanantai 27. maaliskuuta 2017
Vadelma-tuorejuusto suklaamuffinit
Suklaa muffinit on mehukkaimpia muffineita mitä tiedän...myös brownie tuorejuustonokareilla on yksi lempiherkkuni...siispä tässä yhdistelmä näistä kahdesta herkusta, Vadelma-tuorejuusto suklaamuffinit.
Tuorejuuston maku sopii loistavasti suklaaseen ja vadelma tuo raikkautta muffinien täyteläiselle maulle. Tuorejuusto tuo myös sopivaa kosteutta muffineille, kunhan muistat ettet pidä muffineita liikaa uunissa.
VADELMA-TUOREJUUSTO SUKLAAMUFFINIT
12 kpl
50 g tummaa suklaata
75 g voita
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
3/4 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
TUOREJUUSTOTÄYTE
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl sokria
vadelmia
Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin sekoittaen voi-sokerivaahtoon. Lisää jäähtynyt suklaa joukkoon. Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Laita muffinssipellille paperiset vuoat ja lusikoi taikina vuokiin reiluun puoleen väliin asti. Siirrä syrjään tuorejuustotäytteen valmistuksen ajaksi.
Valmista tuorejuustotäyte. Laita tuorejuusto ja sokeri kulhoon. Notkista massaa hieman vatkaimen avulla. Lusikoi tuorejuustoseosta pienet nokareet muffinssitaikinan päälle. Tuorejuusto leviää uunissa hieman. Lisää muutama vadelma tuorejuuston päälle. Paista 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15-20 minuuttia riippuen kuinka kypsiä haluat muffinssien olevan.
Vinkki! Älä huolestu mutta valmiit muffinssit saattavat hiukan painua kasaan uunista oton jälkeen.
Pari muffinia jäi vielä seuraavalle aamullekin nautittavaksi.
sunnuntai 26. maaliskuuta 2017
Samettinen Parsakaalikeitto
Maaliskuu näyttää olevan meidän perheessä keittokuukausi 😊 Tämä samettinen Parsakaalikeitto saa makua Aura-juustosta. Keitto hurmaa syöjät myös kauniilla värillään, vihreä väri on jo lupaus keväästä ja siksipä se sopii pääsiäiseen oivallisesti...vaikkapa alkukeitoksi.
PARSAKAALIKEITTO
4 - 6 hengelle
2 pkt (a' 250 g) parsakaalia
4 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
150 g aurajuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa/liemikuutio, mustapippuria
vettä
Palastele parsakaalit, kuoritut perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää ne kattilaan ja kaada vettä sen verran että ne peittyvät. Keitä kasvikset kypsäksi. Kaada osa liemestä pois ja jätä talteen pari desiä. Soseuta kasvikset. Lisää joukkoon murusteltu aurajuusto ja palasteltu tuorejuusto. Sekoita. Jos keitto on liian paksua voit ohentaa sitä säästämälläsi liemellä. Mausta suolalla ja mustapippurilla tarvittaessa. Kuumenna keitto uudellen ja tarjoile paahdettujen ruisleipätikkujen kera.
PARSAKAALIKEITTO
4 - 6 hengelle
2 pkt (a' 250 g) parsakaalia
4 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
150 g aurajuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa/liemikuutio, mustapippuria
vettä
Palastele parsakaalit, kuoritut perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää ne kattilaan ja kaada vettä sen verran että ne peittyvät. Keitä kasvikset kypsäksi. Kaada osa liemestä pois ja jätä talteen pari desiä. Soseuta kasvikset. Lisää joukkoon murusteltu aurajuusto ja palasteltu tuorejuusto. Sekoita. Jos keitto on liian paksua voit ohentaa sitä säästämälläsi liemellä. Mausta suolalla ja mustapippurilla tarvittaessa. Kuumenna keitto uudellen ja tarjoile paahdettujen ruisleipätikkujen kera.
keskiviikko 22. maaliskuuta 2017
Sitruslohi
Sitruslohta tuli tehtyä toissaviikonloppuna perheelle, kun olin nähnyt vinkkikuvan soppa365 Instagram-sivulla ja lähes sopivia aineitakin löytyi kotoa. Tähän keväiseen kalaruokaan tarvitset 1/2 kg erilaisia sitrushedelmiä esim. sitruunaa, limeä tai veriappelsiinia, hieman tuoretta inkivääriä, hunajaa, valkosipulia, ruohosipulia, mango-curry mausteseosta, suolaa ja pippuria. Valmista ensin maukas tahna ja sivele se kalan pintaan, päällystä kala sitten sitrusviipaleilla. Paista ja nauti mango-curry mausteseoksella maustetun ranskankermakastikkeen kanssa. Sanoisin, että erittäin hyvää 👌
SITRUSLOHI
4 hengelle
800 g lohta
MAUSTETAHNA
2 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
ruohosipulia
LISÄKSI
500 g sitrushedelmiä (sitruuna, lime, appelsiini, veriappelsiini)
KASTIKE
2 tl öljyä
1 tl mango-curry mausteseosta
1/2 sitruunan mehu
1 prk (a' 150 g) ranskankermaa
2 tl hunajaa
1/4 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja ja öljy. Raasta joukkoon inkivääri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunasta mehu. Lisää valkosipuli, hienonnettu ruohosipulisilppu, sitruunamehu ja suola hunajaseokseen, sekoita.
Laita lohifilee leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä hunajaseos fileen pintaan.
Pese sitrushedelmät ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Itse käytin sitruunaa ja appelsiineja. Levitä puolet viipaleista kalan pintaan, säästä loput viimeistelyyn. Paista kalaa uunissa 15-30 minuuttia tai kunnes se on juuri ja juuri kypsää.
Tee kastike kalan kypsyessä. Sekoita kulhossa öljy ja kurkuma. Lisää ranskankerma, hunaja ja suola. Purista joukkoon sitruunanmehu, sekoita.
Levitä kypsän, kuuman kalafileen päälle loput sitrusviipaleet. Tarjoa kala ranskankermakastikkeen ja Jasmineriisin kanssa.
SITRUSLOHI
4 hengelle
800 g lohta
MAUSTETAHNA
2 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1/2 sitruunan mehu
1 tl suolaa
ruohosipulia
LISÄKSI
500 g sitrushedelmiä (sitruuna, lime, appelsiini, veriappelsiini)
KASTIKE
2 tl öljyä
1 tl mango-curry mausteseosta
1/2 sitruunan mehu
1 prk (a' 150 g) ranskankermaa
2 tl hunajaa
1/4 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa hunaja ja öljy. Raasta joukkoon inkivääri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunasta mehu. Lisää valkosipuli, hienonnettu ruohosipulisilppu, sitruunamehu ja suola hunajaseokseen, sekoita.
Laita lohifilee leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja levitä hunajaseos fileen pintaan.
Pese sitrushedelmät ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Itse käytin sitruunaa ja appelsiineja. Levitä puolet viipaleista kalan pintaan, säästä loput viimeistelyyn. Paista kalaa uunissa 15-30 minuuttia tai kunnes se on juuri ja juuri kypsää.
Tee kastike kalan kypsyessä. Sekoita kulhossa öljy ja kurkuma. Lisää ranskankerma, hunaja ja suola. Purista joukkoon sitruunanmehu, sekoita.
Levitä kypsän, kuuman kalafileen päälle loput sitrusviipaleet. Tarjoa kala ranskankermakastikkeen ja Jasmineriisin kanssa.
sunnuntai 19. maaliskuuta 2017
Fenkoli-kukkakaali sosekeitto
Nyt tuli tehtyä ihanan täyteläistä Fenkoli-kukkakaali sosekeittoa lounaaksi. Yrttinen öljy oli vaihtelua raejuustolle, krutongeille ja pähkinöille, joita yleensä lisäilen sosekeittoon. Keiton maku toi mieleen jo kesän...
FENKOLI-KUKKAKAALI SOSEKEITTO
4–6 annosta
1 l vahvaa kana- tai kasvislientä (1 l vettä + 2 liemikuutiota)
1 iso kukkakaali
2 keskikokoista fenkolia
1 iso jauhoinen peruna
1 pieni keltasipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 iso sitruuna
1 rkl merisuolaa fenkolien keittämiseen
2 dl kermaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
YRTTIÖLJY
reilu nippu tuoretta basilikaa ja persiljaa
½ tl valkosipulimurskaa
½ rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
½ dl rypsiöljyä
Siisti ja paloittele kukkakaalit melko pienikisi paloiksi. Levitä kukkakaalipalat leivinpaperille uunipellille. Nosta uuniin ja paahda keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes kukkakaalit ovat saaneet kunnolla väriä.
Suikaloi fenkolit. Keitä fenkoli pehmeäksi vedessä, joka on maustettu reilusti sitruunanmehulla ja suolalla. Valuta vesi pois ja jätä fenkolit sivuun.
Kuori ja kuutioi peruna. Silppua kuorittu sipuli. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota kattilan pohjalla tilkassa öljyä kuutioitu peruna, silputtu sipuli ja valkosipulimurska. Lisää kattilaan paahdetut kukkakaalipalat, fenkoli ja kanaliemi. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes perunapalat ovat pehmeitä.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sekaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa kanalientä, suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja rapea kuorista maalaisleipää.
Valmista yrttiöljy yhdistämällä kaikki ainekset kulhossa. Hienonna ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarjoa keiton kanssa yrttiöljyä ja rapea kuorista maalaisleipää.
maanantai 13. maaliskuuta 2017
Toffeejuustokakku vadelma twistillä
TOFFEEJUUSTOKAKKU VADELMA TWISTILLÄ
15 annosta
POHJA
180 g Diggestive-keksejä
80 g voita
TÄYTE
1 pss Tsinuski-toffeepaloja
3 1/2 dl laktoositonta vispikermaa
250 g laktoositonta mascarbonejuustoa
200 g laktoositonta kinuski tuorejuustoa
200 g laktoositonta ja maustamatonta tuorejuustoa
7 liivatelehteä
3 rkl vettä
LISÄKSI
vadelmia
KORISTEEKSI
Daim-suklaapatukka
vadelmia
Kinuskikastiketta
Sulata kattilassa toffeepalat puoleen desiin kermaa. Anna jäähtyä. Murskaa keksit ja lisätää sulatettu voi. Painele seos 24 cm leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappin.
Vatkaa loppu kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuustot sekä mascarpone. Lisää jäähtynyt toffeeseos ja tarkista maku.( Lisää tarvittaessa sokeria.) Kiehauta vesi ja lisää kylmässä vedessä viitisen minuuttia liotetut liivatelehdet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mascarpone-tuorejuustoseokseen. Kaada noin puolet täyteestä vuokaan ja painele vadelmat täyteen joukkoon. Kaada loppu täyte ja tasoita pinta. Anna hyytyä parisen tuntia tai yön yli.
Valuta kinuskikastiketta kakun toiselle reunalle siten, että osa valuu yli reunojen. Koristele Daim-paloilla ja vadelmilla. Voit halutessasi ripotella myös marenkimuruja koristeeksi.
Vinkki! Makujahan on monia, mutta itse kaipasin hieman kirpeyttä lisää kakkuun, joten seuraavalla kerralla laittaisin ehkä vadelmia enemmän täytteeseen, varmaan pari desiä riittäisi..tähän kakkuun kun laitoin vajaan desin. Myös kinuskiraidat tai Daim- sattumat voisivat sopia täytteeseen.
Vinkki! Makujahan on monia, mutta itse kaipasin hieman kirpeyttä lisää kakkuun, joten seuraavalla kerralla laittaisin ehkä vadelmia enemmän täytteeseen, varmaan pari desiä riittäisi..tähän kakkuun kun laitoin vajaan desin. Myös kinuskiraidat tai Daim- sattumat voisivat sopia täytteeseen.
sunnuntai 12. maaliskuuta 2017
Tomaatti-mozzarella pastasalaatti
Tomatti-mozzarella pastasalaatti on ensimmäinen testaus ensi kesälle kuopuksen rippijuhliin...veljen perhe pääsi testiryhmään ja hyväksyi tarjottavan 😉 tosin emme ole vielä päättäneet mitä juhlissa tarjotaan mutta tästä on hyvä aloittaa. Pastasalaatithan sopivat yleensä hyvin noutopötään vihersalaatin kaveriksi ja niistä saa usein ruokaisemman jos lisää joukkoon jotain lihaa, vaikka broileria. Myös tähän salaattiin sopii hyvin broileri.
Tänään sunnuntailounaalla Tomaatti-mozzarella pastasalaatin kanssa tarjottiin myös vihreääsalaattia, uuniperunoita ja- bataatteja, keitettyjä parsakaaleja, paistettua broileria ja kylmää avokado-kermaviilikastiketta.
TOMAATTI-MOZZARELLA PASTASALAATTI
8 annosta
250 g keittämätöntä pastaa
MARINOINTIKASTIKE
1 1/4 dl öljyä
reilu 1/2 ruukkua basilikaa (tai muita yrttejä)
1 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
LISÄKSI
400 g minitomaatteja
2 rs (a'125 g) mozzarella-palloja
Tänään sunnuntailounaalla Tomaatti-mozzarella pastasalaatin kanssa tarjottiin myös vihreääsalaattia, uuniperunoita ja- bataatteja, keitettyjä parsakaaleja, paistettua broileria ja kylmää avokado-kermaviilikastiketta.
TOMAATTI-MOZZARELLA PASTASALAATTI
8 annosta
250 g keittämätöntä pastaa
MARINOINTIKASTIKE
1 1/4 dl öljyä
reilu 1/2 ruukkua basilikaa (tai muita yrttejä)
1 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
LISÄKSI
400 g minitomaatteja
2 rs (a'125 g) mozzarella-palloja
1 ruukku rucolaa
Keitä pasta ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä. Kun pasta on valmis, kaada se siivilään ja anna keitinveden valua pois. Kaada pasta kulhoon.
Valmista kastike mittaamalla öljy, basilikan lehdet sekä valkosipulin kynsi kulhoon. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kaada marinointikastike pastan joukkoon, sekoita ja anna sen jäähtyä vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Säilytä marinoitu pasta jääkaapissa.
Pese ja pilko tomaatit tarjoilupäivänä. Lisää jäähtyneen pastan joukkoon pilkotut tomaatit, mozzarella-pallot sekä pesty rucola-salaatti. Sekoita hyvin, mausta tarvittaessa vielä mustapippurilla ja suolalla.
Keitä pasta ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä. Kun pasta on valmis, kaada se siivilään ja anna keitinveden valua pois. Kaada pasta kulhoon.
Valmista kastike mittaamalla öljy, basilikan lehdet sekä valkosipulin kynsi kulhoon. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Kaada marinointikastike pastan joukkoon, sekoita ja anna sen jäähtyä vähintään 2 tuntia, mielellään yön yli. Säilytä marinoitu pasta jääkaapissa.
Pese ja pilko tomaatit tarjoilupäivänä. Lisää jäähtyneen pastan joukkoon pilkotut tomaatit, mozzarella-pallot sekä pesty rucola-salaatti. Sekoita hyvin, mausta tarvittaessa vielä mustapippurilla ja suolalla.