Saaristolaisleipä
3 leipää
1 l piimää
75 g mämmi-leipämaltaita
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl fariinisokeria
1 rkl suolaa
4 dl ruisjauhoja
9 dl vehnäjauhoha
3 dl vehnärouhetta (kaurahiutaleita)
Voiteluun
1/2 dl tummaa siirappia
1/2 dl vettä
Liota kädenlämpöiseen piimään hiiva. Lisää maltaat. Lisää siirappi, fariinisokeri ja suola.Sekoita hyvin. Lisää lopuksi ruisjauhot, vehnäjauhot ja vehnärouhe. Alusta taikinaksi. Ripota pinnalle vähän jauhoja. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi 1 1/2 h.
Voitele 3 pitkänomaista leipävuokaa tai käytä pahvisia n.1 l kertakäyttövuokia. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa 1 h 20 min. Valele pinta lämpimällä siirappivedellä. Peitä leivät alumiinifoliolla. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kumoa leivät vuoista ja laita ritilälle jäähtymään. Leivän maku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua valmistuksesta. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti