torstai 31. toukokuuta 2018

Vegaaninen & gluteeniton suklaakakku

Kun mietit kesän juhliin tarjottavaa, niin tässäpä yksi helppo ja herkullinen herkku kahvipöytään - täyteläisen suklainen hyydykekakku. Kakku on maidoton, munaton, liivatteeton ja gluteeniton...joka sopii siis aika monelle ruokarajotteisellekin. Saat kakusta ihan tavisversionkin, kun vaihdat ainekset tavallisiin maitotuotteisiin. 








VEGAANINEN & GLUTEENITON SUKLAAKAKKU
12 annosta


POHJA
150 g gluteenittomia ja maidottomia Digestive-keksejä
75 g maidotonta kasvirasvalevitettä
1/4 dl ruokosokeria
TÄYTE
6 dl kasvipohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
1/2 dl ruokosokeria
350 g laktoositonta tummaa suklaata
KORISTELU
mansikoita
suklaarouhetta

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla. Murskaa keksit hienoksi monitoimikoneella. Sulata kasvirasvalevite mikrossa ja lisää se keksien ja ruokosokerin joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. 

Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä  välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja koristele mansikoilla, suklaarouheella ja syreeninkukilla.





sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Vegaaniset Korvapuustit

Perus-korvapuusti-ohje muuttui ton-ton-ohjeeksi, koska halusin tehdä maidottoman ja munattoman pullataikinan. Rasva on kasvirasvapohjaista ja maidon tilalle vaihdoin kaurajuoman. Korvapuusteista tuli NIIN ihanan pehmeitä ja kanelisia, että olisi tehnyt mieli syödä niitä yksi jos toinenkin.














VEGAANISET KORVAPUUSTIT
25 kpl

5 dl kaurajuomaa
2 pss (11g) kuivahiivaa
2 dl ruokosokeria
4 tl kardemummaa
1 tl suolaa
noin 13 dl vehnäjauhoja
125 g kasvirasvalevite 70%
TÄYTE
50 g kasvirasvalevite 70 %
1 dl ruokosokeria
noin 2 rkl kanelia
VOITELU
1/4 dl rypsiöljyä
1/2 dl vettä
PINNALLE
raesokeria

Lämmitä neste 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää se lämpimään nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää loppuvaiheessa kasvirasvalevite. VINKKI! Taikina saa jäädä pehmeäksi. Alusta taikinaa noin 5 minuttiia, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle lämpimään paikkaan noin 30 minuutiksi tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja kaulitse taikinapaloista 60x40 suorakaiteen muotoiset levyt. Levitä pehmeä kasvirasvalevite taikinan pintaan ja ripottele sokeri ja kaneli pintaan. Kääri levy rullalle pitkältä sivulta alkaen, jätä saumakohta alle.

Leikkaa hieman vinoin viilloin 16 palaan. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina sormilla palojen kapea kärki alas niin että leikkauspinnat nousevat ylös. Kohota pullia leivinpaperin päällä uunipellillä noin 15 minuuttia.

Voitele korvapuustit rypsiöljyn ja veden seoksella ja ripottele pinnalle raesokeri. Paista pullat uunin keskitasolla 225 asteessa 8-10 minuuttia.


maanantai 21. toukokuuta 2018

Onnittelukortti

Hyvien ystäviemme tasaluku- syntymäpäivät ja valmistumiset uusiin ammatteihin olivat tämän kortin teemana. Onnittelut vielä kaikista saavutetuista virstanpylväistä

🎓🎂🎓







ONNITTELUKORTTI

Tähän korttiin tarvitset valkoisen korttipohjan, mustaa- ja kultaista kartonkia, kullansävyisiä kuviopapereita, kalligraf-tussin, paperiliimaa ja paperileikkurin sekä kultaista ohutta nauhaa.


Leikkaa ensin ilmapallot koristepapereista esim.pientä lasia apuna käyttänen. Leikkaa sitten kuviopaperista pohja ilmapalloille. Leikkaa kultaisesta kartongista seuraava pohja ja sitten vielä mustasta kartongista hieman isompi pohja. Liimaa pohjat toisiinsa. Leikkaa kullanvärisestä nauhasta kolme pätkää ja liimaa ne jokaiseen palloon. Kiinnitä nauhat yhteen löyhällä solmulla. Liimaa pallot kuvan mukaan kuviopaperille.

Tee sitten Onnea-kyltti. Leikkaa osat erisävyisistä papereista kuvan mukaan ja liimaa ne toisiinsa. Kirjoita kalligraf-tussilla Onnea-sana valkoiselle kartongille. Liimaa kyltti ilmapallojen alle kuviopaperille.

Leikkaa lopuksi korttipohja valkoisesta kartongista ja liimaa sille valmis kortti.




maanantai 14. toukokuuta 2018

Jäädytetty suklaamoussekakku

Esikoinen valmisti Jäädytetyn suklaamoussekakun eilisen Äitienpäivän kunniaksi. Kakku oli ihanan suklainen ja täyteläinen, jota tuoreet vadelmat ja pensasmustikat koristivat. Ja mikä parasta tämän kakun voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka viikkoa ennen tarjoamista. Varaa vähintään puoli tuntia sulamiseen ennen tarjoamista.














JÄÄDYTETTY SUKLAAMOUSSEKAKKU
25 annosta

POHJA
250 g Dominokeksejä
100 g voita
TÄYTE
300 g tummaa suklaata
300 g maustamatonta tuorejuustoa
3 kananmunaa
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
KORISTEEKSI
vadelmia ja pensasmustikoita



Murskaa keksit hienoksi. Sulata voi. Yhdistä voisula keksimurskaan. Painele keksi-voiseos tiiviisti leivinpaperilla vuoratun 24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.

Sulata paloiteltu suklaa mikrossa miedolla teholla. Notkista tuorejuusto vatkaimilla kulhossa. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset tuorejuuston joukkoon yksi kerrallaan, samalla vatkaten. Mausta seos tomu- ja vaniljasokerilla. Lisää suklaasula ja sekoita tasaiseksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa ja puhtailla vatkaimilla. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Vatkaa samoilla vatkaimilla kerma kuohkeaksi vaahdoksi.

Yhdistä täytteeseen kerma- ja valkuaisvaahto varovasti lastalla nostellen. Levitä täyte keksipohjan päälle vuokaan. Peitä kakkuvuoka tiiviisti foliolla ja nosta pakastimeen vähintään 6 tunniksi mutta mielellään 24 tunniksi. Voit valmistaa kakun valmiiksi pakastimeen useita päiviä ennen tarjoamista.

Ota kakku sulamaan noin puolituntia ennen tarjoilua. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla ja pensasmustikoilla.



keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Vappubrunssi & Kylmäsavulohi-perunatortilla

Espanjalainen perunatortilla eli uunimunakas on ruokaisa tarjottava niin brunssipöydässä kuin iltapalallakin. Tähän tortillaan tarvitset keitettyjen perunoiden lisäksi kylmäsavulohta, pinaattia ja kevätsipulia. Alkuperäinen ohje istagramista @saaranlautasella.







Tämän vuoden vappupäivän brunssille tein siis tätä Kylmäsavuolohi-perunatortillaa muiden tarjottavien lisäksi. Tortilla on todella helppo valmistaa ja siitä saa tarjottavaa monelle nälkäiselle suulle. Perunatortillaa on meillä syöty ennenkin, joten se oli jälleen loistava valinta tarjottavaksi.











VAPPUBRUNSSI

*
Kylmäsavulohi-perunatortilla
antipastoleikkeleet
patonki
meloni
appelsiinimehu, mansikkamehu
mustikka-banaanismoothie
*
uunimunkit
mustikkasuklaata
mansikoita, mustikoita
*
kuohuviini, tee, kahvi







KYLMÄSAVULOHi-PERUNATORTILLA
noin 9 isoa palaa


6 keitettyä perunaa
1 tl mustapippuria
50 g babypinaattia 
4 kevätsipulinvartta
8 kanamunaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 tl suolaa
150 g kylmäsavulohta siivuina
1 3/4 dl maitoa


Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala noin 25x25 cm uunivuoan pohjalle ja reunoille.

Viipaloi keitetyt perunat ja laita ne vuoan pohjalle. Ripottele päälle mustapippurirouhetta. Silppua babypinaatti ja kevätsipuli, levitä ne perunoiden päälle. Laita sitten kylmäsavulohisiivut päälimmäiseksi.

Riko puolet munista kulhoon. Lisää joukkoon tuorejuusto sekä maito. Sekoita hyvin ja lisää loput kanamunista ja sekoita vielä. Mausta suolalla. Kaada munamassa vuokaan ja painele seosta siten että se valuu joka paikkaan. Paista munakasta uunissa noin 25-30 minuuttia alatasolla. Anna tortillan jäähtyä ja leikkaa se palasiksi.




tiistai 1. toukokuuta 2018

Uunimunkit

Uusimmassa Maku-lehdessä oli ohje Uunimunkkeihin...kuulostipa loistavalta idealta, ei käryä ja kerralla saisi pari pellillistä munkkeja. Vaikka munkit sisältävät vähemmän rasvaa ne maistuvat aivan samalta kuin upporasvassa paistetutkin...näitä tehdään toistekin😊





Tee tavallinen pullataikina, kohota hyvin. Kauli taikina ja ota muotilla pyöreitä munkkeja. Kohota ja kasta munkit öljyyn. Paista uunissa ja sokeroi. Nauti kylmän juotavan kera.







HAUSKAA VAPPUA
 🎈🎈







UUNIMUNKIT
30 kpl

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
15 dl vehnäjauhoja
100 g laktoositonta rasvaa
VOITELU
3 dl rypsiöljyä
PINNALLE
2-4 dl sokeria



Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon muna, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää jauhoista ensin kaksi kolmasosaa ja hieman myöhemmin loput. Sekoita pehmeä rasva taikinaan. Vaivaa, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin tunnin ajan.

Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina puolentoista sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Tee keskelle reikä ja venytä munkista rinkilä. Kohota munkkeja leivinliinan alla puoli tuntia. Tee samoin lopulle taikinalle.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Mittaa rypsiöljy kulhoon ja kasta jokainen munkki öljyyn. Nosta munkit uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 10–12 minuuttia.

Kierittele kuumat munkit heti uunista nostamisen jälkeen sokerissa. VINKKI! Jos munkit ehtivät jäähtyä, voit voidella munkkien pintaa öljyllä, niin sokeri tarttuu kiinni.