lauantai 31. lokakuuta 2015

Porkkana-keltajuuri-vuohenjuustokeitto

Tänään vietettiin Pyhäinpäivää, alunperin sitä on vietetty 1.marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään aina lauantaina loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna myös Halloween osuu samalle päivälle, joka on aina lokakuun viimeinen päivä eli "All Hallows Eve" kaikkien pyhien ilta. Ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen meillä ei järjestetä Halloween juhlia...nyyh, sillä tytöt viettävät sitä nyt kavereiden luona. Mutta onneksi vietämme nyt päivällä perheen kesken Pyhäinpäivää hyvän ruuan merkeissä...teemana oli keltainen ruokien suhteen ja vihreä/ruskea kattauksessa.







Pyhäinpäivän menu

*
Porkkana-keltajuuri-vuohenjuustokeittoa
*
*
Tyrni-vaniljapannacotta 






Porkkana-keltajuuri-vuohenjuustokeitto
4 hengelle

350 g porkkanoita
150 g keltajuurta
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 punasipuli
200 g pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kermaa
1/2 tl mustapippuria
maun mukaan yrttejä esim.basilika tai timjami


Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota se ison kattilan pohjalla öljytilkassa. Lisää kattilaan vesi ja liemikuutio, kiehauta.Kuori ja paloittele juurekset pieniksi ja lisää ne kattilaan. Keitä, kunnes kasvikset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää joukkoon vuohenjuusto ja anna sulaa. Lisää joukkoon myös kerma. Jos keitto tuntuu liian paksulta,
lisää vettä tai kermaa. Kuumenna keitto, mausta mustapippurilla ja yrteillä.

VINKKI!Keiton alkuperäinen ohje löytyy Kotilieden ruoka-sivuistolta. Keitto maistui herkulliselta mutta olisi saanut olla ehkä sakeampaa...täytyypä laittaa ensikerralla lientä vähemmän. 




maanantai 26. lokakuuta 2015

Hyydytetty Mango-vaniljarahka kakku

Hyydytetty Mango-vaniljarahkakakku on tehty samalla ohjeella kuin heinäkuinen Mansikka-vaniljarahka kakkukin, nyt koristeena oli mansikoiden tilalla Mango-kiille.





Hyydytetty Mango-vaniljarahka kakku

Katso ohje täältä

KIILLE
5 dl mangososetta, esim.Bonne
1 1/2 dl hyytelosokeria

Valmista Mangokakku kuten mansikkakakkukin mutta koristele kakku kiilteellä. Kiehauta mangosose kattilassa ja lisää joukkoon hyytelösokeri sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen, kunnes liemi on kirkastunut. Jäähdytä hetki. Itsellä hyytelösokeria ei ollut riittävästi joten lisäsin vielä 1 tl liivatejauhetta varmistaakseni että kiille varmasti hyytyy. Sekoita hyvin. Valuta mangokiille kakun pinnalle lähellä kakun pintaa. Anna hyytyä jääkaapissa. Koristele haluamallasi tavalla.


sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Punajuuri-feta vuoka

Syksyyn kuuluu juurekset eri muodoissa, Punajuuri-feta kiusauksen ohjeen bongasin yhteishyvän ruokalehdestä ja testaukseen meni heti..eikä suotta, sillä se oli juuri niin hyvää kuin sen kuvittelinkin. Tämä maistuva vuoka maistui meillä jauhelihamurekkeen kaverina.




Punajuuri-Feta vuoka
4 henkilölle

4 punajuurta (noin 800 g)
4 perunaa (noin 400 g)
2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
2 tl timjamia
ripaus mustapippuria myllystä
100 g fetajuustoa
2 1/2 dl kasvis- tai kanalientä

Kuori ja raasta tai suikaloi juurekset. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa juuressuikaleet, valkosipulit ja mausteet. Murusta fetajuusto. Levitä kasvikset kerroksittain fetan kanssa voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle kasvisliemi. Kypsennä 200 asteisessa uunissa ensin foliolla peitettynä 30 minuuttia. Poista folio, nosta lämpö 225 asteeseen ja jatka paistamista noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.





Vinkki! Itse en punninnut juureksia ja niinpä niitä tuli nesteeseen nähden liikaa, josta johtuen päälimmäiset juurekset olivat rapsakkaita. Ja ensi kerralla taidan suikaloida tai viipaloida juurekset sillä silloin ne maistuvat täyteläisimmiltä kuin raastetut.

maanantai 19. lokakuuta 2015

Kukkakaali-linssisalaatti

Uusimmassa K-ruokakaupan ruokalehdessä on mehevän ihana Kukkakaali-linssisalaatin ohje, jota testasin tänään itselleni lounaaksi...tämä maistuva salaatti vei kielen mennessään.



Kukkakaali-linssisalaatti
6 hengelle

1 (500 g) kukkakaali
1 (400 g) tuorekurkku
1 (100 g) punasipuli
1 tlk (310 g/265g) linssejä
1 tlk (310 g/265g) kikherneitä
1 ruukku lehtipersilijaa
1 prk (200 g) fetajuustoa
ripaus suolaa
KASTIKE
1/2 dl sitruunamehua
1 rkl öljyä
1-2 tl sokeria
mustapippuria
suolaa
(sinappia)


Raasta kukkakaali raastimella muruksi ja kuutioi kurkku pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään suuressa kulhossa. Lisää kulhoon kukkakaali, kurkku, sipuli, huuhdellut linssit ja huuhdellut kikherneet. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna maustua jääkapissa hetken aikaa tai seuraavaan päivään.

Sekoita hienonnettu lehtipersilja ja murennettu fetajuusto salaatin joukkoon. Tarjoa salaatti lisäkkeenä tai sellaisenaan.














sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Nyhtöleipä

Muutama viikko sitten leivoin iltapalalle tomaatti- ja juustotäytteisen Nyhtöleivän, joka koottiin leipälevyistä vuokaan...toosiihyyvää = D



Nyhtöleipä
Tämä leipä kootaan levyistä leipävuokaan.

3 dl vettä tai maitoa
1 rkl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 8 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
TÄYTE
1 rs (200 g) tuorejuustoa
1 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 rkl timjamia
2 dl juustoraastetta
1 kananmuna
LISÄKSI
öljyä

Mittaa kulhoon neste ja hiiva ja sen verran jauhoja että saat vellimäisen taikinajuuren. Peitä liinalla ja nosta kulho lämpimään vesihauteeseen. Kun juuri kuplii noin 10 minuutin kuluttua, on hiiva herännyt ja voit jatkaa taikinan alustusta. Lisää suola, öljy ja sen verran jauhoja että saat kimmoisan taikinan joka irtoaa kulhosta ja käsistä. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 30x40 cm:n kokoiseksi levyksi.

Sekoita kaikki täytteen aineet kulhossa keskenään. Levitä täyte taikinalevyn päälle ja leikkaa levystä 20 neliötä, kooltaan 8x8 cm. Nosta neljä neliötä päällekkäin jauhotetulle alustalle lämpimään paikkaan. Peitä kevyesti leivinpaperilla ja -liinalla. Anna kohota 30 minuuttia.

Voitele noin litran vetoinen leipävuoka öljyllä. Nosta hyvin kohonneet neliöpinot lastan avulla pystyyn vuokaan, ne saavat menna hiukan sikin sokin.

Kypsennä nyhtöleipää 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna leivän levätä hetki ennen kuin irrotat sen vuoasta.






tiistai 13. lokakuuta 2015

Mokkapalakuppikakut

Kun herkkuhammasta alkaa kolottamaan...ei siihen auta kuin mokkapalat ja tälläkertaa Mokkapalakuppikakut.









MOKKAPALAKUPPIKAKUT
12 kpl

150 g voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 ½ rkl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa
KUORRUTE
50 g voita
3 dl tomusokeria
2 ½ rkl kahvia1 ½ rkl kaakaojauhetta
KORISTELU
nompparelleja


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Lusikoi taikina muffinssivuokiin jotka kannattaa laittaa muffinsipeltiin. Paista kuppikakkuja 200 asteessa koosta riippuen 12 - 20 minuuttia.

Valmista kuorrute. Sulata rasva mikrossa ja lisää muut ainekset joukkoon. Kuorrute saa olla hyvin paksua, jottei se valu pois päältä. Kaada ja levitä kuorrute kuppikakkujen päälle ja koristele nomppareilleilla. Kannattaa toimia nopsaan, koska kuorrute kovettuu nopeasti.




lauantai 10. lokakuuta 2015

Luumu-suklaapizzat

Oman pihan luumupuu tuotti makeita ja herkullisia hedelmiä ensi kerran niin paljon, että niitä riitti muuhunkin kuin omaan suuhun ;-D



Yleensä minulla on pitkä lista siitä mitä aion kokeilla, tietysti vuodenaika/ruoka-aineiden sesonki, tarpeet (esim.juhlat, teemat) ja oma vapaa-aika sanelevat tekemisiäni mutta ideoita on yleensä enemmän kuin ehdin niitä valmistaa. Jonkin aikaa olen haaveillut leipoa makean pitsaa...no, muutama viikko sitten kokeilin sitä luumusta, suklaalevitteestä ja valkosuklaarouheesta. Vinkin sain maku.fi- sivustolta. Suklaa teki pizzasta makean mutta luumut toivat sopivasti hapokkuutta, joka kruunasi makunautinnon...yllättävän hyvää.




Luumu-suklaapizzat
12 kpl

POHJA
2 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
PÄÄLLE
260 g Nutella suklaa-pähkinä levitettä
7 luumua viipaleina
200 g valkosuklaata
1 tl kardemummaa

Tällä kertaa puolitin ohjeen ja sain taikinasta viisi pizzaa jotka mahtuivat hyvin yhdelle pellille. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhot. Alusta taikinaa muutamia minuutteja ja lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin 30 minuuttia).



Kauli kohonneesta taikinasta 12 pientä pyöreää pizzapohjaa. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä pizzapohjien päälle ohut kerros pähkinäsuklaalevitettä. Päällystä luumuviipaleilla ja valkosuklaarouheella. Ripottele pinnalle hieman kardemummaa.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes valkosuklaa on kevyesti paahtunut.





sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Amerikkalaiset Kanelipullat


Mikä onkaan ihanampaa kuin kanelin tuoksuinen keittiö ja tuore pulla. Olin jo kauan suunnitellut leipovani Amerikkalaisia kanelipullia ja tänään pullapäivänä sain vihdoin pullat sitten leivottua. Amerikkalainen kanelipulla eli cinnamon rolls on iso, yleensä uunivuoassa paistettu kaneli-sokeritäytteinen kierrepulla, joka on kuorrutettu vaniljaisella tuorejuustolla. 




Amerikkalaiset Kanelipullat "cinnamon rolls"
8 kpl / 20 cm x 20 cm  vuoka

2 1/4 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
120 g voita
8 dl vehnäjauhoja
TÄYTE
80 g voita
2 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 tl maissitärkkelystä
KUORRUTE
50 g tuorejuustoa
15 g voita
1/2 dl tomusokeria
2-3 rkl maitoa
1 rkl vaniljakreemijauhetta


Valmista ensin pullataikina. Itse tein kaksinkertaisena taikinan ja täytteen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva joukkoon, sekoita. Lisää sokeri, voisula ja noin puolet vehnäjauhoista. Sekoita puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos on tasaista.

Lisää loput vehnäjauhot vähän kerrallaan joukkoon, alusta taikinaa käsin tai koneella kunnes se on kimmoisaa eikä tartu alustaan tai kulhoon (5-10 minuutin ajan). Anna taikinan kohota liinalla peitettynä n. 30 minuuttia tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Ota tällä aikaa voi pehmenemään huoneenlämpöön ja yhdistä kulhossa fariinisokeri, maissitärkkelys ja kaneli.

Jauhota leivinalusta, kauli taikinasta n. 50x30-senttinen ohuehko levy. Levitä pehmennyt voi tasaisesti levyn päälle, ripottele pinnalle fariinisokeri-kaneliseos. Jätä taikinasuorakaiteen alareunasta n. sentti paljaaksi. Rullaa taikinalevy pitkittäissuunnassa kireälle rullalle, koita saada rullasta mahdollisimman tasapaksu ja venytä tarvittaessa valmista rullaa pidemmäksi.

Leikkaa pötköstä n. 5-senttisiä paloja, asettele pullat pystyyn 20x20-senttisen vuoan pohjalle tasaisesti. Kaksinkertaisesta ohjeesta sain riittämään kahteen vuokaan.Anna pullien kohota peitettyinä vielä n. 30 minuuttia.



Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Paista kohonneet pullat uunin keskitasolla n. 20 minuutin ajan.

Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli haluat juoksevamman rakenteen. Valuta kuorrute  pullien päälle.Tarjoile suoraan uunista lämpimänä. VINKKI! Jos et syö kaikkia pullia heti, säilytä ne kylmässä. Itse tein kuorrutetta ohjeen mukaan (taikinan ja täytteen tein kaksinkertaisena) joka riitti vain yhteen vuokaan, koska loput pullat laitoin pakkaseen.



* Herkullista pullapäivää *