sunnuntai 27. elokuuta 2017

Koskenlaskija-Soijarouhelasagne

Lasagne on yksi lempiruokani, joka vain paranee lämmittäessä. Vaikka se onkin niin hyvää, ei sitä tule tehtyä kovinkaan usein, koska se on aika suuritöinen kun pitää valmistaa kaksi eri kastiketta. Mutta tässä ohjeessa oikaistaan juustokastikkeen teossa ja kastike tehdään Koskenlaskija- sulatejuustosta ja maidosta. Ja jotta meidän perheessä kaikki voisivat syödä Lasagnea tein tällä kertaa sen soijarouheesta...Tästä tuli nyt niin hyvää, että ehkäpä meillä tehdään tästälähtien vähän useimmin lasagnea 💗







KOSKENLASKIJA-SOIJAROUHELASAGNE
6-8- hengelle

16 lasagnelevyä
SOIJAROUHEKASTIKE
3 dl tummaa soijarouhetta TAI 2 pkt Härkkistä
6 dl kiehuvaa vettä
1 tlk chilitomaattimurskaa
1 tlk gogreenin Salsa Original
oliiviöljyä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
4 rkl pizzamaustetta
4 korkillista punaviinietikkaa
suolaa
1 rkl sokeria
KOSKENLASKIJAKASTIKE
5 dl maitoa
1 prk (a'250 g) Koskenkenlaskija-sulatejuustoa
PÄÄLLE
200 g Juusoraastetta



Laita soijarouhe turpoamaan kiehuvaan veteen. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää loput kastikkeen ainekset mukaan ja jätä kastike hautumaan.

Mittaa maito kattilaan ja lisää Koskenlaskija-sulatejuustoa. Sekoittele sen aikaa että juusto sulaa ja kastike kuumenee. Lisää lasagnevuokaan pohjalle ensin Soijarouhekastiketta ja sen päälle Koskenlaskijakastiketta, peittele lasagnelevyillä. Toista tämä kunnes olet saanut kaiken Soijarouhekastikeen lisättyä. Jätä viimeiseksi kerrokseksi lasagnelevyt ja peitä ne lopulla Koskenlaskijakastikeella. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna lasagne vetäytyä 10 minuttia ennen tarjoamista.




perjantai 25. elokuuta 2017

Punainen kukka-kortti

Tämä punainen kukka-kortti on helppo tehdä ja nopea toteuttaa. Puna-valkoisuus saa hieman särmää mustasta yksityiskohdasta ja kuvioleikkurilla tehty kukka viimeistelee kokonaisuuden.








PUNAINEN KUKKA-KORTTI

Tarvitset korttiin punaisesta kartongista leikatun korttipohjan, puna-valkoisesta kuviopaperista leikatun kuvan, mustasta kartongista leikatun suikaleen, johon liimaat valkoisesta kartongista palan, jossa lukee käsin kirjoitettuna Onnea. Viimeistele kortti kukka-kuvioleikkurilla tehdyllä kahdella kukalla, jotka liimaat limittäin ja taitat päälimmäisen kukan terälehtiä hieman ylöspäin. Piste iin päälle on valkoinen helmi kukan keskustaan.



tiistai 22. elokuuta 2017

Lakritsi pannacotta Mantelitoscalla

Lakritsipannacotta saa ihastuttavan  makunsa lakritsijauheesta. Tarjoile herkku vadelman ja mantelitoscan kanssa vaikka Rapujuhlien jälkiruokana.






LAKRITSI PANNACOTTA
6 annosta

5 dl kuohukermaa
3/4 dl intiaanisokeria
1 vaniljatanko
1 tl lakritsijauhetta
2 liivatelehteä



Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Sekoita pinnoitetussa kattilassa kerma ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä kattilaan. Lisää myös halkaistu tanko kattilaan. Kuumenna kerma kiehuvaksi hiljalleen, koko ajan sekoittaen. Lisää lakritsijauhe kuumaan kermaan vähän kerrallaan ja vispilällä voimakkaasti vatkaten.

Ota kermakattila pois liedeltä. Poista kermaseoksesta vaniljatanko. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja lisää liivatteet kuumaan kermaseokseen koko ajan sekoittaen.

Kaada seos kuuteen jälkiruokamaljaan tai pieneen lasiin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään viideksi tunniksi tai yön ajaksi. Tarjoa mantelitoscan ja vadelman kanssa.








MANTELITOSCA

Sulata 50 g voita,  1/2 dl intiaanisokeria ja 1 rkl hunajaa kattilassa. Lisää 3 rkl mantelijauhoja ja 1 1/2 dl mantelilastuja. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen kymmenisen minuuttia. Levitä tosca leivinpaperille levyksi ja jäähdytä. Murra siitä paloja ja tarjoa pannacotan kanssa.



maanantai 21. elokuuta 2017

Toast skagen levite Ravuille

Toast skagen- levite sopii mainiosti rapujen kanssa tarjottavaksi. Levitä sitä leivän päälle ja lisää ravun palaset, viimeistele tillisilpulla. Aikas hyvää, sanoisin. Alkuperäisen ohjeen löysin K-ruoka sivustosta, jossa ohjeesta tuli 6 annosta...mutta hyvin tuo määrä riitti 40 ravulle ja neljälle syöjälle tämän vuotisissa Rapujuhlissa.






TOAST SKAGEN LEVITE
6 annosta

200 g ranskankermaa
1 dl majoneesia
1 dl hienonnettua tilliä
1 punasipuli
n. 1 rkl Dion sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä


Hienonna sipuli ja tilli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua hetken jääkaapissa. Levitä paahtoleivälle tai  saaristolaisleivälle. Tarjoa rapujen lisukkeena tai katkarapujen kanssa.



sunnuntai 20. elokuuta 2017

Rapurallaa


Kesän jäähyväisiä vietetään yleensä Rapujuhlien merkeissä, juhlat ovat rennot ja iloiset. Rapujuhliin kuuluu maistuva menu, kaunis Rapujuhla kattaus, riehakkaat snapsilaulut ja hyvä seura.







Meillä vietettiin Rapujuhlia viikonloppuna ja tarjolla oli alkuruuaksi rapuja, tilliä, sitruunaviipaleita, voita, Toast skagen-levitettä, paahtoleipää ja itsetehtyä Saaristolaisleipää. Pääruuaksi tarjottiin pannulla paistettua Hirven kokonaista filettä ja Päärynäistä juureslisuketta sekä vihreää salaattia. Jälkiruuaksi oli tarjolla Lakritsi pannacottaa vadelmalla ja mantelitoscalla.



MENU

Rapuja, tilliä, sitruunaviipaleita
Toast skagen-levite
Paahtoleipä, Saaristolaisleipä

*
Hirven file, Päärynäinen juureslisuke, vihreä salaatti

*
Lakritsi Pannacotta

*
Nepenthe Chardonnay Pinot Noir, Brancott Estate Living Land Series (Savignon Blanc 2016)






Tässä muutama vinkki Rapujuhliin. Mieti tarjoatko pakaste vai kotimaisia rapuja. Pakasterapujen valmistuksen voit katsoa täältä. Jos käytät kotimaisia rapuja, lue tämä postaus loppuun niin saat vinkin niiden valmistukseen. Mieti seuraavaksi tarjoatko Rapuja alku- vai pääruokana. Alkuruuaksi riittää 8-10 rapua/hlö, pääruuaksi vähintään 15 rapua/hlö.

Vieraille kannattaa varata rapukaulurit joilla juhlijat suojaavat vaatteensa. Emäntä valitsee vierustoverilleen ravuista suurimman ja rapujuhlat alkavat.




Rapuja syödään sormin, ja kerrankin saa maiskutella ja ryystää. Rapujen syöntiohjeen voit katsoa täältä. Isäntä kohottaa maljan paahtoleivän päälliseksi saadulle ensimmäiselle pyrstölle, minkä jälkeen rapuja nautitaan omaa tahtia. Joka pyrstölle ei ole tarkoitus ottaa kuitenkaan ryyppyä vaan kannattaa muistaa kohtuus ;-)




Snapsikylpy
(sävel: Kalliolle kukkulalle)

Tilli suussa, kruunu päässä
sinut pöytää kannetaan.
Paahtoleivän päälle sulle
snapsikylpy annetaan.

Helan går!

Helan går
sjung hoppfalleri fallerallala,
helan går
sjung hoppfallerallala.
Och den som inte helan tar
han heller inte halvan får.Helan går!
Sjung hoppfallerallalej!



Toivottu vieras
(niille jotka eivät halua laulaa)

Kolme koputusta pöytään, jonka jälkeen koputtaja
ilmoittaa seurueelle: Sisään!

Tämän jälkeen snapsit kaadetaan kurkkuun.







RAPUJEN VALMISTUS
40 kpl

n.8 l vettä
40 elävää rapua
350 g karkeaa merisuolaa
13 palaa sokeria
iso nippu kruunutilliä


Tarkista, että ravut ovat eläviä. Pese ne hyvin ennen keittämistä. Huuhtominen kylmässä vedessä yleensä riittää, mutta jos ravut ovat hyvin likaisia, käytä apuna esimerkiksi puhdasta tiskiharjaa. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä vettä pitää olla niin paljon, että ravut peittyvät.




Jaa tillit kolmeen nippuun. Kiehauta vesi, suola, sokeri ja ensimmäinen tillinippu. Nosta tillinippu pois ja laita elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä. Lisää toinen tillinippu.

Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä. Poista toinen tillinippu.

Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Lisää kolmas ja viimeinen tillinippu liemeen. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään veteen jäähtymään. Ravut on hyvä keittää edellisen päivän iltana, jotta ne ehtivät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti seuraavan illan nautintahetkeen mennessä.

Nosta ravut keitinliemestä. Valuta ravut hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla ja sitruunanviipaleilla.


torstai 17. elokuuta 2017

Musta-valkoinen syntymäpäiväkortti

Työkaverin syntymäpäiväkortti syntyi hänen lempivärien mukaan. Musta-valkoinen väriyhdistelmä on raikas ja tyylikäs.








MUSTA-VALKOINEN SYNTYMÄPÄIVÄKORTTI


Tarvitset kortin tekoon mustaa ja valkoista kartonkia, kuviollista tapettia, mustaa koristepaperia, erikokoisia mustia ja valkoisia nappeja, liimaa, kuumaliimaa ja nitojan.

Leikkaa ensin valkoinen korttipohja, leikkaa sitten hieman pienempi musta alusta johon liimaat hieman pienemmän valko-mustan tapettipalan. Leikka mustasta kartongista ohuita soiroja joista saat kukkien varret. Tee paperineilikat, kaksi isompaa mustaa ja yksi pienempi, koristepaperista, ja yksi valkoinen tapetista. Katso ohje täältä. Leikkaa musta suorakulmainen pala ja hieman pienempi valkoinen pala. Kirjoita valkoiseen palaan onnitteluteksti tai tulosta valmis teksti. Liimaa ne yhteen. Liimaa kukkien varret tapetille. Liimaa myös neilikat ja viimeistele napeilla.





lauantai 5. elokuuta 2017

Ihanan valkosipulinen Broileri-suppilovahvero-parmesan kastike


Pari viikkoa sitten Mansikka-aikaan pakaste piti tyhjentää marjojen tieltä ja sieltähän löytyi vielä pussillinen viimevuotisia suppiksia...voi ihanaa, sehän tarkoitti sitä, että meillä tehtäisiin sienikastiketta. Mutta ei mitä tahansa kastiketta, vaan valkosipulisista Broileri-suppis-parmesan kastiketta. Ohjeen olin bongannut kesän aikana Pinterestin ihmeellisestä maailmasta. Kastike maistui ihanan valkosipuliselta ja parmesan juusto teki siitä täyteläistä.








BROILERI-SUPPILOVAHVERO-PARMESAN KASTIKE
4 annosta

450 g broilerin fileitä
1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 rkl persilijaa silputtuna
suolaa
mustapippuria
KASTIKE
4 valkosipulin kynttä murskattuna
suppilovahveroita (tai noin 200 g tuoreita herkkusieniä)
2 1/2 dl ruokakermaa
3/4 dl kanalientä
3/4 dl Parmesan juustoa raastettuna
mustapippuria
silputtua persilijaa
(suolaa)


Ota broilerin fileet lämpenemään 1/2 tuntia ennen paistamista. Sekoita oliiviöljystä, valkosipulimurskasta, persilijasta, suolasta ja pippurista tahna. Mausta broilerit tahnalla ja paista fileitä kullanruskeasksi 2-3 minuuttia per puoli. Laita fileet uunivuokaan ja uuniin 200 asteeseen 25-30 minuutiksi.Kun broilerit ovat kypsiä, viipaloi ne sopivan kokoiseksi suupaloiksi.

Valmista sienikastike. Pakasteesta otettuja suppiksia en punninnut mutta arvelisin että paketti tuoreita herkkusieniä riittäisi kastikkeen tekoon. Laita paistinpannulle palastellut sienet ja sekoittele niitä sen verran että niistä irtoaa nesteet. Lisää sitten ruokakerma, kanaliemi, parmesanraaste ja valkosipulimurska. Sekoittele ja anna kastikkeen kiehahtaa. Lisää paloitellut broilerit. Mausta pippurilla ja persilijalla. Keitä hiljalleen pari minuuttia. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.  Tarjoa valkosipulinen Broileri-suppiskastike pastan kanssa. Raasta Parmesania vielä kastikkeen päälle ja koristele persilijalla.










torstai 3. elokuuta 2017

Maailman paras Mustikkapiiras

Mustikkapiiraasta tulee aina mieleen lapsuuden kesät, silloin aina herkuteltiin äidin tekemällä kermaviilitäytteisellä piiraalla...ja ehkäpä siksi juuri sen tyyliset piiraat viehättävät minua eniten. Miehen makunystyröihin vaikutuksen tekee taas pullapohjainen mustikkapiiras. Millainen on sinun lempi Mustikkapiiraasi?




Tällä ohjeella leivot ehkä Maailman parasta Mustikkapiirasta...ainakin minun mielestä. Ja mikä parasta tämä ohje on todella helppo, pohjan aineet vain sekoitetaan keskenään, samoin täytteen. Piiras uuniin, ja kohta voitkin keittää kahvit ja nauttia herkullisesta piiraasta.






MAAILMAN PARAS MUSTIKKAPIIRAS
Pellillinen

POHJA
4 dl maustamatonta jugurttia
4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
150 g laktoositonta margariinia
6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
TÄYTE
1 prk (a' 150 g) laktoositonta ranskankermaa
1 prk (a' 200 g) laktoositonta kermaviiliä
1 dl laktoositonta vispikermaa
3 munaa
3/4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vaniljakreemijauhetta
PÄÄLLE
6-8 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja

Sulata rasva. Sekoita jugurtti, sokerit ja rasva keskenään. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää hyvin sekoittaen jugurttiseokseen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Valmista täyte. Sekota ranskankerma, kermaviili ja kerma keskenään. Lisää munat ja sokerit. Sekoita joukkoon vaniljakreemijauhe. Kaada täyte piirakkapohjan päälle.

Sekoita perunajauhot mustikoihin. Ripottele marjat täytteen päälle. Paista 200 asteisessa uunin ala- tai keskitasolla noin 25- 30 minuuttia.









Nyt suut makiaks sillä ensi Sunnuntaina 6.8. vietetään Mustikkapiirakkapäivää.