tiistai 27. syyskuuta 2016

Tex-mex broilerilasagne



Kesäkurpitsavillitys vaan jatkuu...tästäkin ohjeesta löytyy niin kesäkurpitsaa kuin broileriakin. Ohje on helppo, yhden kastikkeen lasagne. Tulisuutta voit lisätä tuoreella chilillä. Kannattaa tehdä kerralla isompi satsi lasagnea ja pakasta siitä vaikka osa.







TEX-MEX BROILERILASAGNE
12 annosta

800 g broilerin marinoimattomia suikaleita
2 rkl öljyä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tlk (a' 400 g) tomaattimurskaa
1 tlk  (a' 390 g) Pirkka Verdure-pastakastiketta
n.5 dl vettä
2 tl suolaa
1 pss maissia
1/2 kesäkurpitsa
1 prk Koskenlaskija Ruokaa Chili-sulatejuustoa
lasagnelevyjä
100 g voimakasta juustoraastetta (esim.cheddarjuusto- tai mustaleimajuustoraastetta)


Ruskista broilerinsuikaleet tilkassa öljyä. Lisää sipulisilput joukkoon ja paista kunnes broilerit ovat kypsiä ja sipulit kuullottuneet. Lisää tomaattimurskat, vesi ja suola. Kastike saa jäädä melko löysäksi. Lisää myös maissit ja sulatejuusto. Sekoita. Keitä muutama minuutti. Maista kastiketta ja lisää halutessasi esim. tuoretta chiliä.

Viipaloi ja suikaloi kesäkurpitsa. Levitä lasagnevuoan pohjalle oluelti kastiketta ja asettele lasagnelevyt päälle. Kaada lasagnelevyille kastiketta ja lisää kesäkurpitsasuikaleita. Toista kerroksia kunnes päälimmäiseksi tulee kastiketta. Ripottele juustoraaste lasagnen pinnalle.

Paista lasagnea 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia. Peitä lasagne loppuvaiheessa leivinpaperilla tummumisen estämiseksi. Anna vetäytyä 10 minuttiia ennen tarjoamista.




sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Vihis eli kasviksilla täytetty piiras



Keväällä luin sanomalehdestä jutun kasvistäytteisistä piiraista,Vihiksistä, jotka ovat muutoin kuin lihapiirakoita mutta ilman lihaa. Minulla oli myös mahdollisuus maistaa Ravintolapäivänä yhtä sellaista ja innostuinkin kovasti asiasta. Vihisten teko jäi takaraivoon kummittelemaan. Vihdoin muutama viikko sitten löytyi aikaa Vihisten tekoon. Vinkkejä Vihisten valmistamiseen löysin netistä ja muokkailin niistä itselle sopivan  ohjeen...toki siihen vaikutti myös se mitä kasviksia ja juureksia sillä kertaa jääkaapista löytyi. Ainakin näillä aineksillä onnistuin omasta mielestä...ehkäpä toisella kertaa laittaisin täytettä hieman enemmän, sillä sitä jäi hieman yli.

VINKKI!Vihisten teko ei ole mitään pikahommaa vaan siihen kannattaa varata aikaa kunnolla. Mutta kyllä ne maullaan palkitsevat koko tekoprosessin ja siksipä niitä kannattaakin tehdä isompi satsi kerralla. Valmiit Vihikset voi myös pakastaa.



VIHIS
15-20 kpl

TAIKINA
5 dl vettä (tai kauramaitoa, riisimaitoa)
50 g hiivaa
1 rkl siirappia tai sokeria
3 tl suolaa
3 rkl öljyä
n.12 dl jauhoja
TÄYTE
1 dl puuroriisiä
suolaa
vettä
1 dl soijarouhetta
1/2 kasvisliemikuutio
2 dl kiehuvaa vettä
300 g kasviksia (paprikaa, kesäkurpitsaa, porkkanoita)
100 g sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
öljyä
savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
PAISTAMISEEN
1 litra rypsiöljyä


Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, sokeri, suola ja öljy. Lisäile jauhoja pikkuhiljaa ja vaivaa taikina kiinteäksi. Anna kohota n. 1 tunti liinalla peitettynä. Valmista täyte sillä aikaa..

Keitä puuroriisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä Kaada soijarouheen ja kasvisliemikuution päälle kiehuva vesi ja anna turvota

Pilko vihannekset pieneksi kuutioksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi, Kuullota vihannekset pannulla öljyssä ja mausta. Lisää keitetty riisi ja turvonnut soijarouhe. Jäähdytä.

Kauli kohotettu taikina ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla esim. jälkiruokakulholla piiraita taikinasta. Kostuta vedellä toinen reuna ympyrästä ja laita täytettä sille puolelle noin 2 rkl. Käännä toinen puoli ympyrästä päälle ja painele esim.haarukalla reuna kiinni. Pistele reikiä piirakoiden päälle ja nosta kohoamaan liinan alle vielä vartiksi.

Kuumenna öljy kattilassa n.180 asteiseksi Pidä kansi lähettyvillä jos öljy syttyy palamaan. Paista kohonneet vihikset kauniin ruskeaksi kummaltakin puolelta. Nostele vihikset öljystä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy irtoaa siihen.

Tarjoa vihikset erilaisten lisukkeiden kanssa esim.kurkkusalaatin, sipulisilpun, ketsupin tai sinapin kanssa.


lauantai 17. syyskuuta 2016

Parmesan-timjami-porkkanat

Tässä muutama viikko sitten tuli testattua uuniporkkanoita uudella tapaa...lisäilin porkkanoihin Parmesan juustoraastetta ja vähän yrttejä...aika maukas lisuke liharuuan kaveriksi. Tuoreita yrttejä vaihtamalla saa uusia makuelämyksiä, joukkoon voi lisätä myös valkosipulimurskaa.





PARMESAN-TIMJAMI-PORKKANAT

1/2 kg porkkanoita
2 rkl oliiviöljyä
rapaus suolaa
ripaus mustapippuria
4-5 rkl parmesanjuustoraastetta
1 tl tuoretta timjamia

Pese, rapsuta ja paloittele porkkanat. Kaada porkkanat uunivuokaan ja pirskota päälle öljyä. Paista porkkanoita 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele porkkanoiden päälle parmesaaniraaste ja timjami. Kääntele sekaisin.



keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Romanttinen syntymäpäivä kortti

Minulla on ollut suuri ilo ja kunniakin tehdä työyhteisössä syntymäpäiväkortit läheisille työkavereille. Tässäpä viimeisin tekemäni Onnittelukortti.








ROMANTTINEN SYNTYMÄPÄIVÄKORTTI

Tarvitset kortin tekoon vaaleanpunaista, valkoista, vaalenruskeaa ja vaalensinistä kartonkia. Valkoisen kakkupaperin, koristehelmiä, liimapuikon sekä kuumaliimaa. 

Tee korttipohja valkoisesta kartongista. Liimaa sen päälle vaalenaruskea kartonki ja sen päälle vaaleansininen kartonki. Leikkaa kakkupaperista pala pois ja liimaa se sinisen kartongin päälle. Leikkaa vielä viiri vaalenaruskeasta paperista ja liimaa se noin puoleenväliin kakkupaperia. Leikkaa valkoisesta kuviopaperista koukeroinen oksa. 

Valmista vaalenpunaisesta paperista kukat, suodatinpaperikukka ohjeen mukaan. Liimaa valmiit kukat kuumaliimalla oksan päälle. Viimeistele kortti koristehelmillä. Kirjaa viiriin vielä synttärisankarin nimi tai vuosikymmenet.






sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Tomaattinen Suppilovahverokastike pastalle

Tänään syötiin tomaattista Suppilovahverokastiketta pastan kera. Tämän kastikeen idea syntyi siitä, että halusin välillä tehdä sienistä muutakin kuin peruskermakastiketta...pinterestiä tai blogeja selatessa törmäsin tomaattipohjaiseen sienikastikkeeseen ja hetihän sellaista oli testattava. Niin, ja eihän tämäkään ihan kevyt versio lopulta ollut...sillä lorautin tähänkin kastikkeeseen kermaa, pehmentämään suppilovahveron vahvaa makua.







TOMAATTINEN SUPPILOVAHVEROKASTIKE
4-6 hengelle

1 l suppilovahveroita
3 sipulia
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa tai 1 kg tomaatteja
6 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl punaviiniä
1/2 dl soijakastiketta
10 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl hunajaa
3 tl pizzamaustetta (oregano, timjami, basilika)
1/2 tl mustapippuria
noin 1 tl suolaa
2 dl ruokakermaa
LISÄKSI
parmesan juustoraastetta
persilijaa


Puhdista sienet ja silppua ne. Kuori ja silppua sipulit. Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne, eli viillä kuoreen risti ja kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen. Vedä kuoret irti ja leikkaa kannat pois.

Paista sieniä kunnes neste on haihtunut. Lisää sitten öljy ja sipulit. Kuullota sipuleita ja sieniä, kunnes sipuli on pehmeää ja saanut vähän väriä. Lisää kattilaan silputut valkosipulinkynnet ja kääntele hetki, kunnes valkosipuli tuoksuu. Älä polta.

Kaada joukkoon kaltatut ja lohkotut tomaatit tai tomaattimurska ja viini.Lisää pienennetyt aurinkokuivatut tomaatit sekä kaikki loput kastikkeen aineet lukuun ottamatta kermaa.Anna hautua kannen alla hiljaa poreillen noin tunnin ajan.

Lisää vähän ennen nauttimista kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Kastike saa maistua melko suolaiselta. Tarjoa hyvän pastan kanssa ja lisää kastikkeen päälle parmesan juustoraastetta ja persilijaa.




keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Omenapiirakka




Tällä ohjeella saat leivottua ihanan pehmeän ja kuohkean omenapiirakan. Ruusun muotoon laitetut omenaviipaleet saavat peruspiirakankin näyttämään upealta.







OMENAPIIRAKKA

POHJA
1 1/2 dl sulatettua laktoositonta margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
PÄÄLLE
2 isoa kotimaista omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
LISÄKSI
itsetehty vaniljakastike



Voitele ja korppujauhoja 24 cm irtopohjavuoka. Sekoita margariini ja sokeria keskenään, lisää munat yksitellen ja lopuksi jauhoseos sekä maito. Sekoita tasaiseksi. Levitä pyöreän vuoan pohjalle ja laita ohueksi viipaloidut omenat siten, että aloitat reunoilta ja laitat omenasiivuja limittäin niin paljon kuin mahtuu. Keskikohta on hieman vaikea tehdä, koska omenasiivut eivät tahdo taipua helposti sopivaan muotoon, mutta itse sain ne aika kivasti kun leikkasin omenasta kuorimaveitsella pitkiä siivuja ja kieputin ne tiukaksi rullaksi. Ripottele lopuksi sokerit ja kaneli. Paista omenapiirakkaa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa.







ITSETEHTY VANILJAKASTIKE

3 dl laktoositonta maitojuomaa
1 muna
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1-2 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa paitsi vaniljasokeri. Kuumenna seosta liedällä koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Älä keitä! Lisää lopuksi vaniljasokeri. Anna kastikkeen jäähtyä. Säilytä valmis vaniljakastike jääkaapissa.

VINKKI! Jos käytät vaniliinisokeria, lisää se vast valmiiseen ja jo jäähtyneeseen kastikkeeseen, koska kuumennettu vaniliini maistuu kitkerältä.




maanantai 5. syyskuuta 2016

Kookoskanakeitto

Ihanan mausteinen Kookoskanakeitto maistui koko perheelle ja tyttöjen mielestä se oli parasta kanakeitto mitä he olivat koskaan syöneet.Tässä keitossa voi aistia itämaisen tunnelman -tulinen chili, valkosipuli, raikas lime, inkivääri ja korianteri.





KOOKOSKANAKEITTO
4 hengelle

1 rkl öljyä
2 rkl currytahnaa
400 g broilerin suikaleita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa raastettuna
1 prk kookosmaitoa
7-10 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl soijakastiketta
1/2 tuore chili tai 1/4 tl chilijauhetta
1 rkl fariinisokeria
2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 dl riisiä
1/2 -1 limen mehu
TARJOILUUN
korianterin lehtiä

Kuumenna öljy paitinpannussa ja lisää sipulit, currytahna ja broilerin suikaleet. Paista sekoitellen kunnes broileri on saanut hieman väriä. Kaada kattilaan kookosmaito, vesi, kanaliemikuutio, raastetut porkkanat ja soijakastike. Lisää paistetut broilerinsuikaleet pannulta kattilaan.

Halkaise tuore chili, poista siemenet ja paloittele. Lisää chilikuutiot, fariinisokeri ja raastettu inkivääri keittoon. Kaada joukkoon myös riisit. Keitä keittoa miedolla lämmöllä 20 minuuttia jotta riisi ehtii kypsyä. Lisää vielä limen mehu valmiiseen keittoon ja tarjoile tuoreen korianterin kanssa.

VINKKI! Korianteri sopii erityisesti kookospohjaisiin ja tulisiin ruokiin jossa sen aromi tasapainottaa makuyhdistelmät.





perjantai 2. syyskuuta 2016

Juustopiirakka

Rapujuhlissa tarjottiin myös hieman rapuja tuhdimpaa ruokaa, nimittäin ihanaa Juustopiirakkaa. Piiras on helppo tehdä ja siihen voi käyttää kaikki vanhat juustonkannikat. Voimakkaan makuinen Juustopiirakka maistuu ihanalta sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.





JUUSTOPIIRAKKA
10 annosta

POHJA
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä
TÄYTE
3 kananmunaa
80 g parmesanjuustoa
80 g mustaleimaemmentalia
2 dl ruokakermaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1/2 dl tuoretta persilijaa hienonnettuna


Nypi paloiteltu kylmä voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa ettei se sitkisty. Peitä taikina kelmulla ja laita se kovettumaan jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan (24cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.

Valmista täyte. Riko kananmunien rakenne rikki kulhossa ja lisää kerma sekä raastetut juustot. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljalla. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista vielä noin 20 minuuttia. Tarjoa hieman jäähtyneenä.



torstai 1. syyskuuta 2016

Omena-vanilja naked cake & Blogi 3 v.




Blogilla on tänään 3 v. synttärit!!! Kylläpä vuosi taas meni nopsaan ❤




Tämän kolmen vuoden aikana on ollut ihana kirjata omia suosikkireseptejä ja onnistumisia ylös ja huomata, että laskurin mukaan joku muukin on niitä katsonut..ehkäpä kokeillutkin. Vain kaksi rohkeaa lukijaa on liittynyt "virallisiksi lukijoiksi" tänä aikana, toivottavasti seuraava vuosi tuo muutaman rohkean lukijan lisää.
Itselle tästä blogin pitämisestä on ollut se hyöty, että se on muuttunut itselle työvälineeksi vähän niinkuin "omaksi keittokirjaksi" eli aina ei tarvitse kaivaa kaikkia reseptejä laatikoista tai kaapeista vaan on voinut kirjoittaa blogiin haku-kohtaan reseptin nimen ja siinä se on ollut tietokoneella/puhelimessa samantien.




Tämän hetken trendikakku tuntuu edelleen olevan nakukakku, joten halusin synttärikakuksi kirjata sellaisen ohjeen. Olin jo pitkään katsellut ihastuttavaa kuvaa Pirkka 30 v. synttärikakusta, Omena-vanilja nakukakusta. Ohje löytyy tietenkin helposti  Pirkan omalta sivustoltakin,  mutta minusta on myös kiva kun se löytyy Paperivuoankin blogista.
Tätä upean makuista kakkua herkuttelimme jo viime viikonloppuna.




Kakkupohja on aika tiivis mutta se mehevöityy, kun annat kakun maustua yön yli. Suussasulava kerma-vaniljatuorejuusto täyte on aivan ihana, jopa niin ihana, että se tulee varmasti jatkossa maistumaan myös muissa kakuissani. Ja piste iin päälle olivat kirpakat puolukat ja granaattiomenan siemet, jotka raikastivat täyteläistä kerma-tuorejuustotäytettä. Luulempa, että tämä kakku on yksi parhaimmista koskaan tekemistäni kakuista.




OMENA-VANILJA NAKED CAKE
16 annosta

POHJA
3 kananmunaa
2 1/2 dl sokeria
50 g sulatettua laktoositonta voita
1 dl laktoositonta maitojuomaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
KOSTUTUS
n. 1 1/2 dl kuumaa vettä
1 rkl sokeria
1 tl vaniljaaromia
TÄYTE
2 tlk (a' 2 dl) laktoositonta vispikermaa
2 rs (a' 180 g) laktoositonta vaniljantuorejuustoa
2 rkl sokeria
2 dl omenasosetta
2 dl puolukoita
2 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä


Valmista kakkupohja. Voitele ja korppujauhota pieni irtopohjavuoka (20 cm). Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksinkerroin (tai käytä valmista silikonistareunapaperia)ja aseta arkit kiertämään vuoan sisäreunoja.

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitettu voisula ja maito. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja kääntele tasaiseksi. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Peitä vuoka leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa pohja neljään osaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita vaahdon joukkoon vaniljatuorejuustot sekä sokeri. Nosta kakkupohjan alin kerros tarjoiluvadille. (Voit suojata tarjoilulautasen leivinpaperista leikatuilla suikaleilla). Kostuta pohja vanilja-sokerivedellä.

Levitä päälle kerros omenasosetta ja vaniljavaahtoa. Ripottele vaahdon päälle puolukoita ja granaattiomenan siemeniä ja nosta toinen pohjalevy päälle. Jatka samoin kaikki kerrokset ja kostuta päällimmäinen kakkupohja alapuolelta. Levitä kakun pinnalle reilu kerros vaniljavaahtoa. 

Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai mielellään yön yli. Koristele kakun pinta puolukoilla ja granaattiomenan siemenillä.

VINKKI! Kakun voi tehdä myös isompaan irtopohjavuokaan (24 cm). Pohjan paistoaika on silloin lyhyempi, noin 35-40 minuuttia.