sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Itsetehty Teriyakikastike

Teriyaki-kastike sopii mainiosti  kanan, kalan, lihan ja kasvisten kanssa...sitä kannattaa kokeilla myös grilliruoan kanssa. Itse testasin itsetehtyä teriyaki kastiketta  sushiburrittoihin. Ja tässä tuo helppo ohje:



TERIYAKIKASTIKE

1dl soijakastiketta
1/2 dl ruokosokerisiirappia tai tummaa ruokosokeria
2tl jauhettua inkivääriä
2 valkosipulin kynttä, puristettuna
2 rkl seesamiöljyä
4 rkl Mirin-riisiviiniä
1/2 dl vettä
2 tl maissitärkkelystä

Sekoita kaikki ainekset pienessä kattilassa, kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen muutaman minuutin ajan. Teriyaki-kastike säilyy jääkaapissa ilmatiiviisti pakattuna viikon.



lauantai 20. helmikuuta 2016

Sushiburritot

Bongasin aivan ihanan idean...nimittäin Sushiburritot, siinä makirullat ovat isommassa burrito-koossa. Täytteet kääritään vain noriarkkiin ja puolitetaan rulla, sen jälkeen sushiburrito syödään käsin. Tässä kaksi täyte vaihtoehtoa: kana ja kylmäsavulohi. Molemmat maistuivat loistavilta...niinkuin sushit aina :-D





SUSHIBURRITO
4 henk.

4 noriarkkia
250 g sushiriisiä
5 tl miriniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
250 g kanasuikaleita
1/2 dl teriyaki-kastiketta
150 g maustamatonta tuorejuustoa tai
          maustettua esim.pippurituorejuustoa
2 1/2 tl wasabi-tahnaa
100 g kylmäsavulohta
1 avokado
1 porkkana
1/2 tuorekurkku
4 retiisiä
salaatinlehtiä


Valmista sushiriisi pakkauksen ohjeiden mukaan. Sekoita mirin, suola ja sokeri, kuumenna, ja mausta sillä kypsä riisi. Riisin kypsyessä kuori ja suikaloi avokado. Viipaloi retiisit ja leikkaa kurkku sekä porkkana tikuiksi. Halutessasi voit pika-pikkelöidä vihannekset; sekoita 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä, pane vihannekset kannelliseen lasipurkkiin, kaada liemi päälle, sulje kansi ja ravista. Jätä odottamaan. Itse valmistin pikkelöidyt vihannekset ja ne maistuivat todella hyviltä.

Paista pannulla kanasuikaleet ja mausta se teriyaki-kastikkeella. Suikaloi lohi. Mausta maustamaton tuorejuusto wasabilla, maustettua voit käyttää sellaisenaan. Aseta nori-arkki bambumatolle johon olet laittanut tuorekelmun. Kastele sormet ja painele kerros riisiä arkille, mutta jättä yläreunaan pari senttiä tyhjää.




Aseta täytteet riisille. Teriyaki-kana sopii loistavasti salaatinlehtien ja pikkelöityjen vihannesten kera... koska tytöt söivät vain kanakääröjä lisäsin niihin maustamatonta tuorejuustoa ilman wasabia. 




Kylmäsavulohikääröihin lisäsin wasabilla maustetusta tuorejuustoa, avokadoa ja pikkelöityjä vihanneksia. Rullaa sitten noriarkki tiukasti täytteiden ympäri, kostuta yläreuna sormin, jotta rulla sulkeutuu hyvin. Kääri voipaperiin, puolita ja tarjoa!










torstai 18. helmikuuta 2016

Ruotsalainen mutakakku eli kladdkaka

Tällä ohjeella mutakakku valmistuu nopeasti, taikinan saa tehtyä lähes yhdessä kulhossa, paistaminen käy nopsaan ja voit herkutella kakusta vaikka saman tien (yleensähän mutakakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä).

Mutakakkuohjeita on toinen toistaan mehevämpiä. Itse pidän valuvasta ja kosteasta mutakakusta ja tämä ohje on juuri sellainen...ruotsalainen mutakakku eli kladdkaka. Amerikkalainen versio mutakakusta on hieman tiiviimpi versio, josta voi tehdä pohjan vaikka hyydytettyyn valkosuklaakakkuun.



RUOTSALAINEN MUTAKAKKU

225 g voita
4 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
6 rkl kaakaojauhetta
3 munaa


Vuoraa noin 24 cm vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata voi ja jäähdytä. Sekoita kulhossa sokeri, vehnäjauhot, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Riko kananmunat toisessa kulhossa ja lisää ne vuorotellen voisulan kanssa joukkoon. Sekoita kevyesti, älä vatkaa. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kakku saa jäädä hyvin löysäksi keskeltä eli kakun keskusta on silloin hyllyvää, kun otat sen pois uunista. Jos haluat kakusta hieman kiintemämpää jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa.






maanantai 15. helmikuuta 2016

Punajuuririsotto

Eilinen ystävänpäivä oli aikas punainen ja sydämellinen ❤ Kauniin punainen Punajuuririsotto sai koristeeksi sydänmuotilla otetun aurajuusto palasen. Risotto oli ihanan täyteläistä, jota aurajuusto sopivasti korosti...kerrassaan loistavan makuista. Ohje löytyi Valion sivustolta.






PUNAJUURIRISOTTO
5 henk.

3 (200 g) punasipulia
4 (300 g) punajuurta
3 1/2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl rasvaa
3 1/2 dl risottoriisiä
2 prk (a' 2 1/2 dl) kolmenjuuston kermaa
1 dl omenatäysmehua
1/2 tl mustapippuria
1 1/2 rkl omenaviinietikkaa
LISÄKSI
Aura-juusto murua


Henonna sipulit. Kuori ja raasta punajuuret karkealla terällä joko raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa. Pidä liemi kuumana risoton valmistamisen ajan.

Kuumenna rasva isossa kattilassa tai paistokasarissa. Lisää riisi, sipulit ja punajuuriraaste. Kuullota 5 min. Lisää joukkoon 1 dl kasvislientä ja ruokakerma. Kun neste on imeytynyt riisiin jatka nesteen (kasvisliemi ja mehu) lisäystä pienissä erissä, 1 - 1 1/2 dl kerrallaan, välillä sekoitellen. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen uutta lisäystä. Kypsä risotto on kosteaa ja mehevää, mutta riiseissä on vielä purutuntumaa. Mausta mustapippurilla ja valkoviinietikalla.

Koristele Aura-juusto murulla ja nauti.


sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ystävänpäivän aamupala

Tänään ystävänpäivänä herkuttelimme naisten kesken aamupalaa pitkällä kaavalla ja teemana oli sydämet & punainen. Tarjolla oli juustotorttua, rapeita piimävohveleita vadelmahillolla, vaahterasiirapilla ja kermavaahdolla, verigreippiä, sydänruisleipää, kahvia ja mansikkasmoothieta, jonka ohjeen voi katsoa joko  täältä tai täältä.




RAPEAT PIIMÄVOHVELIT
8-10 kpl

4 1/4 dl (300 g) vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
(1 rkl sitruunan kuorta raastettuna)
1/2 l piimää
4 kananmunaa
100 g rasvaa sulatettuna
LISÄKSI
kermavaahto
vadelmahilloa
vaahterasiirappia

Sekoita jauhot, leivinjauhe, muskottipähkinä, sokeri ja suola kulhossa. Lisää piimä ja kananmunat yhdellä kertaa. Vatkaa taikinaksi ja lisää sulatettu voi. Lämmitä vohvelirauta varovasti. Jaa noin 1 dl taikinaa vohveliraudalle. Paina kunnolla ja paista noin 1 ½ minuuttia molemmin puolin - vanhanaikaisella vohveliraudalla noin 3 minuuttia. Tarjoile rapeat vohvelit heti, mieluiten suoraan vohveliraudasta.





Ystävänpäivä terkuin
Paperivuoka



perjantai 12. helmikuuta 2016

Pizzaperjantai

Meidän perheessä tehdään usein perjantaisin pizzaa...tällä kertaa kunnostauduin oikein todenteolla sillä valmistin tomaattikastikkeenkin itse. Tämän herkullisen tuoretomaattikastike ohjeen bongasin 2015 kesän Maku-lehdestä. Kirjaan ylös tähän postaukseen myös hyvän pizzataikinan ohjeen.



TUORETOMAATTIKASTIKE
8 annosta

1 kg terttutomaatteja
4 valkosipulin kynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 tlk (400 g) paseerattua tomaattia
1 tlk (70 g) tomaattipyrettä
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1/2 dl tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2 dl tuoretta timjamia hienonnettuna

Kiehauta kattilassa vettä ja nosta tomaatit kiehuvaan veteen, keitä kunnea kuoret irtoavat. Nosta tomaatit vedestä ja vedä kuoret irti. Halkaise tomaatit ja poista kannat, kuutio tomaatit.

Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet. Kuumenna valkosipulinkynsiä hetki öljyssä kattilassa, lisää sitten tomaattikuutiot, sokeri ja suola. Kuumenna kiuhuvaksi ja hauduta hiljalleen 30 minuuttia. Lisää paseeratut tomaatit, pyree ja etikka. Kuumenna kiuhavaksi ja hauduta jälleen 30 minuuttia.

Lisää lopuksi hienonnetut yrtit, mutta älä keitä enää. Jos haluat kastikkeesta sileää, voit soseuttaa sen sauvasekoittajalla.

Vinkki! Jos et käytä kerralla kaikkea kastiketta voit pakastaa sen.

Yläkuva:aurajuusto, aurinkokuivatut tomaatit.
Keskinmäinen kuva: tomaatti, rucola.
 Alin kuva: persikka, vuohenjuusto







HYVÄ PIZZAPOHJA
3-4 kpl

12 g tuorehiivaa
2 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
noin 5 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy. Alusta taikinaan jauhoja sen verran että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota noin 30 min.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa muutama minuutti. Jaa taikina 3-4 osaan ja kauli pizzapohjiksi.

Levitä tuoretomaattikastike ja lisää haluamasi täytteet. Paista 250 asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 min.











sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Laskiaispullat

Aikamoista herkkuviikonloppua tässä vietetään...perjantaina Runeberginkakkua ja tänään laskiaispullia. Yllätys, yllätys meidän perheessä kaikki haluavat erilaisen laskiaispullan <3 minun pullassa pitää olla mantelimassaa, miehellä vadelmahilloa ja lapsilla nutellaa...tuota ruotsin trendiherkkua (Nutella-semla). Tässä yksi hyvä perusohje pullalle.




LASKIAISPULLAT

15 kpl laktoositon

2 1/2 dl laktoositonta maitoa
1 pss kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
1 dl sokeria
1 muna
3/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
100 g laktoositonta margariinia
LISÄKSI
kermavaahtoa
mantelimassaa tai vadelmahilloa tai nutellaa

Lämmitä maito + 42 asteiseksi ja lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Lisää nesteeseen osa jauhoista joihin olet sekoittanut kuivahiivan, sekoita. Lisää loput jauhot vähitellen hyvin alustaen. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva ja työstä taikina tasaiseksi.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki jauhotetulla leivinpöydällä ja pyöritä haluamsi kokoisia pikkupullia.  Anna kohota liinan alla noin 15 min. Voitele pullat ja paista 225 asteessa noin 12-15 min.

Anna pullien jäähtyä hetki. Halkaise ja täytä pullat haluamallasi täytteellä sekä kermavaahdolla.



lauantai 6. helmikuuta 2016

Runebergin kakku

Eilen 5.2. vietettiin Runebergin päivää, jonka kunniaksi leivoin Runebergin torttujen sijaan Runebergin kakun. Ohjeesta riittää 12 torttuun jotka voi paistaa vaikka muffinsipellillä. Itse tykkään että Runebergin kakku tai tortut ovat meheviä, joten kostutan yleensä kakun tai tortut...tälläkertaa lisäsin kostutusliemeen hiukan Disaranno-mantelilikööriä.




RUNEBERGIN KAKKU

Laktoositon 1 kakku tai 12 kpl torttuja

POHJA
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g laktoositonta margariinia
1 dl mantelijauhetta
1 1/2 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl laktoositonta kermaa
1 tl kardemummaa
KOSTUTUS
1 dl kiehuvaa vett
3 rkl sokeria
loraus mantelilikööriä, punnsia tai rommia
KORISTELU
tomusokeria
vettä
vadelmahilloa

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata rasva. Mittaa kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokerivaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi sulatettu rasva. Kaada taikina voideltuun vuokaan tai lusikoi muffinssipellin koloihin. Paista kakkua 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tortut paistuvat 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Valmista kostutusliemi. Kostuta jäähtynyt kakku molemmin puolin pullasudilla, tortut voi vaikka upottaa kostutusliemeen. Valmista kuorrutus. Tee tomusoskeri-vesi seoksesta melko paksua niin saat kuorrutuksen pysymään paremmin kakun pinnalla. Levitä hillo keskelle kakkua ja pursota/levitä tomusokeri-vesi kuorrutus hilloa reunustamaan.





torstai 4. helmikuuta 2016

Lampunvarjostin



Tämä ihana lampunvarjostin on tehty suodatinpusseista tehdyista kukista ja vanhasta varjostimen rungosta. Askartelimme esikoisen kanssa yhtenä viikonloppuna yhden paketillisen suodatinpusseja kauniiksi neilikan kukiksi, jotka sitten liimailin kuumaliimalla vanhaan varjostimeen sinne tänne...aikas ihanuus varjostimesta tulikin. Ohjeen näihin suodatinkukkiin voit kurkata täältä.








LAMPUNVARJOSTIN

Tarvikkeet
1 pkt valkoisia suodatinpusseja (noin 30 valmista kukkaa)
kuumaliimaa
nitoja
vanha lampunvarjostin